“Tesettür imanlı kadının duruşunu ifade eden bir ibadettir”

“Tesettür imanlı kadının duruşunu ifade eden bir ibadettir”

Bingöl'ün Solhan ilçesinde düzenlenen "Zeynebi Duruş ve Tesettür” konulu konferansta konuşan Sabiha Ateş Alpat, tesettürün Allah'a iman eden bir kadının hareketlerini, duruşunu ifade eden bir ibadet olduğunu söyledi.

Solhan'da faaliyet yürüten Çağrı-Der tarafından, "Zeynebi Duruş ve Tesettür” temalı konferans düzenlendi. Bayanlara yönelik düzenlenen programa konuşmacı olarak, Araştırmacı-Yazar Sabiha Ateş Alpat katıldı.

Solhan Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Sabiha Ateş Alpat konuşmasına “Zamanın Zeynebi olmak istiyorsunuz. Biz de o zamanın Zeynebi olmak neyi gerektiriyor onu anlatmaya çalışacağız. Siz de Allah’a verdiğiniz sözün eri olun ve Solhan’ın zamanın Zeynepleri olun inşallah.” diyerek başladı.

“Kadının toplum üzerindeki yeri çok önemlidir”

Allah’ın gönderdiği dini kabul etmeyenlerin, Müslümanlar inandıkları gibi yaşamasın diye çeşitli oyun, hile ve desiseye başvurduğunu belirten Alpat, “Bu bağlamda kadının toplumdaki yeri ve kadının toplumdaki değeri, etkisi ıslah konusundaki yetkisi çok önemli olduğu için en fazla kadın üzerinde oyunlar oynadılar. Bu oyunları bizleri bozarsa toplum da bozulur. Bizler düzgün, evlatlarımız düzgün olursa, yaşadığımız toplum da düzgün olur.” dedi.

Müslümanların Kur'an ve Sünnet çizgisinden uzaklaştırılmak istendiğine dikkat çeken Alpat, “Şimdi bu bağlamda kimi zaman Suriye ve benzerinde olduğu gibi silahlı bir şekilde Müslümanları imha etmeye çalıştılar. Kimi yerde de televizyonlarıyla, sinemalarıyla, internetleriyle ve gazeteleriyle bizi Kur'an ve Sünnetin çizgisinde ayırmak için farklı yoldan yaklaşırlar. Bu bağlamda bizler Zeynep olmayalım diye, Asiye olmayalım diye, Ayşe olmayalım, Hatice olmayalım diye üzerimizden çok çeşitli oyunlar oynanılıyor. Ne acıdır ki Kur'an ve Sünnet ilmine vakıf olmayalım diye bu oyunda birçok yerde kan dökülüyor.” diye konuştu.

Alpat, “Zeynep'i konuşmamız, Zeynep'in Hz Muhammed’in torunu olmasıyla ilgili değildir, çünkü bir kimse Peygamberin kızı olsa dahi eğer iman etmemişse, eğer tarafını Allah’tan yana seçmemişse, eğer Kur'an’ı düstur etmemişse o artık ehli iman değildir. Biz bugün eğer Zeynep'i konuşuyorsak, Zeynep bugün bizim örneğimizse, onun en başta özelliği iman etmiş olmasıdır. Peygamberin torunu olması değildir. Peygamberin kendi amcası da iman etmediği için tarafı farklı oldu. Şimdi tabiî ki hem Peygamberin torunu ve hem de iman etmiş olması bizim içim daha kıymetli oldu.” diye konuştu.

“Biz hak yolun kadını olmalıyız”

Hak ve batıl olmak üzere iki yolun olduğunu belirten Alpat, “Bu iki yolun da taraftarları vardır, iki yolun da yolcuları vardır, iki yolun da adımları var, iki yolun da gençleri var, iki yolun da kadınları var. Şimdi biz burada bir karar vermemiz lazım. Biz hangi yolun gerçeğiyiz. Biz hangi yolun kadını olmalıyız. Biz kimiz önce buna bir karar vermemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Hz Zeynep'in özelliklerinden bahseden Alpat, "Hz Zeynep'in birinci özelliği dedik ki iman etmiş olmasıdır. İkinci özelliği muvahhit olmasıdır. Üçüncü özelliği ise teslim olmasıdır. Dördüncü özelliği ise muttaki olmasıdır. Beşinci özelliği duruş sahibi, direniş sahibi ve cihat sahibi olmasıdır." dedi.

Alpat, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim için model ve bizim için örnek olan Zeynep annemiz, Hz Peygamberin torunu ilimle büyümüş, İslam’la büyümüş, sonra Kerbela’da abisinin yanında olup Hz Hüseyin kendi ailesinin gözü önünde şehit olmuş sonra Yezid askerleri esir almış, Şam’a götürülmüş ve o öylesine bir duruş sergilemiş ki, gözü önünde Hz Hüseyin’in başı çekilmiş olduğu halde eğilmemiş, Yezid’in çizgisine gitmemiş, dik durmuş bir genç kızdır."

“Zeynep'i Hz Zeynep yapan imanı ve duruşudur”

Zeynep'i Hz Zeynep yapan şeyin imanı ve duruşu olduğunun altını çizen Alpat, "Herkesin bir takip ettiği birileri vardır. Kur'an’da örnek gösterilen kadın Asiye’dir onların örneği, yine de tarih örnek gösteriyor diyor ki sizin örneğiniz Hz Hacer’dir, Hz Zeynep’tir. Onu örnek alacaksınız. Dedik ki Zeynep'in birinci özelliği, iman etmiş olmasıdır. Zeynep'in bir diğer özelliği muttaki olmasıdır. Muttaki olmak; Allah’tan gerektiği gibi korkmaktır. Hz Muhammed’e indirilene uyun ve yaşayın ki, Allah da sizi sevsin.” ifadelerini kullandı.

“Günümüz Zeynepleri neden modanın karşısında İslami yaşantıyı sürgüne gönderdi?”

“Kuran’ın anlattığı gibi bir kadın olmak için tevhit ehli olacağız, takva ehli olacağız ve İslam’ın terbiyesine tabi olacağız.” diyen Alpat, “İşte Zeynep bu özellikleriyle Zeynep’tir. Bu Zeynep Yezitler karşısında hakkı savunmaktır.  Yezit'e hitaben sen Hüseyin’in başını koparsan dahi beni Allah’tan koparamazsın der. Günümüzün Zeynepleri neden modanın karşısında İslami yaşantıyı sürgüne gönderdi. Zeynep denildiğinde asla eğilmeyen bir kadındır. Bu çağın Zeynep'i, Allah’ın dinini Allah’ın istediği şekilde yaşayabilmek için önlerine ne çıkarsa çıksın eğilmeyendir.” dedi.

“Tesettür bir kimliktir salt giyinme değildir”

Hz Zeynep'in namazına dikkat ettiğini dile getiren Alpat, “Zeynep'in bir diğer özelliği ise namazdı. Namazla arası bozuk olanın Allah ile arası bozuktur. Bir diğer özelliği namazdan sonra tesettürdü. Tesettür bir kimliktir, giyinme değildir. Kadın için tesettür bir semboldür bir işarettir bir saç kapatmak değildir. Tesettür sadece çarşaf da giymek değildir. Tesettür Allah’a iman eden ve Muhammed’in getirdiklerine inanan bir kadının duruşunu temsil eden bir ibadettir." diye konuştu.

Alpat, son olarak şunları söyledi: "Allah Kuran’da 'Mümin kadınlara söyle gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar' diyor. Başka bir ayette yine Allah buyuruyor ki 'Mümin kadınlara söyle yürürken ayaklarını yere vurarak yürümesinler.' Konuşmak, edebiyle yere bakarak, düşük sesle olması gerekir. Tesettür adabıyla konuşmak demektir.  Allah bir ayeti kerimede şöyle der; 'Siz iman ettiniz artık cahiliyet kadınları gibi değilsiniz o zaman dışarı çıkarken süslenmeyiniz.' diyor. Tesettür insanın kişiliğini sergileyen bir kıyafettir, bir duruştur. Allah’ın emirlerine itaat etmiyorsak, hesap gününe çıktığımızda hangi cevapla çıkacağız. İnanan kadınlara söyle Asiye’yi,  Meryem’i, Hacer’i,  Ayşe'yi örnek alsınlar diyor Kuran-ı Kerim. Bunlar boşuna bize örnek verilmemiş. Zeynep nasıl yezide karşı bir duruş göstermişse sizin öyle bir duruş göstermeniz gerekir.”

Program sonunda katılımcılarla sohbet eden Alpat, okurlarının getirdikleri kitapları imzaladı. (İLKHA)














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.