TBMM Genel Kurulu'nda kavga

TBMM Genel Kurulu'nda kavga

Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde MHP'li milletvekillerinin kürsüyü işgal etmesi sonucunda AK Parti ile MHP'li milletvekilleri arasında kavga çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmelerde, MHP'li milletvekilleri kürsüyü işgal etti. AK Parti ile MHP'li milletvekilleri arasında kavga çıkması üzerine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bir önceki usul tartışmasında konuşmacı olarak isminin yazılmasına rağmen söz hakkı verilmediğini belirtti. Tanal, tasarının İçişleri değil Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini söyledi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tasarıda birleştirilen kanun teklifleri ile ilgili usul tartışması açılmasını talep eti. Başkanvekili Yakut, usul tartışması açtı.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, yapılan düzenlemenin kamu bütçesine etkisinin tasarıda yer alması, bunun için de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Başkanvekili Yakut'un tutumunu da eleştiren Günaydın, ''Bizden yukarıda oturuyor olmanız, mimari yapının sonucudur, başka bir şey değil'' dedi. Yakut ise ''Kompleksiniz niye anlaşılmadı-'' dedi.

Kamer Genç, tasarıda 9 kanun teklifinin birleştirildiğini, ancak komisyon raporunda Hükümet tasarısının esas alındığını, bunun İçtüzüğe aykırı olduğunu ifade etti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da söz konusu kanun tekliflerinin dikkate alınmadığını, raporun geri çekilerek Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeniden görüşülmesi gerektiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, tasarının ''bölgecilik ve kırsal rant paylaşımı'' tasarısı olduğunu öne sürdü. Güler de tasarının geri çekilmesini istedi.

MHP'LİLERDEN YAKUT'A TEPKİ

Başkanvekili Yakut, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmayacağını belirterek, tasarının tümü üzerinde ilk konuşmacı olarak BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nu kürsüye davet etti. Zenderlioğlu kürsüye gelirken MHP'li milletvekilleri raporla ilgili iddiaların sonuçlanmadığını, usule ilişkin itirazlarının sürdüğünü belirterek Yakut'a tepki gösterdi. Bu sırada MHP ve CHP milletvekilleri sıralara vurarak Yakut'a karşı tepki gösterdi.

Daha sonra MHP'li milletvekilleri, Başkanlık Divanı önünde toplanarak itirazlarını sürdürdü. Sadık Yakut, tasarıyı geri çekmek gibi bir yetkisinin olmadığını söyledi. Kimsenin konuşmasına herhangi bir sınır da koymadığını anlatan Yakut, İçtüzük çerçevesinde görevini yaptığını vurguladı. Yakut, Divan Başkanlığı önünde toplanan milletvekillerine, konuşmacıya müsaade etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu arada AK Parti'li milletvekilleri alkışlarla MHP'ye tepki gösterdi.

MHP'nin itirazları devam ederken Yakut, Zenderlioğlu'na konuşmasına başlayabileceğini, aksi halde ikinci konuşmacıyı kürsüye davet edeceğini söyledi.

KÜRSÜ ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Zenderlioğlu'nun kürsüye gelmemesi üzerine Yakut, AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel'i davet etti. Türel kürsüye yaklaşırken önce MHP'li Günal kürsüye geldi. Ardından diğer MHP milletvekilleri de kürsüye gelerek, kürsüyü işgal etti. Bunun üzerine AK Parti'li milletvekilleri de kürsü önünde toplandı. Tartışmanın büyümesi üzerine her iki partinin milletvekilleri arasında kavga çıktı. Bunun üzerine Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma, verilen arada da bir süre devam etti.

Aranın ardından, tasarı üzerindeki görüşmelere geçildi.
    
GÜRŞMELER BAŞLADI

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde görüşmeler başladı.

Genel Kurul'da meydana gelen gerginlikten sonraki oturum, yeniden usul tartışmasıyla açıldı.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, ''İktidara sabır, sükunet yakışır. Muhalefet elbette zaman zaman biraz öfkelenebilir'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, usule ilişkin iddialarını yineledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, kürsü işgaline varan dayatmalar yapıldığını söyleyerek, ''Bizim de engellemeyi engellemek gibi bir hakkımız var. Her şeyi kendinize reva görüyorsunuz ama iktidarın konuşmasına izin vermiyorsunuz. Meclis'i müsamere salonuna çevirdiniz'' diye konuştu.

Aydın, her şeyin İçtüzük'e göre tartışılacağını belirterek, ''Eleştirmeyin demiyoruz ama kürsü işgal etmeyin. Bu dayatmalara prim vermeyiz'' diye konuştu.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, iki gündür gereksiz tartışmalara tanıklık ettiklerini vurgulayarak, ''Burada demin olanları BDP yapsaydı, bizi linç ederdiniz'' ifadelerini kullandı.

Sakık, Başkan Yakut'a yönelik, ''Bedeniniz orada ama ruhunuz başka yerde'' diye konuştu.

Yakut da Sakık'a yönelik, ''Bu sözler benim MHP'den istifa etmemle ilgiliyse, ben geçmişimle, hayat tarzımla gurur duyuyorum. Geçmişte taşıdığım ülkücülük fikriyle de gurur duyuyorum. Benim kafam MHP'de ise o meşru bir parti ama tüm millet tüm dünya biliyor ki sizin kafanız nerede, siz ona cevap verin'' dedi.

BDP'li milletvekilleri, Yakut'un bu sözlerine tepki gösterdi.

Yakut, usul tartışmasının ardından tavrında bir değişiklik olmadığını ifade etti ve oturuma ara verdi.

'SIRAYA GİRECEKLER'

Verilen aranın ardından Antalya Milletvekili Menderes Türel, AK Parti adına tasarının tümü üzerinde konuştu.

Türel, bu reformun aslında bir 'demokrasi reformu' olduğunu ifade ederek, ''Bu çağda yönetimin vatandaşa en yakın şekilde olması, onu dinlemesi, ona hesap vermesi zaruridir'' dedi.

2004'de yerel yönetimler reformu yapıldığında da muhalefetin bugünküne benzer eleştirileri olduğunu ifade eden Türel, bu eleştirilerin haksız olduğunun görüldüğünü söyledi.

Kalkınma ajanslarına yönelik de muhalefetin eleştiri yaptığını ancak daha sonra da muhalefet milletvekillerinin kendi illerine kalkınma ajansının ne zaman kurulacağına dair soru önergesi verdiğini anlatan Türel, bugün bu tartışmaları yapanların, ileride ''benim ilimi de büyükşehir yap'' diye sıraya gireceğini ifade etti.

Proje üretemeyenlerin şimdiden seçim yenilgilerine bahaneyi bulduklarını kaydeden Türel, ''Bu seçkinci zihniyet elinden gelse köylünün, fakir fukaranın oy kullamasını engelleyecek. Bunlar gardırop Atatürkçülüğünde kaldılar'' dedi.

Türel, tasarının ''AK Parti'ye seçim avantajı getirdiği'' iddiasının da gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, bu tasarının temel amacının; Türkiye'de demokrasiyi ve belediyeleri güçlendirmek olduğunu söyledi.

Türel, tasarıyla ilgili bilgi verdi.

Sataşma üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kalkınma ajanslarının 2006'da görüşüldüğünü ve CHP'nin olumlu görüş beyan ettiğini, katkı verdiğini kaydetti.

Hamzaçebi, ''Konuşmacının, CHP'ye çamur atma gayretiyle hareket etmesini yadırgamıyorum. Görüşleri, yalan yanlış şekilde eskiyle bağdaştırmaya çalışmak, tecrübesizliktir. Ağabeylerine kulak vermesini tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

'KİMSE BU SORUMLULUKTAN KURTULAMAZ'

BDP Grubu adına konuşan Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, açlık grevlerini anımsatarak, ''Cezaevlerinden yükselen bu çığlığa kulak vermek zorundasınız'' dedi.

Açlık grevi yapanların durumlarının iç açıcı olmadığını belirten Zenderlioğlu, ''Cezaevinde ölecek her insandan hükümet sorumludur. Kimse bu sorumluktan kurtulamaz. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemiyoruz'' ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.