Türkiye’de bireylerin yüzde 72'si hareketsiz yaşıyor
"Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla açıklama yapan Batman İl Halk Sağlığı Müdürü, Türkiye'de bireylerin yüzde 72'sinin hareketsiz yaşadığını söyledi.
"Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla açıklama yapan Batman İl Halk Sağlığı Müdürü, yapılan araştırmalarda Türkiye'de 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’si, 6-11 yaş nüfusun ise yüzde 60’ının hareketsiz yaşadığın söyledi.
Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar "3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü" münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaparak, 1991 yılından bu yana, her yıl ekim ayının ilk haftasını Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlandığını belirtti.
"Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010" sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’si, 6-11 yaş nüfusun ise yüzde 60’ının hareketsiz olduğunu söyleyen Acar, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın içeriği toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsadığını söyledi.
Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivitenin, spor kelimesi ile eş anlamlı olarak algılandığını belirten Acar, "Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir." dedi.
Fiziksel aktivitenin vücudun düzenli çalışmasını sağlayarak bireylerin, besinlerden en iyi şekilde yararlanmasını sağladığını ifade eden Acar, "Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın beş günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir." ifadelerini kullandı.
Acar, düzenli fiziksel aktivitenin yararlarıyla ilgili ise şu tavsiyelerde bulundu:
-Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.
-Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir-iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.
-Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.
-Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz.
-Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.