Uzun menzilli füze ihalesi sonuçlandı
Uzun menzilli füze savunma sistemleri ihalesini Çin kazandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı sona erdi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığındaki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.
Toplantıya, Başbakan Erdoğan`ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.
Uzun menzilli füze ihalesinde ABD`nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin`in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.
FÜZELERİN ÖZELLİKLERİ
Patriot sistemi füze fırlatıcılarına 16 füze birden yerleştirilebilme ve yüksek düzeyde isabet gücüne sahip bulunuyor. Patriot füzelerinin hava savunma radarları, düşman füzelerinin yerini 100 kilometre uzaklıktayken saptıyor ve kilitlendikten sonra da 15-20 saniye içinde hedefi yok ediyor. Patriotlar 70 kilometre menzile sahip bulunuyor. Sistem, kitle imha silahları bulunan taktik balistik füzelere karşı da etkin savunma sağlıyor.
Rusların ürettiği S-400 füzelerinin menzili ise 400 kilometre. S-400 sistemi 12 hedefe aynı anda füze atabiliyor ve saniyede 2 bin 800 metre hızla hareket eden hedefleri vurabiliyor.
Çin`in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 füze sistemi ise ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor.
Füze, 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip.
İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi, bir lançerde 8 füze taşıyabiliyor. Hedef belirlendikten sonra 10 saniye içinde tüm füzeler ateşlenebiliyor.
TSK envanterinde halen uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ise bulunmuyor. Türkiye, halen kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve kaideye monteli Stinger füze bataryalarıyla, orta menzilli hava savunma ihtiyacını ise modernize edilmiş I-Hawk füze sistemleri ile karşılıyor.
Türkiye Donanmasının yüksek savaş yeteneğini daha da artıracak Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesi kapsamında açılan ihalede da bugün kararın verilmesi bekleniyor.
Havuzlu Çıkarma Gemisi, Ege, Akdeniz ve Karadeniz`de asgari 1 tabur büyüklüğündeki kuvveti, ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek. Proje kapsamında 1 adet LPD, 27 adet Amfibi Zırhlı Hücum Aracı (AAV), 4 adet Çıkarma Aracı (LCM), 2 adet Personel Çıkarma Aracı (LCVP), 1 adet RHIB Bot tedarik edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.