"Türkiye'nin yıllık patent başvuru sayısı 6 bin 445'te kaldı"
Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı, Türkiye'nin yıllık patent başvuru sayısının 2016 yılında 6 bin 445'te kaldığını belirtti.
Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) iş birliğinde "Coğrafi İşaret ve Marka Süreci Semineri" düzenlendi.
Van TSO'da düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Salih Koca, Türkiye'deki gelişmelere rağmen yıllık patent başvuru sayısının 2016 yılında 6 bin 445'te kaldığını söyledi.
Türkiye'deki patent başvuru sayısı hakkında bilgi veren Koca, "Bilginin fikri, yeniliğin ekonomideki ağırlığı her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz her alanda olduğu gibi, sınai mülkiyet alanında da büyümeye, gelişmeye, dünyada adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu alanda kaydedilen gelişmenin temel göstergesi olan başvuru sayıları da düzenli bir şekilde artmaktadır. Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum: Ülkemizde KOBİ sayımız 300 bin civarındadır. Büyük ölçekli işletmemiz 7 bin, üniversite sayımız 200, ARGE merkezimiz 579, tasarım merkez sayımız 68 ve Teknoparkımız da 65'e ulaşmıştır. Ancak buna rağmen Türkiye'nin yıllık patent başvuru sayısı 2016 yılında 6 bin 445'te kalmıştır. Faydalı model başvurularıyla birlikte değerlendirildiğinde, yerli buluş sayısı 10 binin üzerine anca çıkabilmiştir." dedi.
"Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesiyiz"
Türkiye'nin patent başvurusunda pek başarılı olmadığını ancak marka ve tasarım başvurusunda Avrupa'da çok iyi bir sıralamada yer aldığı bilgisini veren Koca, sözlerine şöyle devam etti: "Marka ve tasarım alanında daha başarılı sayılabiliriz. 2011 yılından bu zamana 100 binin üzerinde marka başvurusu ile sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesi durumundayız. 2016 yılında 40 bini aşan tasarım başvurusunda Türkiye en fazla taşırım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer almaktadır."
"Van'ın tescilli bir ürünü bulunmamaktadır"
Van'ın patent başvuru sayısının az olduğunu açıklayan Koca, "Van ilinde, Türkiye'deki tablodan çok farklı tablo görmemekteyiz. 1995-2007 yılları arasından bugüne kadar başvurulan patent başvuru sayısı 36, faydalı model başvuru sayısı 28, marka başvuru sayısı bin 637, tasarım başvuru sayısı 33 adettir. Van ilinde henüz coğrafi işaret konusunda tescilli bir ürün bulunmamaktadır. Bu rakamlara bakıldığı zaman Van ilinden yapılan başvuru sayılarının az olduğunu maalesef üzülerek söylüyoruz. Ancak biz Van ilinin potansiyelinin bunun çok ilerisinde olduğuna da inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Van TSO'nun kentin marka değeri olabilecek endemik türleri konusunda spekülasyon yaptığı yönündeki yaklaşımları kabul etmediklerini söyleyen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise "TSO'nun kentin marka değeri olabilecek, kentin endemik türlerinin tescillenmesi konusunda spekülasyon yaptığı yönde birtakım yaklaşımlar içerisine girildi. Biz bu yaklaşımları kabul etmiyoruz. Van TSO da böyle bir moda değildir. Van TSO, özellikle kentte üretilen ürünlerin desteklenmesi konusunda da yoğun bir arzu ve istek içerisinde faaliyetlerini yürütüyor. Dolayısıyla bunu karşılıklı bir spekülasyona dönüştürmek yerine işin uzmanlarından yardım talep ettik. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak faaliyet yürüten Türk Patent ve Marka Kurumu bu konuda Türkiye'nin otoritesidir." şeklinde konuştu.
Van kahvaltısının coğrafi işaret tescilli reddedildi
2010 yılında dünyaya tanıtılan Van kahvaltısının coğrafi işaretler tescilinin reddedildiğini sözlerine ekleyen Takva, şunları söyledi: "2010 yılında biz 13 tane yerel ürünümüzle ilgili coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduk. Daha sonra deprem süreci ve teknik birtakım nedenlerden dolayı bunların olamayacağı, eksikler nedeniyle ya da birtakım teknik gerekçelerle reddedilmişti. Bunlardan bir tanesi de dünyaya tanıttığımız en önemli markamız Van kahvaltısıydı. Van kahvaltısının coğrafi işaret tescillerinin olamayacağı yönünde bize bildirmişlerdi. Bizler de garanti marka tesciline başvurduk. Belki de Türkiye'de ilk olacak şekilde bir konsepti garanti marka tescili şeklinde onaylatarak bunu Van'a kazandırdık. 2010 yılında Van Ticaret Borsası birkaç ürün üzerine coğrafi işaret tescili almak üzere başvuruda bulunmuştur. Bu süreçte de devam ediyor. Diğer kurumların da valilik de dâhil coğrafi işaret tescili konusunda inisiyatif alabileceği ve bazı kurumları görevlendirebileceği gerçeğini de paylaşıyoruz. Ancak Van kahvaltısı süreci çok önemli bir meseledir ve bu konuda biz ısrarcı olduk."
Seminer, yapılan konuşmaların ardından Türk Patent ve Marka Kurumunun hazırladığı "İstersen Başarabilirsin" adlı kısa filmin izlenmesiyle son buldu.
Seminere; Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Koca, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva, Türk Patent Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile esnaf katıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.