Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta
Bitlis Eren Üniversitesinde düzenlenen “Patoloji Farkındalığı ve Küresel Sorunumuz Kanserin Tanısı” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Nusret Erdoğan, ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğunu belirtti.
Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) “Patoloji Farkındalığı ve Küresel Sorunumuz Kanserin Tanısı” konulu konferans düzenlendi. Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa üniversiteden akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, sağlıklı toplumların, silahlı toplumlardan daha güçlü olduğuna dikkat çekerek, dünyada milyonlarca insanın bu hastalıklardan mağdur olduğunu dile getirdi.
Çağın sorunu olan kanserle nasıl mücadele edileceği ve kanserin üstesinden nasıl gelinebileceğine ilişkin önemli bir konferans düzenlediklerini belirten Demirtaş, “Sağlıklı toplumlar silahlı toplumlardan daha güçlüdürler. Devletler ve toplumlar bu hastalıkla mücadele edebilmek için maddi ve manevi bütün fedakârlıkları yaptıkları halde bu sorunu çözemiyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi toplum ve bireylerin yeterince bilinçli olamaması, bu hastalığın tam olarak ne olduğunu bilememeleri ve dolayısıyla gereken tedbirleri alamamalarıdır.” dedi.
“Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır”
Programda bir konuşma yapan Tıbbi Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Nusret Erdoğan ise kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığı hatırlatmasında bulunarak, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu belirtti.
Erdoğan, “Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir.” diye konuştu.
Kanserin erken tanısının önemine de vurgu yapan Erdoğan, Kanser Erken Tanı-Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında da bilgiler verdi. Erdoğan, kanser taramaları için ülke çapında 33’ü mobil olmak üzere 199 adet merkez bulunduğunu ifade ederek, kanserle ilgili detaylı bir sunum yaptı.
İki gün devam eden program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli tarafından, Prof. Dr. Nusret Erdoğan’a plaket ve çiçek takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.