Tiyatro eğitimi çocukların başarı ve gelişimini arttırıyor

Tiyatro eğitimi çocukların başarı ve gelişimini arttırıyor

Siirt’te ilkokul çağındaki çocuklara tiyatro eğitimi verdiklerini söyleyen gönüllü öğretmen, tiyatro eğitiminin çocukların gelişimini artırdığını söyledi.

Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olduktan sonra Siirt’in kenar mahallesi olan Conkbayır Mahallesi Şehit Davut İlbaş ilköğretim Okulunda, gönüllü olarak çocuklara tiyatro ve koro eğitimi veren Enes Ant tiyatronun çocukların gelişimi ve başarısı için önemli olduğuna değindi.

Çocukların öz güvenini arttırmak için bu tür etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Enes Ant, tiyatronun çocuklar üzerinde nasıl bir değişime ve özgüvene sebebiyet verdiğini anlattı.

Ant, “Buradaki öğrencilerle hem koro hem de tiyatro gösterimleri hazırlıyoruz inşallah kaza bela olmazsa nisan ya da mayıs aylarında gösterime sunmayı düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz etkinlik ilkokul 2, 3 ve 4’ncü sınıf öğrencileriyle yapılacak. Genelde bu yörede bu yaştaki çocuklarla bu tür etkinlikler yapılmıyor. Burada gönüllü olarak öğrencilerle 3 aydır çalışıyoruz. Çocukların bu aşamada, hem tiyatro hem koro hakkında bilgilendiriyoruz ve kendi dersleri üzerinden az çok katılım sağlayabilmek ve derslerinde öz güven sahibi olabilmeleri için bu tür etkinlikleri yapıyoruz.” dedi.

İlk günlerde çocukların çekingen olduğunu söyleyen Ant konuşmasına şu şekilde devam etti: "Kendilerini daha keşfedememişlerdi ya da kendilerini ön plana atamıyorlardı. Bizim bunu yapmamızdaki amaç aslında çocukların öz güvene sahip olmalarıydı ve yapmış olduğumuz çalışmalarla bu öz güveni ortaya çıkarmış olduk. Provalarda kendilerini çok iyi yansıtıyorlar, hatta ailelerinden olumlu tepkiler alıyoruz, daha tiyatro eğitimi almadan önceki durumu ile eğitim aldıktan sonraki durumu bize anlattıklarında arada dağlar kadar fark var."

Ant, özellikle bu tür etkinlikleri kenar mahalledeki okullarda yaparak diğer çocuklardan farklı olmadıklarını imkân verildiği takdirde buradaki çocukların da daha başarılı işler çıkarabileceklerini göstermek istediklerini söyledi.

Ant, “Bunun bizim için bir önemi daha var Conkbayır dediğimiz yer Siirt merkezinin biraz dışında kalıyor, araka mahalle tabiri dediğimiz olayı yaşıyoruz. Bizim burada en büyük başarımız arka mahallelerde okuyan çocukların diğer merkezi mahallelerde okuyan çocuklardan bir farklarının olmadığını kendilerinin de yetenekli olduklarını, sahneye çıkıp bir şeyler yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Aslında buradaki çocuklar gizli bir yetenek.” şeklinde konuştu

Tiyatronun örf, adalet ve geleneklere dikkat edilerek yapıldığını söyleyen Ant, "Şu anda ailelerimize tiyatro dediğimizde, ailelerimiz tiyatroyu çok farklı yorumlayabiliyorlar. Çünkü 21’inci yüz yılın tiyatrosunu, sanat camiasını gördüğümüzde insanlar acaba çocuklarımız aldığı eğitimle televizyon önündeki insanlar gibi mi olacak? Onların yaşadığı olayları, örfünü âdetini unutacak mı? Bu tür tehlikelerle karşılaşacak mıyız? diye sıkıntı içerisine girebilirler ama şunu söylemekte yarar var burada yapmış olduğumuz tiyatro, ne örfümüzü, adetimizi, geleneğimizi unutmadan sergiliyoruz. Çocuklarında zaten bu bilinçle eğitiyoruz, çocukların sanatı anlayabileceği şekilde girmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.