Türkiye'nin en büyük camisi hızla yükseliyor
İstanbul'un yeni sembollerinden biri olmaya aday olan Çamlıca tepesindeki caminin yapımına devam ediliyor.
İSTANBUL- Türkiye tarihinin en büyük camisi olma özelliği taşıyan, Çamlıca tepesinde yapımı devam eden cami inşaatında birkaç ay sonra minareler görülebilecek. İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Çamlıca tepesinde yapımı devam eden cami inşaatıyla ilgili son durumu değerlendirdi.
Caminin yapımına 29 Mart'ta hafriyat çalışmalarıyla başlandığını anlatan Külünk, bugüne kadar yüzde 95'lik kısım olan 700 bin metreküp hafriyat çıkarıldığını ifade etti. Külünk, hafriyat çalışmalarının akabinde yaklaşık 30 bin metrekare civarında alanda temel çalışmalarına başladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Camimiz 4 ana bloktan yani A, B, C ve D olarak tabir ettiğimiz 4 bloktan oluşmakta. Bu bloklardan şu anda A bloğumuzun hafriyatının yüzde70'i alınmış durumda, temel çalışmaları devam ediyor. B bloğumuzun 4., C bloğumuzun 3. katındayız, D bloğumuzun 1. katını yapmaktayız. Kaba inşaat olarak yaklaşık 125 bin metrekarelik alanda inşaat çalışmamız var. İnşaattaki fiziki gerçekleşme yüzde 20'nin üzerine çıkmış durumda. Bugün itibarıyla projede 293 kişi çalışmakta. Hafriyat sırasında yaklaşık 200 kamyonda şoförlerimiz görev yaptı. Bunun yanında yaklaşık 40 kişilik mühendis, mimar, teknikerden oluşan bir teknik kadroyla projeyi yürütmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
37 bin 500 kişi kapasite
Ergin Külünk, cami bittiğinde içinde 37 bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebileceğini, iç avlu dışındaki sert zeminleri de hesaba kattıklarında bu sayının 50-60 binlere çıkma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.
Külünk ayrıca, tavandaki yazılar, kubbe ve duvar yazıları, kemerlerin altlarının boyanması, desenlerinin yapılması gibi çalışmaların gerçekleştirilmesi için cami hacminin tamamını dolduracak bir iskeleye ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Hem kompleks, hem külliye
Külünk, yanındaki sosyal donatı alanlarıyla modern anlamda bir "kompleks" olan caminin, geleneksel anlamda da "külliye" olarak tasarlandığını söyledi. Camide 11 bin metrekare büyüklüğünde bir alanda, Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze de oluşturulacağını anlatan Külünk, hemen yanında 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde aynı anda birçok sanatçının eserlerinin sergileneceği bir sergi oluşturulacağını söyledi. Serginin yanına da 2 bin 750 metrekarelik bir alana ihtisas kütüphanesi yapılacağını dile getiren Külünk, Uluslararası toplantılara ev sahipliği yapabilecek bin kişilik bir konferans salonu da olacağını aktardı. (Erkan Yavuz-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.