"Türkiye’de ilk defa bu teknolojiyle bir tarihi eser taşındı"
Zeynel Bey Türbesi'nin, özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na başarıyla taşınmasının ardından konuşan Batman Valisi Ahmet Deniz, Türkiye’de ilk defa özel bir teknolojiyle tarihi bir eserin taşındığına dikkat çekti.
Ilısu Barajı HES projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na 5 saatlik yapılan çalışmanın ardından taşınması gerçekleşti.
Sorunsuz bir şekilde taşınma işlemi gerçekleştirilen Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ilk tarihi eser olma özelliğini de taşıdı. Bin 100 ton ağırlığındaki türbenin taşıma işlemi yaklaşık 16 milyon TL'ye mal oldu.
Yaklaşık 5 saat süren taşımanın ardından basına açıklamalarda bulunan Batman Valisi Ahmet Deniz, tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini söyledi.
Zeynel Bey Türbesinin ardından ilçedeki diğer tarihi eserlerin de taşınacağını belirten Vali Deniz, "Hasankeyf bizim için önemli bir yerimiz, tarihi, kültürel bir değerimizdir. Turizm açısından çok önemli bir değerimiz. Yeni yapılan Hasankeyf ile beraber Artuklu değerler de burada çok önemli. Mimarisi de ona göre yapıldı. Zeynel Bey Türbesi kazasız, belasız ve sıkıntısız bir şekilde taşındı. Bunda emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye’de ilk defa bu teknolojiyle bir tarihi eser taşındı. Bu eser 650 yıllık, bin 100 ton ağırlığındaki bir tarihi eserimizdir. Bu çok önemli. Geçmişimize, tarihimize verdiğimiz değer açısından taşınan bu eser çok önemlidir. Bu eserin taşınması 16 milyon TL’ye mal oldu. Bunun gibi 7 tane eser daha bu benzer yöntemlerle taşınacak." dedi.
"Türkiye taşınmaz kültür varlıkları açısından mükemmel bir ülkedir"
Türbenin taşınmasının mutluluk verici olduğunu vurgulayan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, "Türkiye taşınmaz kültür varlıkları, sit alanları açısından çok zengin bir ülke, mükemmel bir ülkedir. İçerisinde bulunduğumuz Hasankeyf bunlardan birisidir. Yapılmakta olan Ilısu barajı nedeniyle bu alan sular altında kalacaktı. Zeynel Bey Türbesi 1473 yılında Otluk belinde Osmanlı ile savaşan Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey şehit olması üzerine bu türbe yapılıyor. Bu türbe bizim mimarlık, sanat tarihi açımızdan çok önemli bir eserdir. Silindir gövdeli, çift kubbeli, üstü örtülü muhteşem bir eserdir. Azerbaycan’dan başlayıp Türkiye Cumhuriyetine kadar uzanan klasik üslubun Türkiye’deki tek örneğidir. Bu eserin sular altında kalmasına gönlümüz razı olmadı. Sonunda bu muhteşem eserin bütüncül olarak taşınmasına karar verildi. Bu denli taşıma Türkiye’de bir ilktir ve dünyada da çok önemli bir uygulamadır." diye konuştu.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, "Bu türbenin taşınması Türkiye Cumhuriyetinin geldiği noktayı ve gücünü göstermektedir. Kültür varlıklarımıza nasıl sahip çıktığımızın bir göstergesidir. Güçlü bir devletiz, bununla da gurur duyuyoruz. Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Arap’ıyla büyük bir millet olduğumuzun bir göstergesini tekrar yaşıyoruz. Cumhuriyet tarihinde birkaç tane tarihi eserimiz taşınmış. Hatta tren istasyonu taşınmış, bu belki ikinci oluyor ama bu derecede ilk. Bu da bizim nereden nereye geldiğimizin göstergesidir." ifadelerini kullandı.
Türbenin taşınmasında duydukları memnuniyeti dile getiren Hasankeyfliler, sadece Zeynel Bey Türbesinin değil, diğer manevi değerlerin de sular altında bırakılmayıp, taşınması gerektiğini ifade ettiler. (M.Fatih Akgül-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.