“Tarımda kadın girişimcilerin güçlendirilmesi hedefleniyor”
“Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” ile ilgili açıklamada bulunan Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmanın amaçlandığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılında uygulamaya koyduğu , “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” hakkında Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas açıklamada bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas, yapılan programla, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek ve uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmanın amaçlandığını söyledi.
40 bin TL hibe desteğinin de verileceği program için 3 Mart tarihine kadar il ve ilçe müdürlüklerine başvuruların yapılması gerektiğini hatırlatan Kiyas, “Bakanlığımız tarafından ‘Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı’ adı altında geçen yıldan beri yürütülen bir program mevcuttur. Bu program, bu yılda Batman ilimizin de dahil olduğu 16 ilde uygulanacaktır. Bu programda genç kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Program çerçevesinde il müdürlüğü olarak 3 Mart’a kadar başvuruları alacağız. 75 kadın girişimcimize KOSGEB üzerinden girişimcilik kursunu verdikten sonra bunlara tarımsal alanlarda proje yaptıracağız. Girişimciler projelerini bize sunduktan sonra projeler arasında uygun olanları bakanlığımıza göndereceğiz. İlimizde ilk 3’e giren projelerimizden birinci projemize 3 bin TL, ikincisine 2 bin TL ve üçüncüsüne de bin TL ödül vereceğiz.” dedi.
Sundukları projelerin uygun görülmesi halinde kadın girişimcilerin 40 bin TL hibe desteği alacağını aktaran Kiyas, “Ayrıca bakanlığa gönderilen bu projelerden bakanlığımızın uygun gördüğü projeler KOSGEB üzerinden girişimcilik hibe desteğiyle desteklenecek. Bu destek en fazla 40 bin TL olacak. Bu konuda başvuracak girişimci kadınlarımızın 18-40 yaş arası olması gerekir. Bunlar kendi adlarına veya ailede herhangi birinin adına bakanlığımıza Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya diğer kayıt sistemlerimizin birinde kayıtlı olması gerekir. Bizler bu kayıtları il merkez ve tüm ilçelerde alabiliyoruz. İl ve ilçe müdürlüklerimizde başvurular alınmaya başlandı. Başvurulardan sonra bunların kursa alınmasını İŞKUR işbirliğiyle yürüteceğiz. Daha sonra KOSGEB tarafından verilecek 5 günlük kurstan sonra, KOSGEB bunlara girişimcilik sertifikası verecek.” diye konuştu.
“Kadın girişimcileri ortaya çıkarmak istiyoruz”
Hedeflerinin kadın girişimcilere hibe desteği sağlayıp, onları iş sahibi yapmak olduğunu vurgulayan Kiyas, “Ayrıca Halk Eğitim Müdürlüğümüz de yine bunlara eğitmen desteği sunulacak. Bu süreç yaklaşık Mayıs ayına kadar devam edecek. Bu projeler bittikten sonra bizim hedefimiz ilimizde en azından birkaç kadın girişimcimize bu program çerçevesinde hibe desteği sağlamaktır. Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da genç nüfus çok fazladır. Batman genç nüfusu bakımından Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan illerden biridir. Kırsalda kadınlarımız aslında aktif olarak çalışmakta, tarımsal iş gücüne katkı sunmaktadırlar. Bunların kendilerine ait özgün projeleri varsa bizler de onları hibe programlarıyla desteklemek istiyoruz. Girişimci kadınlarımızı bu vesileyle ortaya çıkmasını sağlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.