Uzmanlar grip hastalığına karşı uyardı
Domuz Gribi şüphesinin devam ettiği Şanlıurfa’da gözler Ankara’ya gönderilen numune sonuçlarına çevrilirken uzmanları halkı gribe karşı uyardı.
Türkiye’nin birçok ilinde meydana Domuz gribi vakıaları Şanlıurfa’da da tedirginlik oluşturdu. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesinde hayatını kaybeden bir bayanın Domuz Gribinden öldüğü iddiaları, Şanlıurfalılarda tedirginliğe yol açtı.
Yaşananları spekülasyon olarak değerlendiren Kamu Hastaneleri Birliği, bir basın toplantısı gerçekleştirerek hastanede hayatını kaybeden bayanın Domuz Gribinden değil farklı bir hastalıktan öldüğünü bildirdi.
Aynı gün Siverek ilçesinde de yaşlı bir bayanın aynı şüpheyle hayatını kaybetmesi Domuz Gribi hastalığının Şanlıurfa’ya sıçradığı ihtimalini kuvvetlendirirken hayatını kaybeden ve gözetim altında bulunan hastalardan alınan numunelerin Ankara’ya gönderildiği, çıkacak sonucun Bakanlık tarafından açıklanacağı belirtildi.
Şanlıurfa’da Domuz Gribi olup olmadığı konusunda gözler Ankara’ya çevrilirken Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Leman, yaptığı açıklamayla herkesi grip hastalığına karşı uyardı.
Grip hastalığının sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Karaağaç, “Grip, kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerde daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder.” dedi.
Gribinin, öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaştığını belirten Karaağaç, gribin en fazla 2 haftada ya da 7-10 gün içerisinde geçtiği, özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabileceğini söyledi.
“Grip virüsünün A(H1N1) tipi hem ülkemizde ve Avrupa genelinde var”
Grip hastalığının bu yıl diğer yıllara göre erken başladığını ifade eden Karaağaç, şöyle devam etti: “Grip virüsünün A (H1N1) tipi ülkemiz ve Avrupa genelinde diğer grip virüs tiplerine göre büyük oranda daha çok tespit edilmektedir. A(H1N1) tipindeki grip virüsü yeni bir grip virüsü olmayıp ülkemiz ve dünya genelinde daha önceden de görülen ve diğer mevsimsel grip virüslerinin özeliklerine sahip bir virüstür. Ancak grip hastalığı bu yıl diğer yıllara göre daha erken dönemde yoğunluk kazanmıştır.”
Grip hastalığının belirtilerine karşı yapılması gerekenlere değinen Karaağaç, “Grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korumada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Risk grubunda bulunan insanlar çok dikkatli olmalıdır”
Karaağaç, Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dâhil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, gebeler, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 ay -18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların daha çok risk altında olduğunu söyledi.
Gribe karşı alınacak önlemler nelerdir?
- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.
- Hastayken hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.
- Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
- Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
- Bulaşma yolarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır.
- Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
- Kapalı alanlarda ortam sık sık havalandırılmalıdır.
- Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır (içerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür.) (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.