Terminoloji | Tahrip Gören İnsanlık

Terminoloji | Tahrip Gören İnsanlık

Sözlükte masdar olarak “mubah, câiz ve serbest olmak, ruhsat vermek, anlamlarına gelen helâl kelimesi isim olarak haramın karşıtıdır.

Helal

Sözlükte masdar olarak “mubah, câiz ve serbest olmak, ruhsat vermek, anlamlarına gelen helâl kelimesi isim olarak haramın karşıtıdır. Câiz ve mubah gibi terimler de aralarında bazı farklılıklar bulunmakla birlikte çok defa helâl ile eş anlamlı gibi kullanılır ve dinî literatürde mükellefin yapıp yapmamakta serbest bırakıldığı davranışları ifade eder. Allah Resulü sav: "Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez."

Gıda

Karbonhidrat, yağ ve proteinin karışımından meydana gelen besinlerdir. Canlılar beslenme şekillerine göre bu unsurların bileşenleri üretir, tüketir ve ayrıştırmaktadır. Bu bağlamda gıdalar; bitki ve hayvansal kaynaklardan veya mantar, alkol gibi fermantasyonla elde edilmiş yiyeceklerden sağlanabilir.

Helal gıda ise Müslüman gıda tüketicilerinin hassasiyetleri doğrultusunda inançlarına uygun İslami gıda şartlarının yerine getirilmesiyle oluşan sonuçtur. Helal girdi olmadan helal gıda sonucu elde edilemez. Helal gıda üretimi İslami esaslara dayanan süreçler toplamının neticesinde ortaya çıkan bir neticedir.

Obezite

Dünyada tüketim hızının arttığı, modern ve kapitalist düzeninin sonucu olarak gün yüzüne çıkan obezite, vücutta yol açtığı sorunların yanı sıra insana ölümcül hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olan bir hastalıktır.

Genel anlamda obezite hastalığı, vücutta yağ kütlesinin kas, iskelet ve su gibi yağsız kütleye oranla aşırı miktarda artması durumudur. Boy kilo endeksin orantısızlığıdır da diyebiliriz. Aşırı yağ dokusuna bağlı olarak gelişen insülin direnci ve diyabet gibi pek çok kronik hastalığın birincil nedenlerinden bir tanesi olan obezite, çoğu zaman diyet ve destekleyici zayıflama yöntemleri ile önüne geçilebilen bir hastalıktır.

Fastfood

Dilimize “hızlı yiyecek” olarak çevrilen fastfood, kısa sürede hazırlanıp hızlı şekilde servis edilen yiyeceklere verilen isimdir. Hazırlama süresi kısa olan herhangi bir yiyecek hızlı yiyecek olarak düşünülebilir. Yalnız genellikle hızlı yiyecek teriminden kastedilen, önceden ısıtılmış veya pişirilmiş malzemelerle hazırlanan ve pakette alınıp götürülebilecek şekilde tüketicilere servis edilen yiyecektir (Wikipedia, 2010). Yapılan tüm tanımlardan yola çıkılarak hızlı yiyecek, üretilmesi ve servis edilmesi toplamda birkaç dakikayı aşmayan; ucuz olan; tek kullanımlık ambalajı olan; elle tutularak yenilebilen, bazen de plastik çatal bıçak takımına sahip olan; paketlenip eve götürülebilen; hemen tüketilmezse renk, tat ve koku bakımından çabuk bozulabilen ürünler olarak tanımlanabilir. Hamburger, patates kızartması, pizza, sosis ekmek, tantuni, lahmacun, pide, sandviç, simit vb. yiyecekler hızlı yiyecek olarak düşünülebilir.

Fastfood, az önceki terminolojik kavramlarımızdan olan obezitenin en büyük sebeblerindendir. Fastfood hastalığı veya rahatlığı obez bireylerden büyük bir artışa neden olmuştur. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin olmadığı fastfood, vücut direncini düşürerek hastalıklara karşı kişiyi savunmasız bırakmaktadır.

Kaynak:

TDV, Kürşat Demirci, Helal

Derya Kaya, Hızlı Yiyecek Tüketme Nedenleri

Ahmet Şimşek

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.