Tarihi Cendere Köprüsü piknik yapmak isteyenlerin akınına uğradı
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeniyle uzun süre ziyaretçiler ve piknik yapmak isteyen vatandaşlara kapalı olan Cendere Köprüsü yeni normalleşme süreciyle vatandaşların akınına uğradı.
Tarihi dokusunun yanı sıra köprünün alt tarafından geçen Cendere çayının serinliğinden dolayı yöre halkının piknik yapmak için tercih ettiği alanların başından gelen tarihi Cendere Köprüsü piknik yapmak isteyenlerin uğrak alanı oldu.
Pandemi sürecinde sosyal mesafeyi korumanın ve maske takmanın önemli bir yer tuttuğu hususunun uzmanlar tarafından sürekli hatırlatılmasına rağmen piknik yapmak ve tarihi dokuyu ziyaret etmek isteyen vatandaşlar tarafından uyarılar fazla dikkate alınmıyor.
Piknik alanını ziyaret eden vatandaşların yetkililerin uyarılarını çok dikkate almadığı görüldü.
Cendere (Cabinas) Köprüsü
Adıyaman'ın Kahta ilçesi ve Sincik ilçesi arasında yer alan Milattan Sonra (M.S.) 2'nci yüzyıla ait olan köprü Cendere çayı üzerinde Roma İmparatoru Septimius Severus döneminde (M.S 193-211) yılları arasında 14'üncü Lejyon tarafından yaptırıldı. 120 metre uzunluğunda köprü 30 metre uzunluğunda 7 metre genişliğindedir. Köprüye S. Severus ve eşi J. Domna ile oğulları Caracalla ve Geta adına dört sütün dikilmiştir. Severus'un oğlu Caracalla imparator olunca kardeşi Geta'yi öldürüp onun adına dikilen sütünü kaldırtmıştır. 92 blok taştan oluşan kemeriyle Antik Roman mimarisinin anıtsal bir örneğidir. Köprü yakın bir döneme kadar araç ve yaya trafiğinde kullanılırken, günümüzde Cendere Köprüsü yanında yapılan modern köprü kullanılmaktadır.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.