Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı’na tepki
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şanlıurfa Temsilciliği, meclisten geçirilen Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'nın mühendis, mimar ve şehir planlamacısı aleyhine birçok olumsuzluğu içerdiğini belirtti.
TMMOB Şanlıurfa Temsilciliği, Lisans eğitimine dayalı meslek alanları ile TMMOB kanununda değişiklikler ve yeni düzenlemeler öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'na yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Basın açıklamasını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Necati Kırmızıtoprak okudu.
Komisyonundan hızla geçirilen kanun tasarısının, birçok akademik meslek disiplini ile birlikte TMMOB yasasından yapılacak değişiklik dolayısıyla yüz binlerce mühendis, mimar, şehir planlamacısı aleyhine birçok olumsuzluğu içerdiğini ifade etti.
Hazırlanan tasarının yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlandığını belirten Kırmızıtoprak, “Tasarı, Türkiye’de mühendislik ve mimarlık unvanlarının kullanılması hakkındaki uygulamaları düzenleyen, 1938 tarihi 3458 sayılı mühendislik ve mimarlık hakkında kanun işe 1954 tarihli 6235 sayılı Türk mühendis ve mimar odaları birliği kanunun ve anayasa 135. Maddesini büyük ölçüde hükümsüz kılan bir içeriğe sahiptir. Bu yasa taslağı ile TMMOB yasasının üç maddesi değiştirilmektedir. Bu tasarı yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlanmış olup halkımız ve ülkemizin çıkarları göz ardı edilmiştir.” dedi.
Bu tasarıyla yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacağını ifade eden Kırmızıtoprak, şöyle konuştu:
“Tasarı, lisans eğitimine dayalı meslek alanlarının tamamını ilgilendirmekte ve TMMOB’nin meslek-uzmanlık alanlarında, yabancı mühendis ve mimarları bizlerden avantajlı konuma getirmektedir. Ülkemiz yurttaşı mühendis, mimarlar şehir planlamacılarının açıkça aleyhine olacak bir durum söz konusudur. Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir. Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği faciaların ve yıkımların bedelinin yine halkımız ödeyecektir.”
Komisyonundan hızla geçirilen uluslararası işgücü kanun tasarısı, birçok akademik meslek disiplini ile birlikte TMMOB yasasından yapılacak değişiklik dolayısıyla yüz binlerce mühendis, mimar, şehir planlamacısı aleyhine birçok olumsuzluğu içerdiğini söyleyen Kırmızıtoprak, “Konu yılda 51 bini mezun olan ve şu anda mühendislik, mimarlık öğrenimi gören 435 bin öğrencinin geleceğiyle de ilgilidir. Tasarının yasalaşması durumunda milyonlarca insanımız mühendis, mimar, şehir planlamacısı arkadaşımız, mevcut istihdam sorunları yanında yeni ve büyük bir sömürü, işsizlik, meslek geleceksizlik helkesi ile karşı karşıya kalacaktır.” diye konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.