'Türkiye Kürdistanı' ifadesi Meclis'te kavga çıkardı

'Türkiye Kürdistanı' ifadesi Meclis'te kavga çıkardı

Meclis Genel Kurulu'nda Bütçe Görüşmesi tutanaklarından "Kürdistan" kelimesinin çıkarılması için yapılan tartışma kavgaya dönüştü

TBMM'de milletvekilleri arasında Kürdistan ifadesi yüzünden yumruklu tartışma yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 9 Aralık 2013 Pazartesi günlü 26. birleşimi yoklama yapılmaksızın müşahede ile saat 14.00'te açıldı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un yönettiği birleşimde, gündem dışı ilk sözü, cevaplandırılmayan soru önergeleri ile ilgili söz isteyen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri aldı. Yeniçeri, soru önergelerini cevaplandırmayan bakanları eleştirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kürdistan ifadesinin çıkarılması için 2014 Bütçe Kanunu Tasarısı'nı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iade ettiklerini belirterek, Anayasa ve iç tüzüğe aykırı bu ifadelerin çıkarılması için bir an önce gereken adımların atılmasını istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) muhalefet şerhinde kullandığı ifadeleri eleştirdi. Tutanaklara geçmesin diye ifadeleri tekrarlamayan Ünal'a BDP'lilerin "Başbakan kullandı" yönündeki tepkiler üzerine ise Başbakan'ın Irak Anayasası'na dayanarak bu ifadeyi kullandığını söyledi. Bunun üzerinden konunun başka yerlere taşınamayacağını vurguladı. Ünal, "Yazılan muhalefet şerhinde hiçbir iyi niyet bulunmamaktadır." diye konuştu. Muhalefet şerhindeki ifadelerin değiştirilerek yeniden raporun basılmasını istedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iç tüzüğe göre belirlenen konuların dışında bir konunun konuşulamayacağını ve bir karar alınamayacağını savundı. "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği 'Kürdistan' sözünü bu tutanaklardan söküp atamayacaksın." diyen Kaplan, "Kürdistan var, Kürtler var, Kürt dili var." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır'da Kürdistan deyip gelip burada kıvırtmaya gerek yoktur." diyen Kaplan, Kürt ve Kürdistan'ın Birleşmiş Milletler'de de varolduğunu belirterek, "Kürtler var bu ülkede, kabul edeceksiniz. Yaşadığı coğrafyası Kürdistan'dır, bunu kabul edeceksiniz." şeklinde konuştu. Kuzey Irak ile yapıldığı belirtilen petrol anlaşmasını hatırlatan Kaplan, "İşinize gelince öyle, işinize gelmeyince böyle." dedi.

"Siz Kürtleri çıkarırsanız burası Türklerin Meclisi olur, Kürtlerin Meclisi olmaz." diyen Kaplan, "Siz hayatınızın kumarını oynuyorsunuz. Siz ne yaptığınızın farkında değilsiniz." eleştirisinde bulundu. Kürdistan ifadesi çıkarsa 11 gün boyunca Kürdistan diyeceklerini ve Kürtlere yapılanları anlatacaklarını ifade eden Kaplan, böyle hata yapılırsa bunun sonuçlarına katlanılacağını kaydetti.

Kaplan, Meclis Genel Kurulu'nda konuşurken BDP'li Baluken ile Yeniçeri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık konuşuyordu. Bu sırada Baluken ile Yeniçeri arasında sözlü sataşma yaşandı. Ardından ise Sakık ve Baluken tartışmayı sürdürdü. Sinirlenen Baluken, Yeniçeri'ye yumruk atmaya kalkıştı. Birkaç defa yumruk sallayan Baluken'e araya giren diğer milletvekilleri engel olmaya çalıştı. Bu sırada Yeniçeri ise oturduğu masasından hiç kalkmadı. Tartışmalar üzerine birleşime ara verildi.

AK PARTİ İTİRAZ ETTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, BDP'nin 2014 yılı bütçesine ilişkin yazdığı muhalefet şerhindeki "Türkiye Kürdistanı" ifadesinin metinden çıkartılmasını talep edeceklerini bildirmişti.

Konuyu, TBMM Genel Kurulu'nda bugün usul tartışmasıyla gündeme getireceklerini belirten Elitaş, "Kürdistan", "Türkiye Kürdistanı" gibi ifadelerin metinde çıkarılmasını talep edeceklerini söylemişti.

Elitaş, Bu Anayasa'ya aykırı... Kabul edilmemesi gerekirdi" dedi.

Meclis'teki bütçe görüşmelerinde büyük tartışmalara neden olan 'Kürdistan' ifadesi raporlardan çıkarıldı.

AK Parti, Genel Kurul'da usul tartışması açtırdı. AK Parti'nin önerisi kabul edildi ve Meclis tarihinde ilk kez muhalefet şerhi nedeniyle Bütçe Tasarısı'nın bir cildi geri çekildi. Görüşmelerin sonuna kadar Anayasa'ya uygun yeni bir metin basılacak.

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya Kürdistan denilirken, daha sonra Türk milliyetçiliğinin esas alınmasıyla Kürd ve Kürdistan yasaklandı. Tamamen ırkçı mülahazalarla yapılan bu yasaklamalar günümüzde bazı yasakların kalkmasına rağmen, hala Türk milliyetçilerinin ırkçı kafatasçı  anlayışından kaynaklanan tahammülsüzlük ve bazı siyasi partilerin oy kaybetme kaygısı sebebiyle, Kürd coğrafyasına ait isimlere engeller çıkartılmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.