Van’da “Urartu Gelişim Koridoru” paydaş çalıştayı gerçekleştirildi
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Van’da “Urartu Gelişim Koridoru” paydaş çalıştayı gerçekleştirildi.
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2 gün sürecek olan “Urartu Gelişim Koridoru” paydaş çalıştayında, Van’ın önemli bir bölge olduğu belirtildi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, önemli projelerinin olduğunu belirterek Van Kalesi’nin önündeki eski şehrin tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatıldığını ifade etti.
Van bölgesinin önemli bir yer olduğunu belirten Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Güler, bölgede önemli çalışma yapmadıkları takdirde plansız gelişmeler olacağını belirtti.
Güler, “Van güzelliğinden öte sanırım dünyanın en özel bölgelerinden bir tanesidir. Sadece Van değil Van Gölü ve çevresi de çok özel bir bölge. Bin 800 rakımda deniz kadar büyük bir gölü Allah başka bir millete nasip etmemiştir ki bu kadar özel bir değerden bahsediyoruz. Üzerine Urartu gibi büyük bir medeniyeti inşa etmiş ve hemen karşısında Ahlat gibi Anadolu’nun ve sadece Anadolu’nun değil dünya medeniyetinin akıl merkezini koymuş. Coğrafi olarak zaten muhteşem, insanları ise inanılmaz sıcaklar. Biz gölün kuzeyindeki Selçuklu bölgesini Ahlat üzerinde ve gölün hemen güneydoğusundaki Urartu merkezi ayağını canlandırmamız ve birbirine entegre etmemiz lazım. Çok yakın bir sürede bunu yapmamız lazım. Gecikiyoruz. Çünkü yavaş yavaş buralara insanların ilgisi başlıyor. Eğer biz bir şeyler yapmasak plansız gelişme bizim önümüzü kapayacak ve ciddi zararlar verecektir.” diye konuştu.
Van Kalesi’nin güneyinde bulunan eski şehrin tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Güler, “Burada makro turizm projesinden ziyade, mikro kırsala dayalı bir turizm projesi hayata geçirilmiş olacak. Hem kültürel ve tarihi bağlarımızı artıracağız hem de kırsal turizmi canlandırarak ekonomik düzeylerini de inşallah iyileştirmiş olacağız. Van Kalesi’nin çeperinde bulunan eski şehrin tekrar ayağa kaldırılması için bir planlama çalışması yapıyoruz. Bilimsel bir çalışmaya dayalı olacak işin modellemesi yapılacak ve daha sonra en sonunda da bizim bir animasyon çalışmamız olacak. Daha sonra da bunun gerekli imalatlarını ve gereken neler varsa bunlara dair uygulamaları hayata geçireceğiz.”
Daha sonra bir konuşma gerçekleştiren Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ ise projeyi sonuna kadar desteklediklerini belirtti.
Altuğ, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak projeyi canı gönülden destekliyoruz. Doğu Anadolu Projesi’ne bu konuda Van halkı adına çok teşekkür ediyorum. Çalıştayın Van’ın turizmine ve kültürüne katkı sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.