“Türkiye’nin insan hakları karnesi olumsuzluklarla dolu”
Adana’da düzenlenen "Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru" konulu konferansta, adalet arayan 38 bin kişinin Anayasa Mahkemesine gittiğine dikkat çekilerek Türkiye’nin insan hakları karnesinin olumsuzluklarla dolu olduğu vurgulandı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi'nin meslek içi eğitim çalışmaları kapsamında "Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru" konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, adalet arayan 38 bin kişinin Anayasa Mahkemesine başvurduğuna dikkat çekti.
Adana Baro Tesisinde gerçekleşen program, TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Şeref Kısacık'ın yönetiminde gerçekleştirildi. Konferansta, AİHM Raportörü Aslıhan Özdemir, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem İlker Mutlu, İstanbul Barosu üyesi Av. Dr. Tuncer Özyavuz da sunum yaptılar.
Programda söz alan Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’nin hak ihlallerine yönelik AİHM’e yapılan başvurularda Rusya ile yarıştığını söyledi.
“Adalet arayan 38 bin kişi Anayasa Mahkemesine başvurdu”
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konusuna değinen Çıtırık, "Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru, 7 Mayıs 2010 tarihli değişikle, Anayasa’nın 148 maddesine görev ve yetkiler bölümünde eklenen, Anayasa'da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden, AİHS kapsamında kalan herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği zaman, Anayasa Mahkemesine iç hukuk yolları tüketildiğinde, başvurulacak yollardan biridir. Ülkemizin insan hakları karnesi olumsuzluklarla dolu. Adalet arayan 38 bin kişi Anayasa Mahkemesine başvurdu. AYM, bireysel başvuru hakkının son 3 yıllık istatistik rakamlarını açıkladı. 23 Eylül 2012 tarihinden Nisan 2015'e kadar toplam 38 bin 67 bireysel başvuru yapılan AYM'de, 19 bin 529 dosya karara bağlandı" diye konuştu.
"Elçi cinayetinin aydınlanması boynumuzun borcudur"
Konuşmasında geçen hafta gerçekleşen saldırı sonucunda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anan Çıtırık, cinayetinin mutlaka aydınlatılması gerektiğini belirtti. Çıtırık, "Demokrasi ve hukuk devleti iddiası olan ülkelerde faili meçhul cinayet olmaz. Bu olayda gerek tetiği çekenlerin gerekse de tetiği çektirmeye azmettirenlerin ve hedef haline getirenlerin yargılanmasıdır. Bu cinayetin sıradanlaştırılmaması ve faili meçhul olarak kalmaması siyasi iktidar kadar bizim de boynumuzun borcudur." diye konuştu. (Ayhan Kaya-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.