Uzmanlar, araçların kışlık bakımının yapılması konusunda sürücüleri uyardı

Uzmanlar, araçların kışlık bakımının yapılması konusunda sürücüleri uyardı

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde sürücüleri, araçlarının kışlık bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyaran uzmanlar, araçların kış şartlarında rahatlıkla kullanılabilecek seviyeye getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sürücülerin araç bakımlarını kesinlikle ihmal etmemeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar, kış aylarında araç bakımlarının önemine dikkat çekiyor.

Kış aylarına girmeden önce aracımızın antifriz suyunu, yağ bakımını, silecek suyunun kontrolünü ve kış lastikleri takılmasını gerektiğini hatırlatan özel bir sürücü kursunda eğitmenlik ve müdürlük yapan Abdullah Akyüz, Kış lastiği taktıktan sonra çoğu sürücünün lastik basıncını düşürmesinin yanlış bir bilgi olduğunu söyledi.

Karlı havada araç sürücüleri nelere dikkat dikkat etmeli?


Kış lastiği özellikle karlı havalarda zemini tutma yüzeyi daha fazlayken yaz lastiğinde öyle olmadığını belirten Abdullah Akyüz, "Yaz lastikleri yaz aylarında daha az yakıt tüketmesine sebeptir, kış lastiğinde ise kış aylarında yakıtın az yakmasında faydalanabiliriz. Özelikle bölgemiz kara alışık olmadığı için karlı havada aracın nasıl kullanılacağını da bilmiyoruz. Yokuş aşağı ve yukarıya çıkarken nasıl yapmalıyız? Karlı havalarda kalkışta sürücü adaylar birinci vitese atıp gaza basıyor, bu yanlıştır. 2'nci vitesten hafiften gaza basarak çıkmamız gerekiyor. Sürücülerin buzlu ve karlı havada yokuştan inerken aralıklı mesafede frene basması lazım. Araç sola kayarsa da sürücünün freni bırakması gerekiyor. Aracın arkası hangi tarafa kaymışsa sürücünün direksiyonunu o tarafa kırması gerekiyor." ifadelerini kullandı.


Sisli ve yağışlı havalarda takip mesafemizi korumamız gerektiğini söyleyen Akyüz, "Örneğin günlük hayatta araç kullanırken takip mesafemiz 1 metre ise sisli ve yağışlı havalarda 3 metreye çıkarmamız gerekiyor çünkü ani bir fren yapıldığında arabayı durdurabilecek mesafemiz olmalıdır. Sisli havalarda da dörtlü lambasını yakmamız lazım. Dörtlüyü yaktığımızda arkamızdaki kişiye bir mesaj vermiş oluruz. Sisli havalarda sis lambasını yakarak uzun lambasını kapatıp sisli ve karlı havalarda kısa farla devam etmeliyiz. Mesafemizi koruyup sabırlı ve trafik kurallarına uyularak kazaya ve kazalara neden olmayız." şeklinde konuştu.

Kırmızı ışıkta sabırlı olmaları ve telefonla sosyal medyaya girmeme konusuna dikkati çeken Akyüz uyarılarına şu ifadelerle devam etti:


Abdullah Akyüz

"Sürücü eğitmeni olarak yıllık binlerce aday yetiştiriyoruz. Mühim olan sürücülerin trafik adaplarına uyulmalarıdır. Kırmızı ışıkta bir saniyenin hesabını yapıp durmamız gerekiyor. Kırmızı ışıkta sabırsız olup kornayı çok çalıyoruz ve araç kullanırken sosyal medyaya girmiyoruz. Araç kullanırken ani dalgınlıkta dikkatimizi kaybedip büyük kazalara neden olabiliriz. Tüm sürücülere tavsiyemdir araç kullanırken sosyal medyayı bir kenara bırakmalıdırlar." dedi. (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.