Urfalılar dizilerden ve bilgisayar oyunlarından şikâyetçi
Televizyondaki kimi dizilerin ve bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerinde olumsuz etki bıraktığını belirten Şanlıurfalılar, özellikle gayr-i ahlaki dizilerle alakalı RTÜK’ün önlem alması gerektiğini söylediler.
Ahlaki yozlaşmaya neden olan dizilerin ve şiddete meylettirtici bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerinde olumsuz etki bıraktığını dile getiren Şanlıurfalılar, başta RTÜK olmak üzere yetkili kurumları gerekli tedbirleri almaları gerektiğini ifade ettiler.
Ahlaki yozlaşmaya sebep olan dizi ve filmlerin çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinin çok fazla olduğunu ifade eden üniversite öğrencisi Ahmet Beray, “Ailelerin çocuklarını uyarmaları ve gözetmeleri lazımdır. Dizilerin çocuklar üzerine olumsuz etkileri çok fazladır. Çocuklar kitap okumuyor artık. Zamanlarını televizyon başında, telefon veya tabletle harcıyorlar. Savaş oyunları gibi diğer oyunlar, çocukları şiddete teşvik ediyor. Bu tür şeyler bilinçli olarak toplumumuza sokulmaya çalışılıyor. Toplumumuzu köreltmeye çalışıyorlar. Önlem bakımından RTÜK ve yetkili kurumlar adımlar atmalıdırlar. Hiçbir dizi de olumlu etki göremiyorum. Özellikle ailelerin bu konuya dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.
“Faydalı ve toplum yararını gözeten filimler yayınlanmalı”
Televizyonlarda daha faydalı filmlerin yayınlanması gerektiğini belirten lise öğrencisi Yunus Emre, internet kafelere de dikkat çekerek şunları söyledi: “İnternet kafelerdeki oyunlar çocuklara kötü örnek oluyor. Ben internet kafelerin kapatılmasını tavsiye ediyorum. Çünkü buraların çocuklara ve gençlere zarar verdiğini düşünüyorum. İnternet kafelere 18 yaş altı çocukların alınmaması gerekiyor. Bu konuda yetkili merciler önlemler almalıdır. Ayrıca televizyonlarda faydalı ve toplum yararını gözeten filimler yayınlanmalıdır.”
İnternette çok kötü alışkanlıklar olduğunu, ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Mustafa Çetinsu, “İnternet kafe kültürünün çok olumsuz etkileri var. Gençlik elden gidiyor. Daha önce aile huzuru vardı. Ama şimdi bundan söz edemiyoruz. Aileler çocuklarına sahip çıkmaları lazımdır. Dizinlerin ise olumlu bir tarafı yok olumsuz tarafı çoktur. Bunları insanları kötü alışkanlıklara sevk ediyor.” şeklinde konuştu.
İnternet kafelere gitmek için okuldan kaçan öğrencilerin olduğunu söyleyen temizlik görevlisi Hasan Teker ise “İnternet kafelerdeki oyunlarla çocuklarımızın ahlakları bozuldu. Çocuklar derslerini, okullarını aksatır oldu. İnternet kafelere gitmek için okuldan kaçıyorlar. Bunların takip altına alınması lazımdır. Daha önceleri 12 yaşındaki çocuklar gidiyordu şimdilerde ise 7 yaşındaki çocuklar gidiyor. Bu şekilde olmaması gerekiyor.” dedi.
“İnternet kafelerdeki oyunlar çocukları olumsuz etkiliyor”
Özellikle savaş oyunlarının çocuklar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirten üniversite öğrencisi Abdulvahap Tuna, “İnternet kafelerdeki oyunlar çocukları olumsuz etkiliyor. Oyun şirketlerinin yaptığı savaş oyunlarına karşıyım. Bunun yerine daha ılımlı ya da bilime yönetecek oyunların olmasını daha çok istiyorum. Bu tür oyunlar çocuklarımızın, kardeşlerimizin savaş ruhuna sahip olması için bilerek yapılıyor. Toplumumuzu bozmak için yapılan projelerdir. Aileler de maalesef bunlara dikkat etmiyor. Çocuklarının internet kafelere gitmesine izin veriyorlar. Ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Bir başka üniversite öğrencisi Osman Çınar da şunları ifade etti: “ İnternet kafelerin kapatılmasını gerektiğini düşünüyorum. Savaş oyunlarının, çocukların akıllarını çelecek tarzda oyunların olması kötü bir şeydir. Zaten kafe ortamı da bozuk, gerek sigara olsun gerekse diğer kötü alışkanlıklar. Bir de üzerine şiddet içerikli oyunlar olunca daha da kötü oluyor. Bunun önüne geçmek için belediyelerin bazı yasaklamalar getirmesi gerekiyor. Son olarak ebeveynlere çağrım, çocuklarının bu tür kötü yerlere gitmelerini engellemeleridir.” (Ramazan Casuk-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.