Tarımda önemli adımlar atılacak

Tarımda önemli adımlar atılacak

Şanlıurfa'da, mevcut tarım sistemlerinin geliştirilmesi ve tarımdaki sorunların çözümü için tüm tarım bileşenleri biraraya geldi.

ŞANLIURFA- Tarımın en fazla yapıldığı illerden biri Şanlıurfa'da daha iyi bir tarımın yapılması için çalışmalar devam ediyor.Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe başkanlığında yapılan toplantıya; Tarım İl Müdürlüğü, Tarım İlçe Müdürleri ile danışma şirketleri katıldı.

 

Tarımdaki sorunlar ve bu sorunların giderilmesi için neler yapılabileceğinin masaya yatırıldığı toplantıda öne çıkan en önemli konu kuraklık sorunu oldu.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Birliği Şanlıurfa Şubesi (TMZOB) Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, "Toplantıda kuraklık, don olayları, Antep fıstığındaki pisila sorunu ve veterinerlik hizmetleri ile ilgili problemleri konuştuk. Bunun yanı sıra ilimizde ki mevcut dayanıklı yeni ürün çeşitleri ve suyun kullanımı ile ilgili araştırma enstütüsünden bir brifink aldık." diye konuştu.

 

Kuraklık tehlikesine karşılık kısa bir film

Toplantıda en çok öne çıkan kuraklık tehlikesine karşı kısa bir film yapmayı düşündüklerini  belirten Öztürkmen, "Mesela önümüzde ki günlerde kuraklık la ilgili ve suyla ilgili dünya tarımcılarında ortaya koymuş olduğu bazı ön görüler var diyorlar ki; dünya tarım örgütü FAO ileriki günlerde büyük bir kuraklık yaşana bilir ülkemizde de aynı bir varsayım var bu yüzden tarım örgütümüzle beraber bir kısım eğitim filmleri, hazırlayıp ilimizde ve ilçelerimizde milli eğitim düzeyinde ki öğrencilere göstermeyi planladık. Bu konuda tarım il müdürlüğümüz gayet öz verili olarak bu işin bir an önce yaplacağını söyledi." diye konuştu.

 

Haşereye karşı önlem alınmalı

Çiftçiyi en fazla etkileyen tarım sulamasındaki sulama fiyatlarının da gündeme geldiğini ifade eden Öztürkmen, küresel ısınmadan dolayı karın yağmadığından dolayı pamuk, buğday ve antep fıstığında haşere olabileceğine dikkat çekerek " Çifçimize tavsiyemiz özellikle ve özellikle iyi tarım yapabilmeleri için danışmalarını zirrat mühendiselerinin bilgilerini ve fikirlerini alsınlar. İyi bir toprak analizi, iyi bir gübereleme, iyi bir bakım ile ürünlerini haşerelere karşı korumaya çalışsınlar." diye konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.