Tünekpınarlılar: Güvenliğimiz sağlanırsa köyümüze geri döneriz

Tünekpınarlılar: Güvenliğimiz sağlanırsa köyümüze geri döneriz

​JİTEM ve PKK’nin baskıları yüzünden köylerini terk etmek zorunda kalan Tünekpınarlılar,Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba'nın açıkladığı projeyi desteklediklerini ve güvenliklerinin sağlanması durumunda köye dönebileceklerini söylediler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın 'Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol' projesini değerlendiren Siirt'in Tünekpnar köylüleri, güvenlik sağlandığı takdirde hemen köylerine dönebileceklerini söylediler.

1994 yılında PKK’nin baskıları yüzünden köylerini terk etmek zorunda bırakıldıklarını ve devletin kendilerine sahip çıkmadığını söyleyen Ömer Dündar, güvenliğin sağlanması durumunda köye geri dönebileceklerini söyledi.

"Bizleri hayattan koparmaya çalıştılar ve bunu da başardılar"

Dündar, "1994’te terör nedeni ile köyümüzü terk etmek zorunda bırakıldık. Şehre göç ettik, bütün aile darmadağın olduk ve çalışmaz hale geldik, ailelerimiz perişan oldu. O zamanki şartlar çok kötüydü, insanlara çok acılar çektirdiler. Devlet de bizlere sahip çıkmadı. Köylülere baskılar yapıldı o dönemde. Devletin içinde çöreklenmiş olan JİTEM ve PKK tarafından baskılar yapıldı. Yani tamamen halkı kendi yurtlarından etmeye yönelik, daha doğrusu Kürt halkına yapılan bir projeydi. Bizleri hayattan koparmaya çalıştılar ve bunu da başardılar." dedi.

"Köyden göç ettikten sonra bir türlü şehir hayatına adapte olamadık"

Köylerini tek etmek zorunda bırakılmadan önce maddi durumlarının çok iyi olduğunu, şehre taşındıktan sonra,  bir türlü şehir hayatına adapte olamadıklarını ve yerleştikleri şehirde kabul görmedikleri için hor görüldüklerini ifade eden Dündar, şunları söyledi:

"Köyden çıkarılmadan önce aile durumumuz oldukça iyiydi, Tarım ve hayvancılık işi ile uğraşıyorduk, kendi toprağımızda mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürüyorduk. Terör olayları başladıktan sonra ne bir huzurumuz ne de mutluluğumuz kaldı. Köyden göç ettikten sonra bir türlü şehir hayatına adapte olamadık, alışamadık, hor görüldük. Çalışmak amacı ile batı taraflarına gittiğimizde oradaki insanlar tarafından kabul görmedik ve hor görüldük. Hem batı hem de kendileri gibi aynı düşüncede olmadığımız Kürtler tarafından hor görüldük. Bu sebepten dolayı Kürt halkı çok acılar çekti."

"Güvenlik sorunları çözülürse bir dakika dahi şehirde kalmaz köyümüze geri döneriz"

Dündar, "Güvenlik sorunları çözülürse bir dakika dahi şehirde kalmaz, köyümüze geri döneriz çünkü şehir hayatına bir türlü alışamadık. Bölge halkı olarak ailelerin durumu ortadadır. O yüzden güvenlik ortamının sağlanmasını ve bir an önce köyümüze dönmek istiyoruz. Şehirde iş bulma imkânı çok az. Ne iş bulursak yapıyoruz fakat iş olmadığından dolayı çalışamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Fakıbabanın yaptığı teklif bize çok cazip geliyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba'nın 'Köyden şehire gitme! Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol' projesini değerlendiren Dündar, "Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın yaptığı teklif bize çok cazip geliyor. Önce bölgenin güvenliği sağlanması ve köylülerin ikna edilmesi lazım. Güvenlik sağlanmadığı müddetçe hiçbir köylü bunu göze alıp geri dönmez. Öncelikle can güvenliği sağlanması lazım. Yoksa yapılan teklif çok caziptir ve güzel bir tekliftir. Bunun yanında köyümüz Güneydoğu Bölgesi'nde parmak ile gösterilen bir yerdir. Hayvancılık yapmak için ideal bir yer olmakla beraber çok büyük bir meraya sahiptir. Köyümüz bölge halkı tarafından çok iyi bilinen ve Çıraf olarak isimlendirilen yaylaya sahiptir. Şartlar oluşturulduktan sonra geceleyin köye gider gündüzü bile beklemeyiz. Önemli olan şartların oluşması." diye konuştu.

"Köylünün ipotek gösterme gibi bir imkânı bulunmuyor"

Köylerinin 1994 yılında boşaltıldığı için kadastronun o bölgelere gelmediğini ve dolayısı ile hiçbir köylünün tapusunun bulunmadığını söyleyen Dündar, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Dündar, "Bu da başlı başına büyük bir sorun ve sıkıntıdır.  Devlet bunu çok iyi biliyor çünkü daha önceleri bütün köylülerin toprağı tespit edildi fakat tapulaşma yapılmadı. Bundan dolayı köylünün ipotek gösterme gibi bir imkânı bulunmuyor. Eğer bu sorunlar çözülür ise herkes için çok iyi olur." dedi.

Şehre göç etmek zorunda bırakıldığımızda çok zorluklar çektik

Terör olayları nedeni ile köylerinden çıkmak zorunda bırakıldıklarını ve köyde yaşadıkları dönemde her şeye sahip olduklarını söyleyen İsmail Kaymaz, şehre göç ettikten sonra çalıştığı inşaattan düşüp sakat kaldığını söyleyerek çok zor durumda olduğunu söyledi.

Kaymaz, "Şu anda köylerde güvenliğin sağlandığını düşünmüyorum çünkü güvenlik sorunu ortadan kaldırılsa hemen köye geri dönüş yaparız. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbabanın yaptığı projeyi çok önemli buluyorum. Eğer bu proje hayata geçerse hemen köye geri dönüş yaparız ama ilk önce güvenlik sağlanması lazım. Devlete ipotek olarak verebileceğimiz arazimiz çok fakat hiç birinin tapusu bulunmuyor. Çünkü o dönemde kadastro köye girmediği için tapulaşma yapılamadı." şeklinde konuştu.

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.