Tarımsal Üretimde Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı düzenlendi

Tarımsal Üretimde Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı düzenlendi

Batman’da ‘GAP Bölgesi'nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi’ kapsamında "Tarımsal Üretimde Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı" düzenlendi.

Kalkınma Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından GAP Bölgesi'nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi kapsamında Batman'da "Tarımsal Üretimde Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştaya; Batman Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Doğa Koruma Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas ve ilgili yetkililer katıldı.

Burada yapılan sunumda, GAP Bölgesi’nde tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi alanlarında, üretim faktörlerinin ve üretim kaynaklarının daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılması suretiyle, bölgenin rekabet edebilirliğinin arttırılmasına katkıda bulunulmasının amaçlandığı belirtildi.

Proje ile GAP Bölgesi’nin başat ekonomik sektörleri arasında yer alan tarımsal üretimde ve tarımsal ürünlerin işlenmesinde başta su ve enerji olmak üzere, kaynakların en etkin biçimde kullanımımın modellenmesi ve yaygınlaştırılması ile birincil üretim, işleme süreçlerinde verimliliğin arttırılmasının hedeflendiği ifade edildi.

Projenin ve Türkiye’de yeni bir konu olan ekosistem hizmetleri konusunun tanıtıldığı toplantıda, tarım uzmanlarıyla birlikte Batman il sınırları ve yakın çevresindeki tarımsal üretimin doğal ekosistemlerden nasıl etkilendiğine dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Yapılan çalıştayla ilgili konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, “Ekosistem hizmetleri dünya üzerindeki ekosistemlerin insanlara ve diğer canlılara sağladığı ürün ve hizmetlerin tamamına verilen addır. Yeryüzünde yaşamın devamını sağlamaktadır. Hepimiz ekosistemin bize sağladığı hizmetlerin doğrudan faydalanıcılarıyız. Yine tarımsal faaliyetlerde ekosistem hizmetlerinin sağladığı faydalardan doğrudan etkilenen uygulamalardır. Ekosistem hizmetlerinin yürütülmesinde doğrudan ya da dolaylı olarak muhataplarıyız. Bu nedenle bu çalıştayın bize açacağı ufkun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Çalıştayla ilgili bilgi veren proje yöneticisi Dr. Muhyettin Sirer, çalıştayda tarımsal üretimin doğal ekosistemlerden hangi konularda ve nerelerde fayda sağladığına dair bilgi havuzu oluşturmak ve ilgili uzman görüşlerini bir araya getirmenin amaçlandığını ifade etti.

Bölgeye katma değer sağlamak, bölgenin rekabet edebilirliğini katkıda bulunmak için çalışma yürüttüklerini kaydeden Sirer, “GAP Bölgesinin sosyo-ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım ve sanayiye dayalı olduğu için burada kaynakların verimli kullanımı anlamında neler yapılabilir, hangi müdahale alanlarıyla bölgelerin ekonomik yapısına olumlu etki yaratabiliriz, diye proje çalışmasına başladık. 2017 yılı ocak ayında başlayan proje, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP işbirliğinde 2019 yılı aralık sonuna kadar yürütülecek.” diye konuştu.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.