“Suriyeliler, Mülteciler ve İnsani Yardım Çalıştayı” yapıldı

“Suriyeliler, Mülteciler ve İnsani Yardım Çalıştayı” yapıldı

Mülteci ve İnsani Yardımlardan sorumlu Başbakan Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş, Suriyeli mülteciler konusunda bir dizi çalışma yürütmek amacıyla geldiği Şanlıurfa’da STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Çalıştaya Başbakan Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş, Vali Yardımcısı Meral Uçar, Harran, Akçakale, Ceylanpınar, Viranşehir ve Suruç Kaymakamları, İl Sağlık Müdürü, İl Afat Müdürü, Harran Üniversitesi Rektörü, Kurum amirleri ve bazı STK temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Vali Yardımcısı Meral Uçar yaptı. Toplantı hakkında kısa bir bilgi veren Uçar, “Suriye süreci ile ilgili, Şanlıurfa’da yürütülen faaliyetler adına, gerek kamu kurumları gerekse Sivil Toplum Kuruluşları açısından talepler ve bu taleplere, sıkıntılara karşı çözüm önerilerini dinlemek için toplandık” dedi.

“Türkiye’de en çok sığınmacı Şanlıurfa’da”

Yetiş,  dünyadaki toplam mülteci nüfusu içerisinde en çok mültecinin veya sığınmacının bulunduğu ülkenin Türkiye olduğunu, Türkiye içerisinde de en fazla mülteci veya sığınmacının Şanlıurfa’da bulunduğunu söyledi.

Mülteciliğin bir insan hakları meselesi olduğunu söyleyen Yetiş, “Mültecilik, insanlığın temel sorunlarından birisidir. Mültecilik kısmında maalesef bazıları işin tribün kısmını, kamuoyu kısmını oluştururken bir kısmı da elini taşın altına koyabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Mazlumun adı, dini ve dilinin önemli olmadığını söyleyen Yetiş, “Tüm mazlumlara kucak açmaya devam ettik ve devam ediyoruz. Bölgenin huzura kavuşması için bir takım önemli adımlar atıyoruz. Suriye meselesi bir açıdan ülkemizin dış meselesi, bir açıdan da ülkemizde bu kadar yoğun Suriyelinin bulunması sebebiyle de adeta artık bir iç meselemiz haline gelmiştir. Bu meselenin elbette güvenlik, ekonomi, eğitim, sağlık, sosyokültüre uzanan uyum ile ilgili çok boyutları vardır. STK’ların özverili bir şekilde, bizim medeniyetimize yakışır tavırlar ortaya koyması, bir taraftan uluslararası kuruluşların, uluslararası deneyimlerini de ülkemizde ilgili kurumlarla paylaşarak ortaya koyduğu çalışmalar neticesinde 2 milyonluk çok kısa süre içerisinde gelen mülteci akınını bir biçimde göğüsleyemeye çalıştık.” dedi.

Suriye’den gelen mültecilerin bir şekilde bir gelecek kurması gerektiğini söyleyen Yetiş, “Geleceklerini bu ülkede kuracaklar anlamında değil ama hayatlarını kurabilecekleri bir bakışta onlara kazandırmak durumundayız. Yaşadıkları birçok travmanın içerisinde onlara ihtiyaç duydukları piskodestek, travmadan kurtulma imkânlarını karşılamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra basına kapalı gerçekleşirken toplantı saat 18.00 da sona erdi. (Mustafa Bikeç - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.