Van’daki akıllı Hastane bölgenin sağlık üssü oldu foto

Van’daki akıllı Hastane bölgenin sağlık üssü oldu foto

Van’da 2011’de meydana gelen iki büyük depremden sonra yapımına başlanan ve 12 Mart 2016 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılan Türkiye’nin ilk ve tek Akıllı Hastanesi bölge halkına hizmet veriyor.

Van'daki depremlerin ardından ‘Akıllı Hastane’ modeliyle inşa edilen ve son teknolojiyle donatılan 300 yataklı kadın doğum ve çocuk ile 200 yataklı kardiyovasküler cerrahi hastanelerinde, acil servislerinin de hizmete girmesiyle binlerce hastaya hizmet veriliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılımıyla 14 Mart Tıp Bayramı'nda hizmete açılan tam donanımlı Akıllı Hastane, çevre il ve ilçelerden de hasta kabul ederek bölgenin sağlık üssü haline geldi.

Hastanenin özellikleri hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi veren İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ahmet Özcan Aktepe, şu ifadeleri kullandı; “Hastanemiz 12 Mart 2016 tarihinde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından açılışı yapıldı. Akıllı hastane olarak nitelendiren hastanemizde 500 yatak sayısına sahiptir. Aynı zamanda 11 doğumhane, 3 anjiyo, 12 yataklı anjiyo müşahede odası mevcuttur. 5 yıldızlı otel konforuna sahip hastanemizde anne otelimiz, gebe eğitim salonu, çocuk oyun salonları ve anasınıflarımız mevcuttur. 114 yataklı yoğun bakıma sahip olan hastanemizde toplam 88 tane poliklinik odası mevcuttur. Hastanenin açılışında emeği geçen, başta Başbakanımız Ahmet Davutoğlu,  Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Kamu Hastaneleri Genel Sekteri Heybet Semur’a buradan çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Hastane 5 yıldızlı otel konforuna sahip”

Yeni Akıllı Hastanede 5 yıldızlı otel konforuna sahip hasta odalarının teknik özelliklerini aktaran Aktepe, “Türkiye’nin ilk akıllı hastanesi olan binamız 5 yıldızlı otel konforunda hizmet vermektedir. Örneğin hemşire çağrı sistemlerimizle hastanın problemi olduğu zaman hastane çağrı sistemine bastığı anda hemşirenin kaç dakikada hastaya yetiştiğini ölçüp bizlere istatiksel olarak bilgi vermektedir. Aynı zamanda hasta TV’lerimizin sesleri, yatağında yatan hastaları rahatsız etmesin diye yatağının yan kısmında kulaklık girişi mevcuttur. Hastanemiz ısıtma aydınlatma sistemi tek merkezde kontrol edilebilmekte olup, aynı zamanda da hasta başlarında; kitap okuma lambalarıyla hasta hiç yerinden kalkmadan yatağının yanındaki anahtarla kendi üstündeki lambanın ışığının şiddetini de ayarlayabiliyor. Bunlarla birlikte enerji tasarrufu olarak, pencere açıldığı zaman sistem, hastanenin ısıtma ve soğutma sistemlerini devre dışında bırakabiliyor.” diye konuştu.

Otomatik özel yangın kapıları

Olası bir yangın durumunda hastanenin yangını kontrol edebilme sistemine sahip olduğunu söyleyen Hastane Elektrik Mühendisi Behçet Şen ise, “Hastanemizin bu bölümü yangın santralleri, kamera sistemimiz, ses, telefon ve TV santrallerinin ortak olarak kullanıldığı yerdir. Bu bölümde binanın herhangi bir yerinde yangın olduğunda binanın yangın alarmı, otomatik olarak buraya yönlendirir ve otomatik olarak sirenler devreye girer. Bu durumda tüm otomatik özel yangın kapılarımız kapanır. Otomatik hava damperleri ise yangının büyümemesi için otomatik olarak kapanır.” şeklinde konuştu.

Olası bir depremde bina 55 santimetre hareket edebiliyor

Van ilinin büyük bir bölümünün birinci dereceden deprem bölgesi olduğunu anımsatan Hastanenin Makine Mühendisi Yavuz Parin de binanın olası bir depremde özel Sismik İzolatörlerden dolayı 55 santimetre hareket edebildiğini kaydetti.

Parin, “Van ilimiz deprem bölgesinden olduğundan dolayı hastanenin de depremden hemen sonra yapılması nedeniyle binamızda kolunlar arasında İtalya’dan getirilin Özel Sismik İzolatörlerimiz mevcuttur. Bu İzolatörler 512 tane olup, her yöne 55 santimetre gidebilmektedir. Olası bir deprem esnasında depremin etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Yani bu sistem bodrum katıyla üst kat arasında, binanın tamamında 55 santimetre sallanmasına izin verebiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Burada bir evden fazlası var”

Yaklaşık 7 gün önce hasta çocuğunu hastaneye getiren Hediye Karakurt isimli vatandaş ise hastanenin çok konforlu olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı;  “Yeni hastane çok güzel, bize bu imkânı sağlayanlardan Allah razı olsun. Hastanenin tüm hizmetinden memnunuz. Hasta odalarında sıcak suyu olsun, banyosu olsun ve televizyonu olsun her alanda dört dörtlük. Burası bir ev gibi hatta bir evden fazlası var. Yaklaşık 7 gündür buradayım bir şikâyetim yok.” dedi.

“Hasta çocuklarımız derslerinden geri kalmasın”

Hasta çocuklarının derslerinden geri kalmaması için öğrenci çocuklara ders verdiklerini söyleyen Semra Durmaz isimli öğretmen de “Normalde Namık Kemal İlk Okulu’nda çalışıyorum. Buraya  çocuklara ders vermek için sabah erkenden geliyorum. Hasta çocuklarımız derslerinden geri kalmasın diye onlara burada eğitim veriyoruz. Ders çalışma sınıfımızın hemen yanında bir tane de oyun parkımız var. Çocuklar eğlensinler, sıkılmasınlar diye hastanede oyun da oynayabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Son olarak düşüncelerini dile getiren minik öğrenci Muhammed Sami İnal da, “Burada ders çalışıyorum, sorular çözüyorum. Sağ olsun öğretmenimiz bizlere çok yardımcı oluyor.” dedi.

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.