Sur halkının hasar tespit mağduriyeti sürüyor
Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki çatışmalarda hasar gören ev ve işyerlerine, Hasar Tespit Komisyonu tarafından belirlenen bedelin düşük olduğu yönündeki iddialara yenileri eklendi.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan dolayı ev ve iş yerleri hasar görenler, Hasar Tespit Komisyonunun düşük bedel göstermeye devam ettiğini ileri sürerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.
PKK’lilerin barikat kurup, çukur kazmasının ardından meydana gelen çatışmalar ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile gündeme gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, mağdur olan vatandaşlar, Hasar Tespit Komisyonunun, hasar gören ev ve iş yerleri için göstermiş olduğu bedele tepki gösterdi.
Yaşanan çatışmaların ardından maddi ve manevi olarak etkilendiklerini söyleyen İbrahim Mete, yaşadıkları mağduriyetlere karşılık Hasar Tespit Komisyonunun kendilerine sunduğu hasar tespit bedeli karşısında şaşkına döndüğünü belirtti.
Hayatının Sur’da geçtiğini ifade eden Mete, "Maalesef şiddet olayları nedeniyle Sur’u terk etmek zorunda kaldık. Biz esnafız, yıkılan yerlerde oturanlar müşterilerimizdi. Bir anda eli keleşli, silahlı insanlar sokaklarımızı tuttu. Çukurlar kazmaya başladılar. Böyle bir şeye şahit olmadığımız için çekindik. Bu, aralık ayına kadar devam etti. Kurşunlu Camii’nin hemen yanında oturuyordum. Damlara, sokaklara bomba döşemişler. Evimin yanında 2 Aralık 2015 günü büyük bir patlama oldu. Çocuklarım okul okuyordu. Patlamanın sabahı can havliyle kendimizi dışarı attık. Sokağa çıkma yasağı bir süreliğine kalktı. Çıktığımızda evimizde hiçbir hasar yoktu. Çukur başında duranlar ayrılmamıza izin vermiyordu. Birçok eşyam vardı. Hiçbir şey çıkaramadık." dedi.
PKK’lilerin yaptıklarını tasvip etmediği için evini terk ettikten sonra yakıldığını söyleyen Mete, kendisine bir mağduriyetin de Hasar Tespit Komisyonu tarafından yaşatıldığını ifade etti.
"Hakkımız neyse bize onu versinler"
Mete, "Operasyonlar bittikten sonra evimize girmemize izin verildi. Gittiğimde evimi yakılmış halde gördüm. Biz PKK’lileri desteklemediğimiz için evimizi yakmıştılar. Onlar Sur’a ilk geldiğinde tepkimizi göstermiş, ‘Siz bizim için gelmemişsiniz. Biz size gelmeniz için rica da bulunmadık’ demiştik. Bu yüzden evimizi yaktılar. Hasar Tespit Komisyonu bizi çağırdı. Gittiğimizde 5 bin TL para hasar bedeli uygun görmüşler. Bunu vicdani bulmuyorum. Hiç mi eşyamız yoktu. Hem İslami hem insani olarak düşünsünler, hakkımız neyse bize onu versinler. Biz terör mağduruyuz. Biz dilenci değiliz. Bir komisyon kursunlar gerçek fiyatı çıkarsınlar. Ben yeni evliydim. Yatak odam, oturma odam, klimam, çamaşır makinem, buzdolabım, çeyizlik birçok eşyam vardı. Evime en güzel şekilde bakıyordum. Biz PKK’yi istemediğimiz için bunlar başımıza geldi." diye konuştu.
Olayların ardından kiralık bir eve taşındığını söyleyen Mete, "Tuttuğum ev de Surda bulunuyor. Eş dosttan gelen yardımlarla yaşamaya çalışıyoruz. Devlet vatandaşının canını korumakla yükümlü olduğu gibi malını korumakla da yükümlüdür. Mağduriyetimizi gidersinler." diye belirtti.
"İkinci el eşya alsan dahi 5 bin liranın üzerine çıkar"
Cengiz Ergörmüş isimli vatandaş da Hasar Tespit Komisyonu tarafından mağdur edildiğini belirterek, "PKK bizi mağdur etti. Olaylar başladı. Olaylar başladıktan sonra, evimizi terk edip çıkmak zorunda kaldık. Çıktığımızda eşyamızı almamıştık. Mağduriyetlerimiz hiçbir şekilde giderilmedi. Yetkililerden yardım bekliyoruz. 5 bin TL iyi bir para değil. İkinci el eşya alsan dahi o fiyatın üzerine çıkabiliyor. Yazık, günahtır. Valiliğe gidiyoruz, kaymakamlığa gidiyoruz bir çare yok. Herkes sorumluluğu birbirinin üzerine atıyor. Şu anda evimizde eşya yok, geçinemiyoruz. 3 tane çocuğum var. Eşimden de boşandım. 4 kişi geçinmeye çalışıyoruz. Eş dostun yardımıyla geçinmeye çalışıyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.