‘TARSİM’de bankaların zorlaması kanuni değil’
Sigorta şirketlerinin yangın, dolu, hastalık, doğal afetler gibi durumlarda zarar gören ürünlerin zararını karşıladığını belirten TÜSAV, bankaların çiftçileri sigorta konusunda zorlamasının kanuni bir dayanağının olmadığını söyledi.
Türkiye'de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), çiftçilere kolaylık sağlıyor. Bankalar üzerinden işlemlerini yürüten çiftçiler, ürün riskini teminat altına almak için bankalar tarafından sigorta yapmak zorunda bırakılıyor.
TARSİM sigortası yapılmış ürünlerin zararının sigorta şirket tarafından ödendiğini belirten TÜSAV Başkanı Murat Büyükçelebi, bankaların çiftçileri sigorta konusunda zorlamasının kanuni bir dayanağı olmadığını söyledi.
Devletin tarım sigortası ile ilgili ciddi bir desteği olduğunu belirten Büyükçelebi, “Primin yarısını devlet ödüyor. Çiftçiler kötü günleri düşünerek sigorta yapmalıdırlar. Yetkililerle görüşüp bununla ilgili bilgi alınabilir. Devlet desteğiyle ürünlerini sigortalattıkları zaman, zarara uğradıklarında zararları karşılanır. Yangın, dolu, hastalık, doğal afetler gibi durumlarda ürün zarar gördüğü zaman sigorta şirketleri bu zararı karşılıyor. Bankalar çiftçileri zorlayabiliyor. Bunun kanuni hiçbir dayanağı yoktur.”
Tarım sigortası yapan çiftçilerin uğradıkları zararın yüzde 50’sini devletin karşıladığını ifade eden GAPSİAD Başkanı İsa Döğmeci, ürünlerindeki zarardan korunmak isteyen çiftçilerin TARSİM sigortası yapmasını tavsiye etti.
Şanlıurfa Türkiye’nin tarım şehri olmasına rağmen çok istenilen boyutlarda tarım sigortası kullanılmadığına dikkat çeken Döğmeci, bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.