Usta bakırcı ömrünü adadığı mesleğini 73 yıldır sürdürüyor
Çıraklıktan ustalığa bir ömrü bakır işleme sanatına adayan 80 yaşındaki Salman Çarlı, "Mesleğinizi isteyerek ve severek yaparsanız başarılı olursunuz. Mesleğini severek yaparsan ortaya güzel eserler çıkar." dedi.
Gaziantep'te 7 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini, elindeki çekiçle bakıra şekil vererek sürdüren 80 yaşındaki Salman Çarlı, ilerlemiş yaşına rağmen emek, sevgi ve azimle ömrünü adadığı mesleğini ara vermeden devam ettiriyor.
Bakır ustası Salman Çarlı, 500 yıllık tarihi Bakırcılar Çarşısı'ndaki küçük dükkanında 73 yıldır büyük bir azim ve heyecanla bakır işlemeciliği yapıyor.
Dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak 1939 yılında dünyaya gelen Çarlı, ilkokul birinci sınıfta iken meslek hayatına atıldı. Babası tarafından 7 yaşında bakırcılığı öğrenmesi amacıyla bir ustanın yanına verilen Çarlı, bakırcılığı severek yapmaya başladı.
Aradan geçen yıllarda bakıra şekil vermeyi bir an olsun bırakmayan Çarlı, kentte yetişen son bakırcı ustalarından.
Çarlı, mesleği öğrendikten sonra ustalaştı ve kendi işyerini açtı. Mesleğinden elde ettiği kazançla yıllardır ailesinin geçimini sağlayan Çarlı, bakırcılıkta 73 yılı geride bırakmasını ise mesleğine olan sevgisine bağlıyor.
"Mesleğe 7 yaşında başladım"
Yaptığı işten daima zevk aldığını ve çalışırken kendini mutlu hissettiğini dile getiren Çarlı, "7 yaşında iken babam beni bu mesleğe yerleştirdi. Hem okula gidiyordum hem de meslek öğrenmek için bu çarşıda ustamın yanına geliyordum. Daha yaşım çok küçüktü. Ama mesleği çok çabuk bir zamanda öğrendim. 4-5 yıl çıraklık yaptıktan sonra kalfa oldum. Ustam ve kalfamdan öğrendiklerimi yapmaya başladım. Bu şekilde mesleği öğrendim." dedi.
"Gözümü bu çarşıda ve bu meslekte açtım"
Çarlı, "Bu mesleğe başladığımda ayağımda bir terlik bile yoktu. O dönem ustam bana bir terlik almıştı. Okuma yazmayı da işe gider gelirken yoldaki tabelaları okuyarak öğrendim. Bu meslek zaten küçük yaşta öğrenilir. Eskiden hep çocuklar hem okula giderlerdi hem de meslek öğrenilirlerdi. Mesleği öğrendim ve askere gidip geldikten sonra belli bir süre başka bir ustanın yanında çalıştıktan sonra kendi işyerimi kurdum. Yani gözümü bu çarşıda ve bu meslekte açtım. Yıllardır bu mesleği severek yapıyorum." ifadelerini kullandı.
"Bu mesleğe ömrümü adadım"
Bakırcılık mesleğinin genelde babadan oğula geçen bir meslek olduğunu belirten Çarlı, "Ben 73 yıldır buradayım ve bakırdan hiç elimi çekmedim. Her ne kadar yaşım 80 olsa da mesleğimin başındayım ve ilk günkü heyecanla çalışıyorum. Bu mesleğe ömrümü adadım. Yaşlı olarak görünebilirim ama halen büyük bir azimle çalışıyorum. Zaten bu çarşıda benim yaşımda olan başka bir usta yok. Mesleğimi çok sevdiğim için çalışmaya devam ediyorum. Evde oturup ne yapacağım. Ben çalıştığım sürece sağlıklıyım ve evde kalsam hastalanırım." şeklinde konuştu.
"Dede, oğul ve torun mesleğimizi sürdürüyoruz"
Elinden geldiği kadar mesleğini yeni nesillere aktarmaya çalıştığını belirten Çarlı, "Bu işi oğluma öğrettim o da oğluna öğretti. Oğlum benim yanıma dükkân açtı, aradan kısa bir zaman geçti onun da oğlu onun yanına dükkân açtı. Şimdi dede, oğul ve torun yan yana Allah'a şükürler olsun mesleğimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.