Uyuşturucu tacirleri serbest kalmasın

Uyuşturucu tacirleri serbest kalmasın

Meclise sunulan ceza indirimi teklifinin 50 bini aşkın uyuşturucu tacirinin serbest kalmasına sebep olacağını belirten Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, bunun önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

Temiz Toplum Derneği, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinin Şartlı İndirimi ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" hakkında basın açıklaması düzenledi.

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, söz konusu tasarının 50 bini aşkın uyuşturucu tacirinin serbest kalmasına sebep olacağını belirterek önlem çağrısında bulundu.

İstanbul Sirkeci'de büyük postane önünde yapılan basın açıklamasında Ay, Türkiye’de yüzbinlerce insanın uyuşturucu batağı içerisinde çırpındığını, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde milyonlarca kişinin bu beladan etkilendiğini ifade etti.

"Yapılan saha çalışmalarından elde edilen verilere göre sadece İstanbul’da 500 bin kişinin uyuşturucuya bulaştığını, 200 bin kişinin de bağımlı olduğunu öngörüyoruz" diyen Ay, Türkiye genelinde bu tablonun daha vahim olduğunu söyledi.

"Madde bağımlıları tedavi olmak için aylarca sıra bekliyor"

Ay, "Bunca bağımlıya rağmen, tedavinin hayata geçirildiği AMATEM’lerdeki yatak kapasitesi binin biraz üzerinde. Bugün bir bağımlı tedavi olmak istese, aylar sonraya anca randevu verilebiliyor. Tedavinin son aşaması olan rehabilitasyon ile ilgili ise yeni yeni adımlar atılmaya başlanıyor. Yani tablo karanlık. Tablo vahim. Tablo içler acısı! Böyle bir ortamda, bu kişilerin salıverilmesinin sorunu çözmek bir yana dursun, meseleyi daha da vahim bir noktaya taşımasından endişe ediyoruz. Sokaklara yeniden dönecek olan torbacıların, akla hayale gelmeyecek pazarlama teknikleriyle, bağımlıların sayısını milyonlara, yüreği yanan aile bireylerinin sayısını da 10 milyonlara çıkartmasından endişe ediyoruz! 50 bin torbacı, basit bir hesapla 100 kişiyi bu belaya bulaştırsa 5 milyon yeni bağımlı gibi korkunç bir sonuçla karşı karşıya kalabileceğimizden endişe ediyoruz! Atılmak istenen bu adım, sadece bağımlıları, torbacıları ya da onların ailelerini değil 81 milyonun tamamını ilgilendirmektedir. Kimse 'benim çocuğum yapmaz' diyerek bu tehlikeyi göz ardı etmemelidir." dedi.

"Uyuşturucu tacirleri cezalarını tamamlasalar da dışarda rehabilite edilmeli"

Dernek olarak, uyuşturucu ile mücadelede sayısız çalışmaya imza attıklarını ifade eden Ay, şöyle devam etti:

"Bizimle birlikte aynı hedefe yürüyen nice dernek ve insanın olduğunu sevinçle müşahede ediyoruz. Ayrıca gerek emniyet gerekse adalet teşkilatlarının, uyuşturucu konusunda özverili bir çalışma ortaya koyduğunu biliyoruz. Hazırlanan bu teklifin yasalaşması halinde ise, uyuşturucu belası ile mücadele eden tüm kesimlerin, suküt-u hayale uğramasından, bu mücadele sahasını terk etmesinden de kaygı duyuyoruz! Uyuşturucuya bulaşan bir bireyin kurtarılması bu kadar zor iken, tedavi imkanları bu kadar kısıtlı iken, tedavide başarı oranı bu kadar düşük iken, gençlerimizi bu bataklıktan korumak için gayret eden insanların çalışma azminin düşmesinin, bu konudaki savunma hattına ciddi zararlar vereceğini ifade etmek istiyoruz. Bütün bu aktardıklarımızla birlikte, bu tartışmaların da bir fırsat olarak görülmesini istiyoruz. Uyuşturucu ticareti yapan kişiler, tüm cezalarını tamamlasalar dahi, cezaevinden çıktıktan sonra büyük ihtimalle yine aynı suçu işlemeye devam ediyorlar. Cezaevleri ıslah etmiyor. Hapsetmek çözüm olmuyor. İşte bu noktada Temiz Toplum Derneği olarak, ister af marifetiyle çıkacak olsunlar isterse de af hiç gündeme gelmemiş olsun, bu insanlarımızın etkin bir rehabilitasyon sürecine tabii tutulması gerektiğini savunuyoruz"

Devletin uyuşturucu tacirlerine yönelik "Islah ve Rehabilitasyon Evleri" açması gerektiğini dile getiren Ay, "Torbacılar, cezalarının bir kısmında buralarda rehabilite edilerek, tedavi olmuş bir şekilde toplumun arasına dönmeli. Çünkü cezaevinden çıkan bu insanların tamamına yakını bu işe geri dönmekte ve insanları zehirlemeye maalesef devam etmektedir. Bu yüzden konunun küçümsenecek bir tarafı bulunmamaktadır. Bağımlı da torbacı da bu milletin evladı. Biz herkesin, istisnasız herkesin, bu bataklıktan kurtarılması gerektiğini savunuyoruz. Buradan hareketle aileleri de memnun edecek bir çözüm için, bu konuda taraf olan herkesle geniş bir istişare sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz. Bu konuda karar verecek olan herkesi bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından, derneğin konuyla ilgili düşüncelerini içeren mektuplar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar ve milletvekillerine gönderildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.