Türkiye ve Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı Şanlıurfa

Türkiye ve Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı Şanlıurfa

Tarih boyunca birçok uygarlığa ait tarihi yapılarla adeta açık hava müzesini andıran Şanlıurfa son yıllarda hem turizm hem sanayi hem de tarım alanında yaptığı atılımlarla göz kamaştırıyor.

Binlerce yıllık tarihi ve içerisinde barındırdığı tarihi yapılarla adeta bir açık hava müzesi olarak anılan Şanlıurfa yani Rıha, eski çağlardan beri doğu ile batının en hareketli ve en önemli buluşma noktası olmuş bir yerleşim yeri. Doğu ile batı dünyasını kültür ve ticaret bakımından birbirine bağlayan eski ve önemli yollar sisteminin bir düğüm noktası oluşu ve birçok peygambere ev sahipliği yaptığına inanıldığı için hep insanların ilgi odağı olmuş.

2014 sonu itibarıyla bir milyon 845 bin 667 nüfusa sahipTürkiye'nin en kalabalık dokuzuncu şehriolan Şanlıurfa, son yıllarda artan büyük göçlerle gün geçtikçe nüfusunu arttırmaya devam ediyor.

Önceleri Rakka Eyaleti sınırları içerisinde yer alan Şanlıurfa, tarihte Ur, Urhoy, Urhei, Orhei, Orhayi,Ruhai, Ruhha, Ar-Ruha, Reha, Edessa ve Urfa olarak anılmış. Ve en son olarak da Kurtuluş Savaşında işgalci Fransızlara karşı başarısından dolayı "Şanlı" unvanını alarak Şanlıurfa ismini almış.

Neden Peygamberler Şehri?

Şanlıurfa tarih boyunca değişen isimlerine rağmen aynı zamanda ‘Peygamberler Şehri’ olarak da biliniyor. Şanlıurfa’ya neden ‘Peygamberler Şehri’ dendiği burada birçok peygamber yaşadığı inancında gizli. Rivayetlere göre; çok sayıda peygamber ya Şanlıurfa’da yaşamış veya Şanlıurfa’yı yol güzergâhı olarak kullanmış. Hz. İbrahim, Hz. Eyüp, Hz. Şuayb, Hz. Elyessa, Hz. Nuh, Hz. Musa, Hz. Lut ve Hz. Yakup gibi birçok peygamberin burada yaşadığına inanılır. Ve bu peygamberlerin yaşadığına inanılan yerlerde bu peygamberlere ait mezar ve yerleşim yerlerine rastlamak mümkün.

Türkiye ve Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı

Şanlıurfa; Türkiye’nin ve Avrupa’nın, 350 milyon nüfusuna sahip Ortadoğu pazarına açılan güney kapısı niteliğini taşıyor. Aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya geçiş noktasında olan Şanlıurfa bu pazarlara açılmak isteyen yatırımcılar için de doğal bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

Şanlıurfa, Türkiye’nin tarıma dayalı sanayi merkezi olma yolunda

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak adlandırılan ilde buğday, arpa, mercimek ve fıstık gibi ürünler yoğun olarak yetiştiriliyor. Son yıllarda GAP Eylem Planı kapsamında tarıma dayalı sulama imkânlarının artmasıyla yüzde 41 civarı bir payla ilde, Türkiye’nin en fazla pamuğu üretiliyor. Jeotermal kaynakları, sulu ve verimli arazileri sayesinde her geçen gün meyvecilik, sebzecilik, seracılık, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayisi konusunda yeni projeler ortaya koyan Şanlıurfa, Türkiye'nin tarıma dayalı sanayi merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Yenilebilir enerjinin merkezi konumunda olan il, umut vadediyor

Türkiye’nin en fazla güneş alan bölgesinde bulunan Şanlıurfa, yılda yaklaşık 3 bin saatlik güneşlenme süresiyle güneş enerjisi üretim merkezi olmaya aday. Son yıllarda yenilenebilir enerji konusunda atılan adımlar, gelecek adına umut vadediyor. Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde Mühendislik Fakültesinde temelleri atılan yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP-YENEV) ile güneş, rüzgâr, biyogaz ve diğer yenilenebilir enerji türlerinin ve enerji verimliliği konularının çalışılacağı kapsamlı laboratuvar imkânlarıyla kamu ve özel sektöre yeşil kalkınma endeksli bir ortak payda oluşturulması planlanıyor.

Şanlıurfa’da yoğun olarak yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri, atıkların değerlendirilmesiyle elektrik ve ısı enerjisi üreten, aynı zamanda çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayan Biogaz tesislerinin kurulması için yatırımcılara yeterli hammadde imkânlarını sunuyor. Şanlıurfa, yenilenebilir enerji sistemlerinin üretilmesi, bölge ve komşu ülkelere satılması ve satış sonrası teknik servis hizmetlerinin verilmesi için yatırım yapılacak en uygun şehir olarak göze çarpıyor.

Yeni teşvik yasasında en avantajlı bölgede yer alıyor

Bölgesel yatırım teşvik uygulamalarında 6. bölgede yer alan Şanlıurfa, bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcılara çok cazip imkânlar sunuyor. Çıkarılan teşvik yasasında en avantajlı bölge olarak görülen 6. bölgenin avantajlarından faydalanmak isteyen çok sayıda yatırımcı Şanlıurfa’yı tercih etmeye devam ediyor. Son aylarda yaşanan şiddet olaylarının en az etkilediği iller arasında yer alan Şanlıurfa, yeni projelerle büyük hamleler yapmaya hazırlanıyor.

Zengin tarihi ve kültürel değerleriyle adeta açık hava müzesi gibi

Ebla, Akad, Sümer, Babil, Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa, bu medeniyetlerden miras kalan tarihi ve kültürel dokusu ve 1827 tescilli kültür varlığı ile Güneydoğu’nun turizm potansiyeli en yüksek illerinden biri olarak karşımızda duruyor. Tarihi 11500 yıl öncesine dayanan bu kadim şehir, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan Balıklıgöl ve Harran Kümbet Evlerinin yanı sıra çok tanrılı dönemin ilk inanç merkezi konumundaki Göbeklitepesi ve dünyaca ünlü Haleplibahçe mozaikleri ile turistlerin ilgi odağı oluyor.

Şanlıurfa eski turizm potansiyeline kavuşmak istiyor

Yerli ve yabancı binlerce turistin tercih ettiği iller arasında yer alan Şanlıurfa, son yıllarda komşu ülkelerle geliştirilen ilişkiler, ticaret amaçlı açılan gümrük kapıları ve 2009 yılı sonunda Suriye ile vize uygulamasının kalkmasıyla birlikte özellikle İran ve Suriye’den çok sayıda turistin tercih ettiği il oldu. Fakat Suriye’de yaşanan iç savaş, Şanlıurfa’ya gelen turist sayısında önemli düşüşlere sebebiyet verdi.

Önceleri ile gelen yabancı turist sayısında İran birinci sırada yer alırken Suriye’deki savaştan sonra hemen hemen hiç turist gelmedi. Ardından son günlerde yaşanan şiddet olayları da turizmi olumsuz etkiledi. Bu olumsuz havayı kırmaya çalışan yetkililer turizmin yeni ivme kazanması için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. (Osman Gülebak - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.