Türkiye, işçi ölümlerinde Avrupa birincisi
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi tarafından düzenlenen ‘İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirildi. Çalıştay’da işçi sağlığı ve güvenliği dört ayrı panelde kapsamlı olarak
Gün boyu süren Çalıştayın açılışında sırasıyla İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, İMO Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Şükrü Erdem, ve BTÜ Rektörü Prof. Dr. Âdem Ersoy söz aldı.
"Yüzde 98’i önlenebilir"
Nazım Biçer, ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ raporuna göre, 2014 yılında en az bin 886 işçinin yaşamını yitirdiğini vurguladı.
Hayatını kaybeden işçilerin 54`ünün çocuk, bin 754`ünün erkek, 132`sinin kadın, 53’ünün de göçmen olduğunu belirten Biçer, "Sektör dağılımına baktığımızda, ilk sıra yine inşaatta! 2014 yılında inşaat işkolunda 423 işçi arkadaşımızı kaybettik. 2. sırada olan maden işkolunda 386 işçi ve 3. sırada olan tarım işkolunda 309 işçi öldü." dedi.
Bu yüksek oranlarla, Türkiye’nin 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada olduğuna işaret eden Biçer, "Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Salvador ve Cezayir`in ardından işçi ölümlerinde üçüncü sırada olan Türkiye’de her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üzerinde. Türkiye`de ölümle sonuçlanan iş kazası oranları ‘100 binde 20,5` iken bu oran Norveç, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkelerde ‘100 binde 2 oranının altında kalmaktadır. Soruna mutlaka ve mutlaka çözüm odaklı yaklaşmalıyız. İnsan hayatı hiçbir maddi değerle kıyaslanamayacak ölçüde değerlidir. Yapılan araştırmalar, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu göstermektedir. Araştırmalara göre İş kazalarının yüzde 50`si kolaylıkla, yüzde 48’i de sistemli bir çalışma ile önlenebilir niteliktedir" şeklinde konuştu.
"Ölümleri sıradan göremeyiz"
Biçer’in ardından söz alan İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli ise iş kazalarında hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin sayısal olarak dünya ortalamasının çok üstünde yer aldığını vurguladı.
Kamuoyunun ölümleri ve yaralanmaları sıradan görmesinin tehlikeli olduğuna işaret eden Emekli, "İş kazaları kamuoyunun dikkatini çekmezse, sadece toplu ölümler yazılı ve görsel medyada haber olursa sorunu gidermemiz zorlaşır" ifadelerine yer verdi.
İnşaat sektöründe çalışanların düşük maaş aldığını, birçoğunun da işsiz kaldığını ifade eden Emekli daha sonra, "Çalışanların can güvenliği tehdit altında. Yapılması gerekenleri bir an önce hayata geçirmeliyiz. Karar verme durumunda olanlar Günü kurtarmaya dönük açıklamalar, mevzuatlar ve yönetmeliklerden ziyade konuya ciddi bir şekilde yaklaşmalıdır. TMMOB ve İMO olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği bakış açısıyla insandan ve emekten yana olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
"Küçük önlemler ölümleri bitirir"
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Âdem Ersoy ise Türkiye`de inşaat sektörünün iş ve istihdam açısından en ciddi sektör olduğunu kaydetti. İşçi sağlığını dikkate almak ve ölümlerin önlenmesi adına yapılan toplantıların önemine işaret eden Ersoy, "İnşaatlardaki iş kazalarının yüzde 100’e yakını küçük önlemlerle sona erdirilebilir. Tehlikeli ve riskli bir sektör olmasına karşın alınacak tedbirlerle insanlarımızın hayatını kurtarabiliriz. Merkezimizde insan olduğu için kafa yormak, toplantılar ve Çalıştaylar düzenlemek zorundayız" ifadelerine yer verdi.
Çalıştayın sonuçları, İMO İzmir Şubesinin yürütücülüğünde 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde İzmir`de düzenlenecek olan İnşaat Mühendisleri Odası 5. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu’na katkı sunmak üzere aktarılacak. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.