Türkiye’de yasalar çocukları koruyamıyor mu?

Türkiye’de yasalar çocukları koruyamıyor mu?

Giresun’un Bulancak ilçesinde 5 gün önce kaybolan ve dün öğleden sonra cenazesi bulunan 7 yaşındaki İkranur Tirsi olayı, gözleri yeniden kayıp çocuklar ile yasalara çevirdi.

Türkiye'de çocuklarla ilgili hak ihlalleri, şiddet, kaçırma ve kasten ölümlere ilişkin sağlıklı istatistik verilere ulaşmak zor olsa da son 10 yılda Türkiye genelinde binin üstünde kayıp çocuk başvurusu var.

Küçük çocuklar için yapılan kayıp başvurusunda il bazında İstanbul birinci sırada yer alırken bölgede ise Diyarbakır ilk sırada yer alıyor.

Yürek yakın dramlar…

Kaçırıldıktan sonra öldürülen çocuklar ve hayatları karartılan ailelerin dramı yürek burkuyor.  

 9 yaşındaki Mert, 2014’te Kars'ta kaçırıldı. Cesedi boş bir arazide bulundu. Boğularak öldürülmüştü. Katili ifadesinde "Nasıl yaptım bilmiyorum. Öldürdüm.” demişti.

Yine 2014'te 6 yaşındaki Gizem, Adana'da sokağa çıktı. Oyun oynamak isterken kayboldu. Cesedi 4 gün sonra ormanlık arazide bıçaklanmış, yakılmış halde bulundu. Katili, Gizem'in ablasıyla evlenmek isteyip reddedilen akrabası çıktı.

Binlerce kayıp çocuktan yalnızca birkaçı…

2015 yılının Haziran ayında ise Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Harmanlı köyünde bakkala şeker almaya giden 5 yaşındaki Ecrin Tunç’tan bir daha haber alınamadı.

2016 yılında ise Manisa'da kaçırılan 4 yaşındaki Irmak, kaçırıldıktan sonra öldürüldü. Katili, suçunu bir televizyon programında itiraf etti.

2018’de Ağrı'da 4 yaşındaki Leyla, Ankara'da da 8 yaşındaki Eylül, önce kaçırıldı sonra da öldürüldüler.

Trabzon’un Of ilçesinde kaybolan Yusuf Kazdal 3 yıl,  Sürmene’de kaybolan Mustafa Demir ise 9 yıldır bulunamıyor.

Ve bunlar binlerce kayıp çocuktan yalnızca birkaçı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu işin hakkı idam”

2014'teki çocuk cinayetlerinden sonra o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, idam tartışmasını gündeme getirmişti.

Erdoğan, “Bu işin hakkı idam... İdam gelmese bile çok çok ağırlaştırılması noktasında talimatım var. Ağırlaştırılmış müebbete kadar düşünülebilir.” dedi.

Son yıllardaki davalara bakıldığında, çocuk cinayetlerinde zanlının suçlu bulunması halinde çoğunlukla ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldığı görülüyor. Ancak hukukçular, bunun yeterli olmadığı görüşünde.

Son dönemde çocukların kaçırılması ve öldürülmeleriyle ilgili haberlerin gündeme gelmesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü de çocukların kendilerini koruyabilmeleri bir dizi uyarıda bulundu. Ancak cezaların artırılmasından ziyade koruyucu ve önleyici tedbirlere yoğunlaşması gerekiyor.

İLKHA


Türkiye’de yasalar çocukları koruyamıyor mu?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.