Taşeronların iş hayatı iki dudak arasında
Türkiye'de sayıları bir milyonu aşan alt işveren yani taşeronları ilgilendiren kanun düzenlemesini değerlendiren KAŞİP Genel Başkanı N. Hakan Aydın işçilerin iş hayatlarının iki dudak arasında olduğunu belirtti.
ŞANLIURFA - Merkezi Şanlıurfa'da bulunan Kamu Personelleri Derneği (KAŞİP) Genel Başkanı N. Hakan Aydın, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeler ve düzenlemenin içeriği hakkında açıklamalarda bulundu.
Bu düzenlemenin içerisinde 2012 yılının ocak ayında 12 madde olduğunu kendilerinin 36 madde götürdüklerini ifade eden Aydın, "Şuan 14 madde üzerinden işlem yapılacak. Bu maddeler yıllık izinler, mesai saatleri, askere gidenlerin dönüşte tekrar işlerine dönebilmesi, hanım bacılarımızın yıllık izin ve doğum izinlerinin farklı bir şekilde kendilerine yarar sağlayacak şekilde değerlendirilmesidir. Ayrıca sendikal haklar, iş güvencesi, statünün tanınması gibi maddeler bulunmaktadır. Maaşlarla ilgili bir madde ayrıca kılık kıyafetle ilgili bir madde var. Bununla ilgili düzenlemeler yapılacağını" dile getirdi.
Taşeron işçilerin maaşı 1050 TL olacak
1 Mayıs 2013'te taşeron işçileri yani KAŞİP olarak Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile birlikte 1 Mayıs'ı kutladıklarını, bu kutlama esnasında asgari ücretten vergi indirimin yapılmasını ve bunun maaşlara yansıtılmasını talep ettiklerini ifade eden Aydın, "Biz geçen ay içerisinde çalışma bakanımızla görüştük. 'Maaşlarla ilgili bir düzenleme olacak mı' diye sorduk, 'evet' olacak dediler. Maaşların taban rakamının 1050 TL olacağını söylediler. Biz de KAŞİP olarak 1050 TL üzerinden vergi indirimi uygulanarak maaşların 1200-1250 TL gibi rakamlara tekabül etmesini talep ettik. Tabi maaşların zamanında yatırılması önemli bir olgudur. Maaşlar düzenli bir şekilde yatırılacak bu düzenlemeden sonra bunun takibini de kurumlar yapacak, üst kurumlar yapacak. Üst işveren i kurumlardır. Alt işveren de şirkettir. Lakin maaşlar ne kadar vaktinde yatırılırsa yatırılsın maaşların biraz daha yüksek olması insan hayatının idamesini sağlayacak bir şekilde olması tabi ki daha mutluluk vericidir" dedi.
Türkiye genelindeki bir milyon 76 bin taşeron işçinin talebinin aslında kadro veya kurumlarla sözleşme yapmak olduğunu belirten Aydın "Şirketlerin firmaların aradan çıkarılıp kurumlar bünyesinde devlet güvencesine alınmaktır taleplerimiz. Lakin böyle bir düzenlemeyle böyle bir olgu gerçekleşmeyecek. Lakin ilk etapta düzenleme üzerinden hareket edildiği için düzenlemenin taşeron işçinin iş hayatına bir nefes aldıracağı rahatlık getireceği düşünüldüğü için düzenleme üzerinden gidiliyor. Aslında çok geç kalınmış bir hadisedir. Bugün itibariyle 1 yıl öncesine yönelik bu düzenlemenin çıkmış olması lazımdı. Yani 1 yıldır bu düzenlemenin getireceği haklardan faydalanıyor olmalıydık. Fakat yapılmadı bu güne bırakıldı. Hatta Ekim -Kasım'a uzatıldı. Aslında bu yanlış bir şey lakin Ekim-Kasım dediği vakit TBMM Türkiye taşeron işçisinin talebi daha şiddetle kadroya yönelik daha sıcak bir şekilde gelişecektir. Bu anlamda bu düzenleme kadro veya sözleşme getirmiyor. Taşeron işçinin talebi kadro veya sözleşmedir kurumlarla. Toplumumuzun bunu bilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Asıl talebimiz kadro veya sözleşmeye alınmaktır"
Asıl taleplerinin meclisten, siyasi iktidardan ve muhalefetten beklentilerinin kadro veya sözleşmeye tabi tutulmak olduğunu bu yapılmazsa bu düzenlemenin neler getireceği merak konusu olduğunu vurgulayan Aydın, "Çünkü bu düzenlemenin ne getireceği detaylı olarak henüz kamuoyuna sunulmuş değildir. Biz bu düzenlemenin detaylarını bekliyoruz. Ve düzenlemenin hemen akabinde Türkiye taşeron işçisinin hakkı olan kurumlarda vermiş olduğu emeğin hakkı olan sözleşme veya kadro talebini iletmiş olalım" ifadelerinde bulundu.
"Taşeron işçi iş hayatından memnun değil"
İhale değişimlerinde kurumlarda işçilerin çıkarıldığına dikkat çeken Aydın, "Kurum topu şirkete atıyor, şirket kuruma atıyor. Ortada üvey evlat muamelesi görüyoruz. Psikolojik bir sıkıntı mevcuttur. Tabi maaşların asgari ücrete tabi olması ekonomik veya ekonomiye bağlayan sosyal bir düzensizlik ve sosyo ekonomik bir rahatsızlık durumu söz konusudur. Haksızlığa uğradıklarını düşündükleri için adil olmayan tavırlarla ve davranışlarla uygulamalarla baş başa kaldıkları için uygunsuz bir durum söz konusudur. Bu anlamda taşeron işçisi kendi iş hayatından memnun değil bir rahatsızlık söz konusudur" dedi.
Aydın, KAŞİP olarak Başbakan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıyla ve bütün sendika konfederasyonlarıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, işveren sendikalar konfederasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu kuruluşlarla da görüştüklerini ve bütün sıkıntıları ve taleplerimizi ilettiklerini söyledi.
Aydın, "Fakat başbakanımızın bizim kadro talebimize sıcak bakmıyor olması, çalışma bakanlığı bünyesinde bir düzenleme ile bizi geçiştirecek olması açıkçası rahatsız edici bir durum. Umarım bu süreçten sonra bu düzenleme yapıldıktan sonra kadro verilmesi durumu söz konusu olur. Bulunduğumuz noktada taşeron işçisi Türkiye genelinde çok çeşitli sorunlarla boğuşmakta iş hayatları iki dudak arasında bu da işçileri olumsuz etkilemektedir" diye konuştu. (Mehmet Demir - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.