Unutulan bir meslek: Bakırcılık

Unutulan bir meslek: Bakırcılık

Bir zamanların en gözde mesleği olan bakırcılık, gelişen teknoloji ve değişen hayat şartları sonucunda artık eskisi gibi rağbet görmüyor.

ŞANLIURFA - Bir zamanların en gözde mesleği olan bakırcılık,  gelişen teknoloji ve değişen hayat şartları sonucunda artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Bakırcılık mesleğini sürdürecek elemanların yetişmediğinden yakınan bakır ustaları, mesleğin unutulacağını ifade ettiler.

 

Bu mesleğe küçük yaşta başladığını ve askere kadar dayısının yanında çırak olarak çalıştığını ifade eden Bakır Ustası Mahmut Çirkin, askerden geldikten sonra dostlarıyla beraber dükkân açarak mesleğe devam ettiğini belirtti.

 

Zamanında evlerde bakır eşyaların kullanıldığını dile getiren Çirkin, “O zaman ev eşyaları su bardağı olsun, su sulahiyesi, tabak, tencere, tepsiler hepsi bakırdandı.  Haliyle böyle olunca bu mesleğinde bir kıymeti vardı. Son zamanlarda değil de hemen hemen 30-40 sene evvel yakından diyelim ki çelik, esman, paslanmaz, alüminyum eşyaları yoktu. Şimdi ise makineleşme oldu. El emeğine rağbet kalmadı.” dedi.

 

Yeni çıraklar yetişmiyor
Ekonomik olarak bakırcılık mesleğinde az gelirin olması dolayısıyla elemanların yetişmediğini ifade eden Çirkin, “Eskiden herkes bu mesleği öğrensin diye çocuklarını getirip bu işte çalıştırırlardı. Şimdi de geliri az olduğu için hiç kimse çocuğunu getirip bu işte çalıştırmıyor. Çocuğu ya okutuyor ya da başka bir mesleğe yönlendiriyor. Bu nedenle yeni eleman yetişmediği için ilerde bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Bu nedenle bakırcılık mesleği kaybolmaya yüz tütmüş meslekler arasındadır.” şeklinde konuştu.

 

Artık kimse bakır eşya kullanmıyor
Bakırcılık mesleğine 15 yaşındayken başladığını belirten Mehmet Çirkin de,  bu işin bir değerinin kalmadığını ifade ederek,  “El emeğiyle yapılıyor leğendir, tavadır, kazandır. Onlar da satılmıyor.  Kimse kullanmadığı için bu işin artık hiç bir değeri yok. Hep kullandıkları porselen, cam, bunlardır. Biz bu işi yaparak vaktimizi dolduruyoruz herhangi bir kazancımız yok. (Sedat Kuşulay - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.