Türkiye'de yılda 200 bin insan kansere yakalanıyor
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzm. Dr. Erkan Doğan, Türkiye'de yılda 200 bin kişinin kansere yakalandığına dikkat çekerek, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
VAN - Uzm. Dr. Erkan Doğan, Türkiye'de son zamanlarda çok sayıda insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini, kansere karşı savaşı kazanmak için toplumsal duyarlılığın artması gerektiğine değinerek kanserle mücadelede toplumun her kesiminin katılımının sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Uzm. Dr. Doğan, ülkemizin, dünya kanser oranlarında riskli bir bölge olarak kabul edildiğini, dünyada en çok görülen kanser türlerinin ise erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu söyledi.
Kanser ile ilgili merak edilenler…
Kanserin giderek artmakta olduğunu, Türkiye'de yılda 200 bin insan kansere yakalandığını ve bu sayının giderek arttığına değinen Uzm. Dr. Doğan, "Sağlık Bakanlığımızın bu konu üzerinde ciddi bir çalışması var ve Van'da bilindiği üzere Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak çalışan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bulunmaktadır. KETEM Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen bir projedir. Bu merkezde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe ve röntgen teknisyenleri görev yapmaktadır. Bu özel konuya gönül vermiş olan personelimiz, aynı zamanda kişiler arası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiştir" dedi.
"Taramaların zamanında yaptırılması büyük önem taşımaktadır"
KETEM'in Kanser konusunda halkı bilinçlendirdiğini ve erken tanı şansını arttırdığını aktaran Uzm. Dr. Doğan, "Halkımıza yönelik verilen eğitimlerde kanserden korunma yolları da yer almaktadır. Önlenebilirliği ve Bakanlığımızca bu denli önem verilerek ilgili tüm hizmetlerin mümkün olduğunca ulaşılabilir hale getirilmesi kanser konusundaki hassasiyeti göstermektedir. Bu konuda halkımızın da kendi üstüne düşen görevi fark edip taramalarını yaptırması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
Uzm. Dr. Doğan, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji servisinin, erken tanı uygulanmamış hastaları, kansere yakalandıktan sonra lokal tedavi alınmadan kemoterapi ilaçlarla tedavi ettiğini söyledi.
Doğuda kanser hastalarının sayılarının az olduğunu ifade eden Uzm Dr Doğan,Van'da bulunan Üniversitede temsilci bulunmaması nedeniyle erken tanıyla ilgili yüklerin de kendilerinde olduğuna değinerek, tıbbi onkoloji olarak toplumu aydınlatmak ve farkındalık oluşturarak kansere yönelik nasıl tedbirler alınması gerektiği konusunda vatandaşı bilgilendirmenin kendilerine düştüğünü belirtti. (Murat Dalgın - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.