Van’da iki senede 440 milyon yol yatırımı yapıldı

Van’da iki senede 440 milyon yol yatırımı yapıldı

Van Büyükşehir Belediyesi 2017-2018 dönemine ait il ve ilçelerde yaptığı BSK yol yatırımını açıkladı.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan, Van’da iki senede ile ve ilçe yollarına 440 milyon yatırım yaptığını açıkladı.

İLKHA mikrofonuna yaptıkları yol hizmetlerini anlatan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan, HDP Belediyesi döneminde elde edilen gelirin dağa gönderilerek merkezde hiçbir şekilde yolların asfaltlanmadığı söyledi.

Yol Yapım Daire Başkanlığı olarak 13 şantiye ile çalıştıklarını söyleyen Ülker Cem Kaplan, Bu kendi iş gücümüzle hizmet verdiğimiz şantiyeler haricinde. İpekyolu, Erciş ve Tuşba ilçesinde 2 ihale şeklinde toplam 6 ihale, Saray ve Muradiye ilçelerinde bir ihale ve Gevaş ilçesinde bir ihale ile toplam 8 ihale yaparak asfalt çalışmamıza başladık, dedi.

Kaplan, “Bunlar (BSK) bütünle sıcak karışımlı betonlu asfalt dediğimiz ihaleler, aynı zamanda Tuşba ilçesinde yine 26 km’lik bir sathi kaplama ihalesi yaptık. Çatak ilçesinde ve Başkale ilçesinde bu sathi kaplama ihalelerini yaptık. Toplamda 11 ihale ve yine bizim iş gücümüzle. 13 şantiyede toplam kiralık makine olarak 77 makine, yüz kamyon ve bizim de kendi iş gücümüzde bulunan yaklaşık yüze yakın iş manikası ve 50 kamyonla kendi iş gücümüze ait Van’da yol çalışmaları yaptık. İlçelerimizde bir sonraki yıla hazırlık olsun diye kendi iş gücümüzle yine kiralık araçlarımızla yollarda iyileştirme, köy yollarında iyileştirme şeklinde, geçen yıl iyileştirilenleri bu sene ihale edip asfalta kavuşturduk, bu yıl iyileştirilecekleri de önümüzdeki yılda asfalta kavuşturacağız. Virajlarda genişletme ve yolları iyileştirme şeklinde çok büyük bir hamle başlattık bu yıl içerisinde. İşler şu anda yüzde 90 seviyesinde. Bu ay itibariyle toparlamaya çalışacağız. Şu anda Yol Yapım Daire Başkanlığı olarak yeni yol yapımında 4 yüz km arasında bir rakamdayız. Şu anda iyileştirme olarak da bir o kadar da yol iyileştirmesi yaptık. Kendi iş gücümüzle Edremit’te hedefimiz 40 km’ydi ama bu fiyat artışında dolayı 27 km yol yapımı gerçekleştirdik. Tuşba’nın içinde 10 km kendi iş gücümüzle işler yaptık. Bunun dışında yol yapım daire başkanlığı olarak metruk binaların yıkımıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Normal de AFAD ve valilik sorumluluğunda ancak onlar maddi imkânsızlıktan ötürü yapamadıklarından için bize yazıyorlar. İlçe belediyesinin sorumluluğunda olan yerlerde de metruk halde uyuşturucu, fuhuş gibi kötü işler için kullanılan eski metruk yapıları Yol Yapım Daire Başkanlığı bünyesinde yıkıyoruz. Yol Yapım Dairesi Başkanlığı olarak ayrıca bunun dışında kaldırım ve tamirat ekiplerimiz ve Sanat yapıları ve tamirat ekiplerimiz var, sanat yapıları iyileştirme yaptığımız köy yolarında menfez, koruge boru gibi alt yapı hizmetlerini de biz kendi iş gücümüzle yapıyoruz. Onun dışında şehir merkezinde sürekli kaldırım tamirat ekibimiz büyükşehir sorumluluğunda yollarda kaldırım tamiratlarını yapmakta. Kendi iş gücümüzle yaptığımız son çalışmalarda tren garının önünden Özalp yoluna bağlanan iki hat kaldırımları dâhil kendi iş gücümüzle halkın rahatlığı için yaptık. Ak Köprü’de yine Emlak İstimlak Daire Başkanlığının daha önce yaptığı 18 madde uygulamasıyla açılan bir yolumuzla 20 metrelik bir yol terminal kavşağında Ak Köprü mezarlığının başına bağlanan yolu kendi iş gücümüzle yaptık. Tuşba’nın içinde daha önce kangren sorunu olan kalecik TOKİ yolunu genişlettik. Duvarını asfaltını tamamen kendimiz yapmak üzere ve bu bahsettiğim 13 şantiye ile yaklaşık mayıs ayından beridir sürekli yolarda iyileştirme ve stabilizasyon çalışması yapıyoruz. Yani sadece asfalt yapmıyoruz ayrıca kötü, dağlık, dar olan köy yollarını da genişletme işlemini yapıyoruz. ”diye konuştu.

Van Belediyesi döneminden başlayıp, Van Büyükşehir Belediyeleşmesine kadar ve Büyükşehir Belediyeleşmesinden de Kayyuma kadar olan süreçte, özel idarenin yaptığı köy yollarında statik kaplama asfalt dışında, hiç bir tamirat yapılmadığını açıklayan Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu an yaptığımız işin büyüklüğüne yaklaşan herhangi bir uygulama yok. Geçen yıl bin km’ye yaklaşan asfalt yatırımı, bu yılda kalanları üzerinden yapılmış asfalt çalışması, ülkenin yaşadığı maddi krize rağmen bu yıl yol yapım çalışmasında kendi iş gücümüz haricinde ve bütünü kendi paramızla aldığımız için kendi iş gücümüz haricinde kısıtlamaya gitmedik. Herhangi bir kısıtlama yok ancak tabi hak verirsiniz bir yandan hepsi birden olamıyor. Bu iş parayla alakalı hem krizden dolayı ödeneklerimizin az gelmesinden ki şu an 3 milletvekilimiz bu konuda yoğun çalışmalar yapıyorlar. Bizim ödeneklerimizin kesintili gelememesi için. Bütün ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için ödenek problemi yaşıyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz durumunda da şehir merkezine bağlantılı olan özellikle Tuşba, Edremit ve İpekyol’un da bu tür kendi iş gücümüzle yapacağımız yollar da bitecek, kar yağıncaya kadar çalışacağız. Yol Yapım Daire Başkanlığı olarak birde yaptığımız bir karla mücadele ekibimiz var, karla mücadele işini toplamda 5 bin km bir bakım ağımız var ilçeler ve hudut yolları dâhil tamamının karla mücadelesini de şuan da hazırlıyoruz. Bu kasım ayından itibaren ocak, şubat ayına kadar da devam edecek. Karla mücadele çalışmamızda önümüzdeki ay başlayacak.”

“Halk aldığı hizmetten memnun”

Köy muhtarları ile görüşmelerini anlatan Kaplan “Muhtarlar diyorlardı ki, bize yaklaşık 5 yıldır köyümüze asfalt getireceğiz diye vaatlerde bulunuyordu, Herhangi bir şekilde bununla ilgili yapılmış bir işlem yoktu. Biz bir yıl gibi kısa bir sürede Gevaş’ın tamamına nerdeyse asfalt hizmeti götürdük, Gevaş’ta yüzde 95 asfalt işlemi tamamlandı. İpekyolu’nda yine o rakamlardayız yani çok fazla asfaltlanmamış bir köyümüz kalmadı. Vatandaştaki karşılığı çok güzel yani devleti yanında hissetmek bu huzur ortamında devletle beraber hareket etmek istiyorlar. Vatandaşlar tarafından bunun sonuçlarında çok uzun bir süre değil, seçimlerde göreceğiz gibi görünüyor. Bu konuda çok umutluyuz, vatandaşların devletine bağlılığı ve devletine bakış açısı tamamen değişiyor. Bu hizmetlerle biz Kayyum olarak teslim olarak aldığımız bir emanetimiz var. O emanetimizi sadece bütçeyi doğru bir şekilde kullanarak yatırıma aktarma noktasında görevimizi yerine getiriyoruz. Sanırım seçime kadar da güzel bir şekilde görevimizi yerine getirip teslim edeceğiz. Vatandaş da bundan çok memnun özellikle şehir merkezindeki değişimi veya kırsaldaki yollarda seyahat eden insanların bu değişimi hissetmemesi mümkün değil, bize sadece pozitif şeklinde eleştirel bir dönüş olmadı vatandaştan. ”dedi.

“Yanlış bir algı oluşturuluyor”

Bazı kesimler tarafından oluşturulan algıyı kınadıklarını söyleyen Kaplan , “Bunu tamamen yalan bir algı olarak değerlendiriyoruz. Bunu merak eden herkese Mali Hizmetler Daire Başkanlığımızda bu asfaltın ne şartlarda aldığımızı ve nasıl taksit taksit aldığımızı, bunu rakamlarla ispatlayabiliriz. Yani bunları konuşanların yalan bir algı yarattığını biz kâğıt üzerinde ispatlayabiliyoruz. Yol Yapım Daire Başkanlığı olarak TÜPRAŞ’a yatırdığımız parayı hepsini makbuzlarıyla beraber paylaşabiliriz. Belediyenin elinde kalmış bir asfalt yok. Hatta mümkünse belediyeye biraz asfalt alınsın ki biz daha fazla iş yapalım. Kayyum öncesi dönemde cari harcamalar dediğimiz personel ve işte bazı sosyal kültürel dediğimiz etkinlikler bu harcamalar yüzde 70 yatırım, bütçesi yüzde 30 iken Kayyum döneminde cari harcamalar yüzde 40’a düştü. Yatırım bütçesi yüzde 60’a çıktı. Bütçe aynı hiçbir şekilde bize ekstradan bir para gelmiyor, her ay bizim belediyecilik kanundan kaynaklı genel bütçeden bizim bazı katılım ve katkı payımız var. Oradan bize bir ödenek yapılıyor, bu geçen sene de değişmedi, bu sene de değişmedi, bundan önceki yıllarda da değişmedi. Kayyumdan önceki partiler zamanında da değişmedi, yanlış bir algı oluşturuluyor. Biz cari harcamaları yani personel ve bu kültürel etkinliklere giden cari harcamaları doğru bir şekilde kullandığımızda bu azalıyor. Personel giderlerinden nasıl örgüte nasıl para aktarıldığını bilmeyen sağır sultan kaldı. Bu cari harcamaları personel giderlerini düzenli hale getirip bunu yatırım bütçesine çevirdiğimiz zaman yüzde 30’dan yüzde 60’a çıktı. Bütün hepsi halka gidiyor. Tekrar altını çizerek söylüyorum bize ekstradan bir para gelmedi, biz kayyum olduğumuz için bize ekstradan bir para gelmedi. Aynı bütçe üzerinden gerçekleşmiş bütçemiz belli bunlar hepsi kâğıt üzerinde var. Sadece birileri kötü bir algı yaratmak için ellerinde fazla asfalt kalmış diye yalan ve yanlış bir algı oluşturuyorlar. Bu yılki bütün tüketimimiz 4 bin ton civarında, geçen yıl, 6 ton civarında asfalt harcamışız. Bu yıl eksik harcamamızın sebebin geçen sene asfalt çalışmaları iyi olduğu için bu sene o kadar iş kalmadı ve bütün nisan ayında bin 4 lira olan asfalt 3 bin 7 liraya çıktı, iki katından çok bütünde bir fiyat artışı yaşandı. Buna rağmen yine kısmamak için elimizden geleni yapıyoruz, benim bütün stokum bin ton elimde nasıl kalacak, şimdi 2-3 bin ton civarında bir çalışmam var. Keşke elimde 10 bin ton olsa bende ha bire asfalt yapsam. Şu an yapılan yanlış ve kötü bir algı başka herhangi bir şey değil. ”ifadelerini kullandı.

“Hesap verecek kadar şeffafız”

Kaplan, “Yol yapım olarak özel idare döneminden bu yana asfaltlara el değmemiş, 2014 öncesi Valiliğe bağlı çalışan özel daire, Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra bu yolların sorumluluğu Büyükşehir Belediyesine devrediliyor, özel idarenin özel araç ekipmanı da bize devrediliyor. Özel idare döneminde yapılmış olan asfalt üzerine herhangi bir asfalt yapılmamış, büyükşehir döneminde 2014’ten, 2016 sonuna kadar herhangi bir asfalt yapılmamış. Biz özel idare döneminde yapılan asfaltları tamir yapacağımıza o asfaltların üzerine sıcak asfalt yapıyoruz,  yani beton asfalt yapıyoruz. Devletin yaptığı, merkezi hükümetin yaptığı asfaltı şu anda biz Kayyum olarak yeniliyoruz. O arada geçen süreçte HDP Belediyesi döneminde asfalt yapılmamış bu kadar net söyleyebiliyorum. Bunlarla ilgili bütün verileri de hepimiz şeffafız sonuçta biz Sayıştay denetimine tabi insanlarız, bunlarla ilgili bütün verileri de paylaşabiliriz. Hepsinin ihale bilgisini, kaça yapılmış, kaç km yapılmış her şeyi de paylaşabiliriz, bu kadar da şeffafız. Geçen sene bin km, bu yılda hedefimiz 5 yüz km üzerinde sonuçlandırabilirsek ilçelerde en azında merkez ilçelerimizde Edremit, Gevaş, Tuşba, İpekyolu, Erciş özellikle bu ilçelerimizde çok fazla asfalt ihtiyacına ihtiyacımız kalmıyor. Bundan sonra sürekli yenilenme şeklinde önceki dönemde yapılmayan asfaltları da önümüzdeki yıllarda programlamak şeklinde bir hedefimiz var. Yol yapım programını yaparken de hedefimiz şu şekilde ne kadar para harcayacağım kaç nüfusa götüreceğim. Ana ilkemiz bu yani 5 haneli bir mezradan önce, 50 haneli bir köy önce geliyor, şimdi herkes diyor ki bizimkini ne zaman yapacaksınız. Öncelikli olan harcadığım para çünkü bütçeyle alakalı bir şey bu ve bu parayı taşıdığım nüfus yani bir km’lik yolda 50 haneye hizmet ediyorsam 10 km’lik bir yolda 5 haneye onu daha sonraya bırakabiliyorum, çünkü öncelikli olan hizmetin gittiği nüfustur. Çalışma prensibimiz bu programı yapma şeklimiz de bu bunu özellikle de belirtmek istiyorum. ”diye konuştu.

“Dur durak bilmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz”

İki Nisan ve İskele Caddesi gibi birçok caddeyi modern bir hale getirip Van’ın çehresini değiştireceklerini söyleyen kaplan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İki Nisan Caddesi geçen yıl yine Kayyum döneminde yapılmış bir caddedir. İskele Caddesi yaklaşık bir milyona yakın asfalt yatırımı var. Sadece asfalt yatırımı iskele caddesinin yenilenmesi de yaklaşık 3,5 milyon civarında bir maliyete mal oluyor. İskele Caddesi için yapılan, İki Nisandan farksız ancak daha güzel aydınlatmalar, daha güzel ağaçlar, kaldırımların yenilenmesi, asfaltın yenilenmesi bunun dışında İskele Caddesi’ne bağlantılı Suvaroğlu Caddesi var. Suvaroğlu Caddesinde alt yapıyı bitirerek VASKİ’ye, Telekom’a veya VEDAŞ’a alt yapıyı bitirterek İpekyolu Belediyesi ile koordineli olarak bizim ana caddelerimizi bağlayan ara caddelerde VEDAŞ’ın ali paşadan başlayıp, Maraş Caddesine kadar, kazım Karabekir Caddesine kadar telleri yeraltına indirme projesi var. Biz asfalt dökeceğiz onlar da bizden sonra gelip asfaltı bozup telleri yer altına alacaklar bizim yapacağımız asfaltı bozuyorlar. Buna rağmen biz yatırımın önünde durmadık VEDAŞ yatırımını yapıyor. Türk Telekom yatırımını yapıyor alt yapı çalışmaları bitiyor. İpekyolu Belediyesi ile biz Büyükşehir Belediyesi asfaltlarını yeniliyoruz. Bu da iskele caddesinin çehresini değiştirecek. İki Nisan söylemeye gerek yok zaten tamamen çehresi değişti. Van’da projesel anlamda düşünülen caddelerimiz var. Bu tür projeler bir anda karar verilen projeler değil ne yapacağımızı kışın masaya yatırıyoruz, Vali Beyimizin ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Murat Zorluoğlu’nun emirlerini verdiği çalışın dediği çok büyük projelerimiz ve yatırımlarımız var sadece İskele ve İki Nisan Caddesi ile sınırlı kalmayacak bu çalışmalar.”

“İki yılda 440 milyon yatırım yaptık”

İki senede Van’da asfalt hizmetiyle rekor kırdıklarını ifade eden kaplan, “2017 yılı içerisinde 967,78 km BSK ve SATİ asfalt yaptık tabi bunun çoğunluğu BSK asfalttır. Toplamda 269 milyar 595 milyon eski parayla, yeni parayla 269 milyon 59 bin lira bütçe ayırdık ve yüzde yüzünü gerçekleştirdik. Bu yaptığımız çalışmaları tabi nüfus dağılımı göz önüne alarak yaptık, 2018’de 90 milyonluk bir yol yatırımı yaptık. 2017 yılında toplamda 270 milyon yatırım yaptık. 2018 yılında 170 milyon yatırım yaptık ve bu yatırım devamı halen geliyor sadece ayın onuna kadar yaptığımız yatırım bu. Mevcut bütçeye baktığımız zaman büyük bir kısmı yol hazırladığı için bütçe uyumunda ister istemez kısıtlamaya girmek zorunda kaldık. 2018 yılı içerisinde şu ana kadar yapmış olduğumuz asfalt çalışmasın da şu ana kadar 280 km ulaşılmıştır.12’nci aya kadar 5 yüz km’ye ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun haricinde şimdi birçok yerde asfalt çalışması yaptık ama asfaltın altı da iyileştirilmesi lazım ki diğer bozuk yerleri yapalım. Bizim bütün yaptığımız yollarda yol genişletme stabilizasyon, legal çalışmaları yapıldı. Önceden 4-5 m iken şimdi havayolu alanları gibi olmuş.  15-20 m’ye çıkarmışız yani stabilizasyon çalışmalarına önem verdik ki önümüzdeki sene rahatlıkla asfaltını yapalım bunun için 430 bin ton malzeme alımı yaptık. Mevcut yollarımızın alt yapısını iyileştirerek asfaltı hazırladık.” dedi.

“İlçe ve köylerde yıllardır süren asfalt sorunu çözüldü”

Kaplan , “Tuşba ilçesine 70 km bu sene asfalt çalışması gerçekleştirdik. İpekyolu ilçesine yoğunlukta merkez ve kırsal olarak 56 km BSK yaptık. Edremit’te 2018’de sadece 38 km yaptık. Gevaş’ta ise 30 km bu sene içerisinde tamamlamış olduk. Yaptığımız bu işin maliyeti 2018’de yola yapılan yatırım 140 milyon. Yaptığımız bu 2 yıl Kayyum süresinde bin 5 yüz km yol yaptık. Bu tarihte ilktir ve sıcak asfalt şehir içine yapılmayan şehir ilçelerine ve kırsallara yapılmıştır. Ayrıca İskele Caddesi ile İki Nisan Caddesini birbirine bağladığımız Eski Cezaevi Cadde’miz var 4 km biz bu yolları yapmakla Van’da bir ilk oluşturduk. Ayrıca 2 tanede yeni açmayı planladığımız caddemiz var, kuzey yolu projemiz projesini yaptırdık. Yaklaşık 20 milyon değerinde Sayın Valimizin çok önemsediği bir projedir. Ak Köprü yolunda başlayıp hemen kışlanın önüne oradan Ak köprü caddesiyle yeni proje yeni açılacak yol onun projeleri bitti fizibilite çalışmaları yapıyoruz. En önemli projemiz Beş yolu Ak Köprüye bağlamak hemen ağız ve diş sağlığı hastanesinin arkasında onun da projesini yaptık. Bir başka değişim de Beş yolu Urartu otelinin önünü direk Ak Köprüye bağlayacağız. Biz hem prestij yollar yaptık hem şehir trafiğini rahatlatmak için çalışmalar yaptık. ”diye konuştu.

“Van’ın beklediği müjde”

Son olarak yıllardır konuşulan ve Van’ın büyük bir sıkıntısı olan karayolları kavşağı ile ilgili müjde veren Kaplan, Van’a bir müjde, karayolları kavşağı projesi hazırlandı. Karayollarının önünden adliye binasına aşağı doğru alt geçit yapıp hemen Ak Köprü Deresi’nin olduğu yerden çıkacak. Çıktığı yerde Erciş yolu üzerinde köprü yapıp Erciş yoluna iniyor, böyle bir proje. Bu projeler tamamlandı ihale aşamasında, cumhurbaşkanımız konuşmasına demişti, bu çalışmaları yapacağız diye. İskele caddesinde talep çoktu. Gelişmesi için ve geliş gidişli yol olsun diye bir daralma oluyor ama insanlar araçlarıyla içeriye giriş yapamadıkları için kavşakta bir yığılma oluyor. Aşağı İskele Caddesi’nden gelen Yukarı İskele Caddesi’nde rahat geçecek. Bu defa trafikte yığılma kalmaz. Karayolları projesi bittikten sonra inşallah Van başka bir çehreye bürünecek. Bu hizmet böyle devam ederse beş sene sonra Van’ı kimse tanıyamaz. Daha önceden Van’la ilgili konuşamıyorduk. Şimdi yol konuşuyoruz, hizmet konuşuyoruz Allah razı olsun. ”şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.