Türkiye’de kayıt dışı istihdam azalıyor
Türkiye’de herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalışma ve çalıştırma olarak tanımlanan Kayıt dışı istihdamın azaldığı belirtildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmadan çalışma ve çalıştırma anlamına gelen kayıt dışı istihdamın seyri incelendiğinde yıllar itibarıyla düşüş gösterdiği ifade edildi.
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 2004 yılında yüzde 50,1 olan kayıt dışı istihdam oranının 2014 yılında yüzde 35 olarak gerçekleştiği belirtildi.
Kayıt dışı çalışanlar en fazla tarım ve inşaat sektöründe
Hanehalkı İşgücü Anketi 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye’de tarım sektöründe kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 82,3 iken, tarım dışı sektörlerde yüzde 22,3 olduğu belirtildi.
Kayıt dışı çalışanların oranına tarım dışı sektörlerin alt detayında bakıldığında, inşaat sektöründe yüzde 36,6 olan oranın hizmet sektöründe yüzde 21,1 ve sanayi sektöründe yüzde 20,3 olduğu görüldüğü ifade edildi.
İşteki duruma göre incelendiğinde ise, tarım dışı sektörlerde en yüksek kayıt dışılığın yüzde 71,7 ile ücretsiz aile işçilerinde görüldüğü, bunu yüzde 51,6 ile kendi hesabına çalışanların izlediği belirtildi.
İşyeri büyüklüğü arttıkça kayıt dışılık azalıyor
İşyeri büyüklüğünün kayıt dışılığa etki eden önemli bir faktör olduğu belirtilen açıklamada, işyeri büyüklüğünün arttıkça kayıt dışı istihdam oranının da azaldığı ifade edildi.
Araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında 50 ve daha fazla kişi çalıştıran işyerlerinde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 3,1 iken, en yüksek kayıt dışılık yüzde 56,3 ile 10’dan az kişi çalışan işyerlerinde görülmekte olduğu belirtildi.
Doğu bölgeleri ilk sırada
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması, Düzey 2 bazında kayıt dışı istihdam oranının en düşük olduğu bölge yüzde 17,4 ile Ankara olup bunu yüzde 18,8 ile İstanbul izlemektedir.
Kayıt dışı istihdam oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 71,5 ile TRA2 (Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan) bölgesi olduğu belirtildi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.