​Türkiye genelinde ciddi manada arılar telef oldu

​Türkiye genelinde ciddi manada arılar telef oldu

​Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da da binlerce arıların telef olmasıyla ilgili uzmanlar uyarılarda bulundu.

Türkiye genelinde binlerce arının telef olması üzerine araştırma yapan Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde arı uzmanı Celal Aksünger, bal arılarının varroa (arı akarı) parazitinden dolayı telef olduklarını belirterek, arıcılara uyarılarda bulundu.

Ülke genelinde arıların telef olduğuna dikkat çeken Aksünger, "Bu sene Türkiye genelinde ciddi manada arı ölümleri oldu. Bunun çeşitli sebepleri olmakla beraber ağırlıklı olarak varroa dediğimiz parazitten kaynaklandı. Bu sene yaylalarda kar yok denilecek derece az yağdı. Dolayısıyla yaylalarda ciddi manada bir verim düşüklüğü yaşandı." dedi.

Aksünger, "Bitki açtığı gibi kurudu. Mevsim zayıf olunca arıda çok ciddi manada geriledi. Arının gerilemesiyle birlikte varroa dediğimiz parazit işçi arının gözlerinde yuvalandı. Tabi arıcı bunu çok geç fark etti. Fark edilene kadar arı kısmen telef oldu. Bu hastalıkla mücadelede çeşitli yöntemleri vardır ancak çiftçiler bu konuda yeterince eğitimli değildirler. Çiftçilere tavsiyem özellikle bu sene ciddi manada varroa ilacını kullanmaları gerekmektedir. İlaç şu anda da kullanılabil. Varroa paraziti artık arının bir parçası olmuş. Bununla çok iyi mücadele etmesek istediğimiz neticeyi alamayız." ifadelerini kullandı.

"Arı gelişmeyince parazit gelişti"

Bal verimi düşük olduğu için varroa paraziti geliştiğini dile getiren Aksünger, "Bu sene bal verimi düşük olduğu için varroa paraziti çok ciddi manada gelişti. Dışarıda çok az bir miktarda polen ve nektar akışı olunca arı gelişmedi. Arı gelişmeyince bu defa parazit gelişmeye başladı. Parazit geliştikçe de arı yok olmaya başladı. Mevsim güzel olsaydı. Nektar akısı ve poleni yoğun olsaydı arı iyi gelişseydi varroa paraziti arıyla baş edemezdi. Ama arı gelişmedi gelişmeyince parazit gelişti ve arıyı zor duruma soktu." şeklinde konuştu.  

Varroa nedir?

Varroa parazitinin ne olduğunu açıklayan Aksünger, şu ifadeleri kullandı: "Varroa bir parazittir. Bu parazit arının ensesine yapışıyor. İşçi-erkek arı gözlerinde yumurtasını yerleştiriyor. Bu parazit arının larvasıyla birlikte gelişiyor. Bu parazitlerde bir çoğalma oldu. Bizde bunu geç fark ettik. Fark edene kadarda arı ciddi manada zarar gördü."

"Varroa olduğu müddetçe ilaç mücadelesi mutlaka uygulamak gerekiyor"

Varroaya karşı ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini söyleyen Aksünger, "Varroaya karşı piyasada çeşitli ilaçlar vardır. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının uygun gördüğü bazı ilaçlar var. Çiftçilerimiz mutlaka o ilaçları kullanması gerekmektedir. Varroa olduğu müddetçe varroa mücadelesi Tarım ve Orman Bakanlığının uygun gördüğü ilaçlar mutlaka uygulamak gerekiyor. Tabi bal hasat dönemi hariç diğer tüm dönemlerde varroayı gördüğümüz yerde varroayla ilaçlı müdahale yapmamız gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı rulamit ile varroset ilaçları var. Bu iki ilaç çiftçilerimize tavsiye ediyorum." dedi.

Son olarak çiftçilere tavsiyelerde bulunan Aksünger, "Çiftçilere diyorum ki; mutlaka varroa ile çok ciddi manada mücadele gerekiyor. Tarım ve Orman Müdürlükleri ile veterinerlere danışarak mutlaka paraziti ortadan kaldırmamız gerekiyor." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.