Tarihi Yağ Camii asırlara meydan okuyor-video-foto
Adana’da 1501 tarihinde kilise kalıntıları üzerine inşa edilen tarihi Yağ Camii, 5 asrı aşkın süredir Müslümanlar tarafından mabed olarak kullanılıyor.
Adana’nın en eski tarihi yapılarından biri olarak günümüze kadar sağlam mimari yapısı ile gelmeyi başaran Yağ Camii, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret ediliyor. Adana şehir merkezinde, etkileyici mimari yapısı ile dikkat çeken asırlık cami, Eski Cami olarak da anılıyor.
Yağ Camii’nin inşa serüveni ise şöyle aktarılıyor:
Ermeni Saint Jacgues Kilisesi’nin yıkıntıları üzerine Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile 1501 yılında inşa ettirilen cami, bir süre sonra mekânın yörenin ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalması üzerine yanı başına Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yeni bir cami yaptırılmış, iki yapı birleştirilmiştir.
Minaresinin yapımı 1525’te tamamlanan cami, Piri Mehmet Paşa’nın bitişiğine inşa ettiği medrese ile bir külliye teşkil eder. Medresenin inşası ise 1558’de tamamlanmıştır.
Selçuklu Ulu Camii mimarisi tarzında inşa edilen Yağ Camii, içerisinde bol sütunların bulunduğu bir yapıya sahiptir. Yapıya sonradan eklenen büyük ve görkemli bir avlu kapısı vardır. Daha önceleri Eski Camii diye adlandırılan camii, avlu kapısının önünde yağ pazarı kurulması sebebiyle Yağ Camii adını almıştır. (Ayhan Kaya-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.