Suriyeli öğrencinin projeleri ilgi çekiyor

Suriyeli öğrencinin projeleri ilgi çekiyor

Mardin'de ikamet eden Suriyeli bir öğrencinin okulda yaptığı projeler, görenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle 3 yıl önce ailesiyle birlikte Haseke kentinden Mardin'in Kızıltepe ilçesine göç eden Abdullah Abud (13), eğitimini burada sürdürüyor.

Kızıltepe Mezopotamya Ortaokulunda okuyan 6'ncı sınıf öğrencisi Abud'un karton ve şırıngadan yaptığı eşya kaldırma robotu ile küçük bidondan yaptığı sulu klima, öğretmeni ve okul idarecilerinin ilgisini çekti.

Eşya kaldırma robotunu 3, soğuk klimayı ise 4 günde bitirdiğini söyleyen Abud, kendisine imkân sunulması halinde daha güzel projeler yapabileceğini belirtti.

Proje yapmaya çok meraklı olduğunu ve boş vakitlerini bununla geçirdiğini anlatan Abud, "Öğretmenim ve okul müdürüm 'Projeler yap.' dedi. Bu projeleri yapmaya başladım. Yaptığım robot karton, şırınga ve serum hortumundan oluşuyor. Kartonları keserek yapıştırdım, bir robot meydana geldi. Şırınganın içerisine su koyuyorum. Şırıngaları ileri ve geri götürdüğümde robot, eşyaları alıyor. Sonra başka bir şırıngayla döndürüp başka bir yere bırakıyor. Robotun ağzı şırıngalarla açılıp kapanabiliyor. Tabi, robot kartondan oluştuğu için hafif eşyaları kaldırabiliyor. Yaptığım sulu klima ise boş bir şişeden oluşuyor. Üstüne bir motor yerleştirdim, kapağın altına bir vantilatör monte ettim. Telefon şarjından ise elektrik bağlantısını yaptım. Şişenin içerisine buz koyuyorum, çalıştırdığımda vantilatör çalışıyor ve içerideki buzu soğuk hava olarak dışarıya veriyor. Bu şekilde bir sulu klima yaptım. Tabi, malzemeleri öğretmenim bana temin etti. Ben de bu projeleri yapıyorum. Bana daha güzel imkânlar sağlanabilirse uçak da kepçe de yaparım." dedi.

"Ucuz malzemelerle sulu klima yapmaya başladı"

Abdullah Abud'un sınıf öğretmeni Melek Durak, Suriyeli öğrencisinin yaptığı projelerin kendilerini hayrete düşürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi: "Abdullah okula bir vantilatörle geldi. Güzel bir vantilatör yapmıştı, beğendik. 'Daha fazla ne yapabilir?' diye düşündük. Sonra Abdullah'a şırınga, serum hortumu, karton, slikon gibi malzemeler ayarladık. Sonra baktık ki Abdullah eşya kaldırma robotu yapmış. Sonradan sulu klima yapacağını söyledi. Yine ucuz malzemelerle buz, slikon, dinamo gibi malzemeler ayarladık. Bize sulu klima yapmaya başladı. Çocuktaki yeteneği keşfettik."

"Yaptığı projeler bizi hayrete düşürdü"

Suriyeli öğrencisinin dramada da kendini iyi ifade ettiğini bildiren Durak, "Hâkim rolünde oynadığı zaman hemen hazır cevap üretebiliyor. Çok zeki bir öğrencimiz olduğunu gördük. Yaptığı projeler gerçekten bizi çok hayrete düşürdü. Bu konuda daha pahalı malzemeler olursa uçak da kaldıraç da yapabileceğini söylüyor. Suriyeli bir mucitten bahsediyoruz. Ona destek sağlanırsa Abdullah'ın daha yetenekli daha farklı daha yaratıcı şeyler yapabileceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Ortaokulu Müdür Yardımcısı ve Fen Bilgisi Öğretmeni Hayrettin Demir ise Abdullah'ın yaptığı robotun kendisini çok şaşırttığını söyledi.

"Abdullah'a sahip çıkılırsa daha iyi yerlere gelebileceğine inanıyorum"

8'inci sınıfa giden bir öğrencinin bu bilgilere yeni eriştiğini ama Abdullah'ın şimdiden bunu keşfetmiş olmasının onun merakını, yaratıcılığını ve yeteneğini ortaya çıkardığını ifade eden Demir, "Abdullah gerçekten yetenekli ve zeki bir öğrenci. Benim isteğim, onun daha iyi imkânlar içerisinde okumasıdır. İnşallah daha güzel bir imkân verilir. Özel yetenekli öğrencilerin okuduğu yerlerde okuması gerekiyor ki Abdullah kendini daha iyi gösterebilsin. Bizim verebileceğimiz bu gördüğünüz malzemeler. Bunları toplasan 20-30 TL etmez. Ama bu öğrencimizin keşfedilebilmesi için bu basit malzemeler yerine daha kaliteli malzemeleri olması gerekiyor. 'Uçak ve kepçe yapacağım.' diyor ama bu malzemeleri ben bulamam ancak imkânlar doğrultusunda bunu yapabilir. Eğer Abdullah'a sahip çıkılırsa daha iyi yerlere gelebileceğine inanıyorum. Geçen yaz yanıma geldi, 'Öğretmenim pervane yapmışım.' dedi. İlk baktığınızda basit bir şey olarak görünüyordu ama gitmiş başka bir aletin içerisinden bir motor çıkarmış, başına pervane takmış ve bu şekilde serinletiyordu. Sonra da geliştirdi. Şu an da soğuk hava klimasına kadar işi götürmüş. Gerçekten çok başarılı ve çok yetenekli. Siz ona bir şey gösterdiğiniz zaman o daha ilerisine götürebiliyor." şeklinde konuştu.

Ayrıca, okula kolay uyum sağlayan Abdullah Abud'un, okuma yazmayı iyi bilmesinin yanı sıra çok güzel Türkçe konuştuğu da belirtildi. (Mehmet Aslan - İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.