Van balığı İnci Kefali tezgâhlardaki yerini aldı

​Sadece Van Gölü’nde yaşayan ve gölün tek balık türü olan İnci Kefali tezgâhlardaki yerini aldı.

Van'da av yasağının 15 Temmuz'dan itibaren sona ermesiyle birlikte Van Göle açılan balıkçılar, 200 metre derinlikte yeni sezonun ilk balıklarını avlamaya başladı.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali'nin, 15 Nisan–15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan av yasağının son bulmasıyla birlikte tezgâhlardaki yerini alırken, vatandaşlar ilk balıkları almaya başladı.

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Vangölü Balıkçılar Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, 15 Nisan–15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan av yasağının son bulmasıyla 200 metre derinlikte, günde yaklaşık bir ton balık avladıklarını söyledi.

Avladıkları balıklara ilginin şimdiden yoğun olduğuna dikkat çeken Demir, ilk günler olmasına rağmen fiyatı 4-5 lira arasında değişen Van balığının günde 500 ile bir ton arasında tüketildiğini belirterek, “Van’ın balığının 15 Nisan - 15 Temmuz’a kadar üreme dönemiydi. Sezonun başlamasıyla birlikte kooperatifimize bağlı olan gemilerle günde ortalama bir ton balık avlanılıyor. Sezonun başlamasıyla avlanan ilk inci kefalleri daha lezzetli oluyor. Çünkü bu balıklar en az 200 metre derinliklerde avlanılıyor. Bundan sonra yenilen balıklar çok lezzetli olur.” dedi.

200 metre derinliklerde avlanan balıkların çok lezzetli olduğunu dile getiren Demir, “Kooperatif olarak Van balığını değişik illere göndermekteyiz. Avlanan balıkları Nevşehir, Niğde, Batman, Diyarbakır, Ağrı, Hakkari illerine de gönderiyoruz. Ancak bu balıkları şu an değil de ekim ayında gönderiyoruz. Van’da da inci kefali 16 Temmuz’da tezgâhlardaki yerini aldı. Şu an itibariyle günde ortalama 500 kilo ile bir ton arasında balık tüketiliyor. Van balığının hem mangalda, hem fırında tadı güzel oluyor. Çünkü bu balıklar 200 metre derinliğinde avlanınca tadı da güzel oluyor.” diye konuştu.

“Kaçak avlanmalara karşı vatandaşlar duyarlı değildir”

Kaçak avlanmalara karşı alınan önlemlerden ziyade vatandaşların da duyarlı olması gerektiğini belirten Demir, bu durumda süreçte balığın satın alınmaması, avlanılmaması ve tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Demir, “Ne kadar önem alınırsa da burada önemli olan insanların duyarlı olmasıdır. Av yasağı döneminde avlamamaları lazım, yememeleri lazımdır. Tatlı suya göç eden balıkların, göç ettiği akarsuların su seviyesi düştü. Bunun sebebi suların tarlaya ve bahçelere verilmesidir. Buraya yumurtasını bırakan balık susuz ve oksijensiz kaldı. Bu yüzden ölümler gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum