"Van'ı göle kavuşturalım"
Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında "1655 afet kotu" sorunun çözümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Özdek, Van'ın sahil kenti olabilmesi için çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi.
Van ve Bitlis illerini kapsayan Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında 20 yılı aşkın bir süredir devam eden "1655 afet kotu" sorunun çözülmesi büyük bir sevinçle karşılandı. Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, sorunun çözümü ile birlikte Edremit ilçesinden, İskele'ye kadar olan bölüme sahil bandı yapılması talebinde bulundu.
1995 yılında 1655 metre kotuna çekilerek afete maruz bölge olarak kararlaştırılan Van Gölü havzasının afet kotunun 1652 - 1653 bandına çekilmesi konusunda görüş birliğine varılan toplantı neticesinde Bakanlar Kurulu'na sevk edilen karar, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Özdek, halkın Van gölü sahilinden yararlanması için bir an önce çalışmaların başlatılması talebinde bulundu.
"Binlerce insanımız çok mağdur durumdaydı"
Afet kotundan dolayı sahilde arsası olan binlerce insanın mağdur olduğunu anımsatan Özdek, "Alınan karara göre Van gölü kotunun 1655'ten, 1653'e çektirilmesi söz konusu olmuştur. Bu da ilimizin kalkınması açısından, ilimizin gelişimi açısından ve o bölgenin ıslahatı açısından bizi sevindirmiştir. Orada binlerce insanımız çok mağdur durumdaydı. Kotun içerisinde evi olan herhangi bir insan, evine bir çivi çakamıyordu, arsasına müdahale edemiyordu. Ancak bu kotun düşesiyle beraber, ilimizin sahiline yakın bölgelerinde yaşayan insanlar kendi arsasını değerlendirebilecek niteliğe geldi. Arsalarını imara uygun bir şekilde kullanabilecek duruma geldiler. Bu da vatandaşlarımız açısından memnuniyet verici bir durum oldu." dedi.
"Kotun kaldırılmasıyla sahil bandı önemli bir esas kazandı"
Van turizmi açısından sahil bandı projesinin öneminden bahseden Özdek, kotun kaldırılmasıyla sahil bandının önündeki engellerin kalktığını dile getirdi.
Özdek, "Bu ve benzeri sorunların bir an önce Van'dan giderilmesi konusunda yetkililerin imara yönelik, Van'ın kalkınması, düzeltilmesi, alt ve üst yapı sorunların giderilmesi adı altında bu tür sorunları kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Sahil bandının hayata geçirilmesi için kotun kaldırılmasıyla önemli bir esas kazandı. Dolayısıyla orada sahil bandının hayata geçirilmesi demek, Van turizmin canlanması, görselliğin değişmesi, potansiyelinin daha çok Van gölünden faydalanması anlamına gelecektir." diye konuştu.
Edremit'ten, İskele'ye kadar bütünleşmiş bir sahil bandının kentte önemli bir değer katacağına dikkat çeken Özdek, "Kotun kaldırılmasından sonra Van'daki oluşum ve gelişimler adı altında İskele'den, Edremit'e kadar tamamen bütünleşmiş bir sahil bandının yapılması taraftarıyız. Gerek koşu parkuruyla, gerek yürüyüş alanlarıyla, gerek mesire alanları ile gerekse bisiklet ve yaya yoluyla bunları içinde barındırabilecek bir şekilde insanlarımızın oraya gidip, güneşin batışını seyredebileceği bir konumda olmaları için sahil bandının muhakkak tamamlanıp yapılması gerekmektedir." şeklinde konuştu.
"Van halkı yeterince sahilden yararlanamıyor"
Kent halkının yeterince gölden yararlanmadığını ifade eden Özdek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kamu kurum ve kuruluşların bu bölgede işgalleri söz konusudur. Bu işgallerin kaldırılması, sahillerin insanlara açılması, kumsal alanların oluşturulması ve insanların denizden faydalanabilmesi için o bölgelerde çeşitli yatırım, istihdam ve ıslahata ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Edremit'ten İskele'ye kadar yapılacak sahil bandının çehreyi değiştireceğini, insanların sahilden daha çok yararlanacağını gösterecektir."
Kotun kaldırılmasıyla birlikte birçok sorunun çözüm bulduğunu ve bunların değerlendirilerek göl sahiline kalıcı tesislerin, mesire ve park alanların da yapılması talebinde bulunan Özdek, "Van'ımızın göle kavuşturalım diyorum. Van, bugün Van gölünden uzaktır. Van'ı Van gölüne kavuşturalım ve bu kotun kaldırılmasıyla beraber orada günü birlik tesislerin değil, daha kalıcı yapıların yapılmasını istiyoruz. O bölgeler ıslah edildikten sonra ileriye dönük mesire alanları ve insanların faydalanabileceği ortamlar, yeşil alanları ve park alanları yapılabilir." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.