Türkiye, Irak’ın istikrarına yönelik çabalara her türlü katkıyı yapmaya hazırdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Salih ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye, Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çabalara her türlü katkıyı yapmaya hazırdır." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.
Irak Cumhurbaşkanı Salih ve heyetini Ankara’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre önce teşkil edilen yeni Irak Hükûmeti’nin bölge ve Irak halkı için hayırlara vesile olmasını diledi.
Başbakanlığı döneminde Irak’a üç ziyarette bulunduğunu ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını ilk kez Irak’ta tesis ettiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, komşu ülke Irak ile ilişkilerin her alanda geliştirmenin gayreti içerisinde olacaklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Ekim 2009 tarihindeki Bağdat ziyareti esnasında çeşitli alanlarda muhtelif anlaşmalar imzaladıklarını hatırlatarak, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarını bu yıl içerisine kaldığı yerden devam ettireceklerini söyledi.
Irak’ın, DEAŞ’a karşı verdiği mücadeleyi kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ancak bunun ağır bedeli ağır olmuştur, tarihî ve medeniyeti birçok yerde yerle yeksan ettiler ve binlerce Iraklı kardeşimiz de şehit oldu. Türkiye bu zorlu mücadelesinde Irak’a güçlü destek vermiştir." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğinin sağlanması, Irak siyasetimizin temelini oluşturur. Türkiye, Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çabalara her türlü katkıyı yapmaya hazırdır. Bu gerek altyapı, gerek üstyapı gibi bütün bu süreç içerisinde yapabileceğimiz her türlü destektir. Gıda, ilaç, tekstil gibi her alanda her türlü desteği vermeye hazırız." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Irak Hükûmeti’nin kapsayıcı politikalarla tüm Irak halkının refah ve esenliğini sağlamasının en büyük temennileri olduğunu vurgulayarak, Irak’ın kendi ayakları üstünde durmasının bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından son derece önemli olduğunu kaydetti.
Irak’taki seçimler ve hükûmet kurma süreci nedeniyle geçen yıl Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının yapılamadığını, Konsey’in dördüncü toplantısını bu yıl içerisinde gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın yeniden imarı için Kuveyt’te düzenlenen konferansta taahhüt edilen 5 milyar dolarlık krediye ilişkin taahhüdü hayata geçirmek için çalışmaları hızlandırdıklarını, heyetler arası görüşmede bu konuyu ele aldıklarını bildirdi.
"Ticaret hacmini 20 milyar dolara yükseltelim"
Türkiye olarak Irak’ta çatışmalardan zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere, Irak’taki altyapı ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya hazır olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde ticari ilişkilerin geliştirilmesi, ulaştırma, gümrük, enerji ve su gibi alanlarda iş birliğinin arttırılması konularını ele aldıklarını da açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında 16 milyar dolarla rekor kırdığını hatırlatarak, "Diyorum ki şimdi kaldığımız yerden hem onu egale edelim hem de bunu 20 milyar dolara yükseltilim. Bu seviyeyi yeniden yakalamak, hatta ikiye katlamak istiyoruz. Bunu yapabilecek güce sahibiz. Türk özel sektörü, Irak ekonomisinin canlandırılması için her türlü katkıyı yapabilecek imkânlara sahiptir." ifadelerini kullandı.
Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın Irak tarafınca bir an önce yürürlüğe konulmasını beklediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yatırımların Karşılıklı Teşviki Anlaşması’nı da en kısa sürede sonuçlandırmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.
"Savunma sanayiinde yapacağımız çok şeyler var"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile güvenlik alanında da temas ve iş birliğini geliştirmek istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle savunma sanayiinde yapacağımız çok şeyler var. Askerî, ticari, ekonomik, kültürel bütün bu alanlarda birçok şeyi müşterek yapabiliriz. Fakat hepsinden önemlisi güvenlik; DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri hem Türkiye hem Irak’a tehdit oluşturmaktadır. Terörle mücadelemizde başarıya ulaşabilmek için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu alanda iş birliğimizi derinleştireceğiz. İlgili arkadaşlarımız birbirleriyle çok daha sıkı bir ilişki olmak suretiyle bu arada herhangi bir boşluk bırakmadan, gerek güvenlikte, enerjide, elektrik sıkıntısında Irak’ın yanında olmak suretiyle bu sıkıntıları da inşallah gidermenin gayreti içerisinde olacağız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın en önemli sorunlarının başında su konusunun geldiğini, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bu konunun da ele alındığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamlandı: "Özel temsilcimle, -bu işin başından itibaren içinde olan geçmişteki bakanımı da inşallah Irak’a gönderip- orada ilgililerle görüşmeler yapılacaktır. Bu sorun, daha çok su konusunun yönetimiyle ilgili, burada ciddi sorunlar var. Bunu her şeyden önce bir prensibe bağlayıp, adımlar atılacak olursa ki şu anda bu yıl Irak’ta da yağmur bol, kar var. Dolayısıyla orada hemen altyapısıyla üstyapısıyla adımlar atılırsa inanıyorum ki bu sıkıntıyı şöyle birkaç yıl içerisinde çözer ve Irak bundan sonra çok daha rahatlayacaktır."
Irak Cumhurbaşkanı Salih: Türkiye ile ilişkilerimiz, omuz omuza tam dayanışmaya sahne olacak
Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de Türkiye'ye dostluk, kardeşlik ve her alanda ortak iş birliği mesajıyla geldiklerini belirterek, "Türkiye'nin Irak'ta terörden arındırılmış bölgelerin yeniden imarı konusundaki katkılarını bekliyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz, omuz omuza tam dayanışmaya sahne olacaktır." diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.