“Türkiye’de her yıl 35 bin kişi sigaradan ölüyor”

“Türkiye’de her yıl 35 bin kişi sigaradan ölüyor”

Türkiye’de 17 milyon insanın sigara içtiğini belirten Batman Halk Sağlığı Müdürü, her yıl 35 bin kişinin sigara içtiği için öldüğüne dikkat çekti.

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” münasebetiyle yazılı açıklama yapan Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, Dünyada bir milyardan fazla Türkiye’de ise 17 milyon kişinin sigara içtiğine dikkat çekerek, her yıl Türkiye’de 35 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü belirtti.

Sigarayla mücadelenin yetersiz olduğunu belirten Acar, “Bir gün içinde dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye’de ise 17 milyon dolayında insan sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 10-15 katı insan sigaraya bağlı bir nedenle ölmektedir. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, bu kadar çok sayıda ölüme yol açan ve her yıl 1 milyon kadar çocuk ve gencimizi içine alan bu salgının kontrolü bakımından da ülkemizde kapsamlı ve sürekli bir mücadeleden söz etmek henüz tam mümkün değildir.” dedi.

Sigara tiryakilerinin sigara içmemeyi başarabilirlerse yılda 5 bin kişinin sigarayı bırakabileceğine dikkat çeken Acar, “Sigara içmeme ve sigarayı bırakma ile ilgili eğitim çalışmaları büyük önem kazanıyor. Dünyaca kabul edilmiş sigarayı bırakma günlerinde tiryakiler içmemeyi başarabilirlerse ve devam ettirebilirlerse yılda 5 bin kişinin sigarayı bırakacağı tahmin edilmektedir. Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2’inci sırada yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu söyleyen Acar, “Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen bir gerçektir. Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir.” şeklinde konuştu.

Sigara kullananların çocukların bulunduğu ortamdan uzak tutulması gerektiğini vurgulayan, Acar, “2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu Kanser ölümlerine bakıldığında sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dünyada 700 milyon çocuk sigara dumanıyla kirlenmiş hava solumaktadır. Yetişkinlerin çocuklarla birlikte bulundukları ortamları sigaradan arındırma ve çocuklar için sigarasız bir çevre oluşturma konusunda daha duyarlı olmaları ve üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir.” diye belirtti.

Açıklamanın devamında Acar, son olarak şunları kaydetti: “Bakanlığımız ülkemizin her yerinde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) bünyesinde sigara bırakma poliklinikleri açmış, bu polikliniklerde eğitimli hekim ve sağlık personelleri sigara bırakmak isteyen vatandaşlara hem psikolojik destek hem de sigara bırakmada etkili olan bakanlık onaylı ilaç tedavisini uygulamaktadır. Bakanlığımızın yürüttüğü bu etkili çalışmalar kapsamında şu ana kadar 100 binlerce vatandaşımız sigarayı bırakmıştır. Sigara kullanan vatandaşlarımızı ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.