"Türkiye’de bireylerin yüzde 72'si hareketsiz yaşıyor"

"Türkiye’de bireylerin yüzde 72'si hareketsiz yaşıyor"

"Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürü, yapılan araştırmalarda Türkiye'de 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’si, 6-11 yaş nüfusun ise yüzde 60’ının hareketsiz yaşadığını söyledi.

"Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürü, yapılan araştırmalarda Türkiye'de 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’si, 6-11 yaş nüfusun ise yüzde 60’ının hareketsiz yaşadığını söyledi.

Batman İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçi, "3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaparak, 1991 yılından bu yana, her yıl ekim ayının ilk haftasında 'Dünya Yürüyüş Günü'nün kutlandığını belirtti.

Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Bodakçi, Fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir.” dedi.

Bodakçi, "Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, 'spor' kelimesi ile eş anlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde hareketsiz yaşama dikkat çeken Bodakçi, şunları aktardı: "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’sinin;  6-11 yaş nüfusun ise  yüzde 60’ının hareketsiz olduğu bulunmuştur. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın B.6 başlığının içeriği toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsamaktadır. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır." (İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.