Türkiye İİT'e 2 milyon dolar bağışta bulundu
İslam İşbirliği Teşkilatı 13'üncü İslam Zirvesi'nin kapanış oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak teşkilata 2 milyon dolar bağışta bulunacaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı 13'üncü İslam Zirvesi'nin kapanış oturumunda konuştu. Erdoğan, "Türkiye olarak biz 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'na böyle bir bağışta bulunacağız." dedi.
Erdoğan şöyle konuştu: "Türkiye olarak biz 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'na böyle bir bağışta bulunacağız. Bunun 1,8 milyon doları Genel Sekreterliğe, 100 bin doları İnsan Hakları Komisyonuna, 100 bin doları İslami Dayanışma Fonuna olmak üzere teşkilata, toplam 2 milyon dolar gönüllü katkı taahhüdümüzü açıklıyoruz."
"Din kardeşlerimizin sorumluluğu gibi ağır bir yükü omuzlarımızda taşıyoruz"
Zirve boyunca verimli istişareler gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Bugün burada 1.7 milyar Müslümanı temsilen liderler olarak bir araya geldik. Vatandaşlarımızın ve din kardeşlerimizin sorumluluğu gibi ağır bir yükü omuzlarımızda taşıyoruz. İki gün boyunca insanlığın ve Müslümanlığın hayrına neler yapabileceğimiz, nasıl daha huzurlu, adil ve müreffeh bir dünya inşa edebileceğimiz konusunda fikir teatisinde bulunduk. Oldukça verimli istişareler gerçekleştirdik. Filistin kararı, 2016-2025 eylem programı, nihai bildiri ve İstanbul bildirgesinin kabulü ile adalet ve dayanışma teması ile düzenlediğimiz zirvenin sonuna gelmiş bulunuyoruz." diye konuştu.
"Filistinli kardeşlerimizin bugüne kadar asla yalnız bırakmadık"
"Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe, İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin en üst düzeyde ispatıdır, ifadesidir." diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Filistinli kardeşlerimizin bugüne kadar asla yalnız bırakmadık. İnşallah hiçbir zamanda yalnız bırakmayacağız. Önümüzdeki 10 yıl için üye ülkelere pek çok hedeflerle, 2016-2025 eylem programı belgesi ile ekonomik ve beşeri kalkınma yolunda önemli bir adımdır. Daha öncede ifade ettiğim gibi; belgenin kabulü önemli olmakla birlikte asıl önemli olan bu belgenin etkin bir şekilde uygulanmasıdır. Bunun da takipçisi olacağız. Nihai bildiride, üye ülkelerdeki siyasi gelişmeler, ekonomik, kültürel, sosyal sorunlar ve insani durum konularında ortak bir tavır ifade ettik. Ayrıca, teşkilat üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman topluluklarının vaziyeti, sıkıntıları ve ihtiyaçları konusunda ortak duruşumuzu ortaya koyduk. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde, bu tavrın son derece önemli ve anlamlı olduğuna inanıyoruz." diye belirtti.
"Yeryüzünde bir kişi bile haksız yere acı çekiyorsa bu sayı çok fazladır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğudan batıya, kuzeyden güneye gözlerini İstanbul'a, bizlere çeviren İslam aleminin içinde bulunduğu zor şartların aşılmasında ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey birlik, beraberlik ve dayanışmadır. Zirve sırasında sergilediğimiz kardeşlik tablosu ile tüm Müslümanlara ve insanlığa önemli mesajlar verdiğimizi düşünüyorum. Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir. Şunu asla unutmamalıyız; yeryüzünde bir kişi bile haksız yere acı çekiyorsa, zulüm görüyorsa, bu sayı çok fazladır. Hz. İbrahim'in ateşe su taşıyan karınca misali zulmün engellenmesi, adaletin hakim olması için attığımız her adım kıymetlidir, önemlidir. Gayret bizden tevfik Allah'tandır. Önümüzdeki süreçte bu anlayış ve inançla çalışmalarımızı sürdüreceğimize inanıyorum. Ayrıca ev sahibi ülke olarak, İslam dünyasının mevcut sorunları ve bunların çözümüne yönelik yaklaşımlarımızı ortaya koyan İstanbul bildirgesini yayınlayacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.