Teşvik yasasında 6. bölge en avantajlı bölge
Yeni teşvik yasasında en avantajlı bölgenin 6. bölge olduğuna dikkat çeken Mali Müşavir Mustafa Halat, yasada bu bölgede yatırımı yapacakların sigorta primi ödemelerinin 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
ŞANLIURFA - Yeni teşvik paketinde Türkiye il bazlı 6 bölgeye ayrılarak yeni sistemle bölgesel teşvik sisteminin etkinliği arttırıldı. İller sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye sınıflandırıldı. Yeni uygulamada bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi. Yeni teşvik yasasını Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Halat ile konuştuk.
"Yeni teşvik yasasının faydalı olacağını umuyorum" diyen Halat, yeni sistemle yatırım yapacak olanlara, KDV istinası, Gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği ve KDV iadesi desteği sağlanacağını belirtti.
"Yurtdışından alımlarda gümrük vergisi muafiyeti uygulanacak"
Teşvik belgesi kapsamında makine ve techizat alımlarında KDV alınmayacağını belirten Halat, "Tüm bölgelerde ve tüm sektörlerdeki genel ve bölgesel teşvik belgeli yatırımlar için makine ekipman ithalatlarında (yurtdışından alımlarda) gümrük vergisi muafiyeti uygulanacak. Yapılacak yatırımlara uygulanacak vergi indirim oranları yüzde 10 ila yüzde 60 arasında değişmektedir. Vergi indirimi desteği, 2, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde yatırım yapan firmalar için, yatırıma katkı oranının belirli yüzdesine ulaşıncaya kadar yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanabilecek" dedi.
6. bölge en avantajlı bölge
Yatırıma katkı oranı, 6. bölgede yatırım yapacak firmalar için yatırımın yüzde 50′sine ulaşacağını ifade eden Halat, "Bu yüzden Şanlıurfa şu an Teşvik Paketinde en avantajlı bölgededir. Yeni sistemde az gelişmiş illere (6. bölge) yapılacak yatırımlar daha avantajlı şekilde desteklenecek. Bu illerdeki yatırımı yapacakların sigorta primi ödemeleri 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. 6. bölgede yatırım yapacak firmalar yatırımın yüzde 50′sine, Organize Sanayi Bölgesi içinse yüzde 55′ine kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacaklar" diye konuştu.
En büyük desteğin 6. bölgeye verildiğinin altını çizen Halat, "6. bölgedeki yatırımlarla sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir vergisi stopajı 10 yıl boyunca terkin (iptal) edilecek. 6. bölgede yatırım yapan SGK işveren payı, SGK işçi payı, gelir vergisi stopajından kurtuluyor. Artıları devlet üstleniyor, işverene sadece net asgari ücret kalıyor. Ayrıca asgari 500 milyon seviyesindeki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV iadesi uygulanacak.6. bölgedeki illerimiz Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'dır" dedi.
Hazine tarafından yer tahsisi yapılacak
Bölgelere yapılacak yatırımlar için verilecek faiz desteği oranı TL cinsi kredilerde 3-7 puan arasında, döviz cinsi kredilerde ise bir ya da 2 puan olarak uygulanacağına dikkat çeken Halat, "Destek tutarlarının azami tutarları ise bölgelere göre, 500 bin lira ile 900 bin lira arasında değişmektedir. Stratejik yatırımlarda Yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği uygulaması öngörülmektedir. Genel Teşvik uygulaması dışındaki diğer teşvikli yatırımların tamamında Hazine tarafından yer tahsisi yapılabilecektir. Sadece 6. bölgedeki yatırımlar için 10 yıl süreyle çalışanlarla ilgili gelir vergisi stopaj desteği uygulanacaktır. Sadece stratejik yatırımlarda, asgari 500 milyon tutarındaki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV istisnası uygulaması olacaktır" ifadesini kullandı.
Yeni teşvik yasası, sigorta primi açısından bir öncekine göre daha az avantajlı olduğunu belirten Halat, Önceki kanunda sigorta priminin yüzde 80'nini hazine karşılarken şu an mevcut 5510 sayılı kanuna göre sadece 6 puan eklendi. Dolayısıyla sigorta prim maliyetleri bir öncekine arttı" dedi. (Osman Gülebak - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.