Uzmanlardan diyabet hastalarına beslenme önerileri
Diyabet hastalarına beslenme konusunda önerilerde bulunan uzmanlar, vücut için gerekli olan besinlerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması gerektiğini belirttiler.
Diyabet hastalarına beslenme konusunda önerilerde bulunan uzmanlar, vücut için gerekli olan yiyeceklerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması gerektiğini belirttiler.
Diyabet hastalığı, insülin hormonu eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekerinin yükselmesine neden olan, ömür boyu süren bir hastalık olduğunu dile getiren Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi ve Beslenme Diyet Uzmanı Esma Aksoy Kendilci, diyabet hastalarının beslenmelerine özen göstermesi gerektiğine dikkat çekti.
Kendilci, diyabet hastalığı toplumda sık görülen hastalıklardan biri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Diyabeti olsun olmasın tüm insanların sağlıklı bir yaşam için almaları gereken besinler aynıdır. Vücudumuz için gerekli olan yiyeceklerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması, kan şekeri kontrolünü sağlar ve komplikasyonların gelişimine engel olur.” dedi.
Dayabet hastalarının dikkat etmesi gereken besinler hakkında bilgi veren Kendilci, diyabetin tıbbi beslenme tedavisinde öğün atlamamak ve ara öğün yapmanın çok önemli olduğunu belirterek,“Ara öğünler kan şekeri kontrolünü daha iyi sağlar. Diyabet hastaları, yenilen çoğu yiyecekte şeker olduğunu bilmeleri gerekir. Ayrıca kan şekerini hızlı yükselten basit (saf) karbonhidrat içeren, çay şekeri, bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, tatlı, hazır meyve suyu gibi besinleri azaltmalılar. Bu gıdaların yerine kan şekerini yavaş yükselten kompleks karbonhidrat içeren, kurubaklagil, sebze, meyve, tahıllar, çorba, pilav, makarna, ekmek gibi besinleri tüketmeliler.” şeklinde konuştu.
Kırmızı et tüketiminin azaltılarak yerine tavuk veya balık etinin tercih edilmesinin daha iyi olacağını belirten Kendilci, açıklamasına devamla: “Kızartılmış yiyeceklerden uzak durulacağı gibi yemeklerde kullanılan yağ tüketimi de azaltılmalıdır. Yemeklerdeki tuz oranı düşürülmeli, meyve suyu yerine meyve tüketilmeli. Her gün en az 10 bardak su içilerek bol miktarda meyve tüketilmesini öneriyoruz.” İfadelerini kullandı (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.