Veteriner denetiminden geçen kurbanlıklar alıcılarını bekliyor
Yeni tip Coronavirus'a (Covid-19) yönelik yeni tedbirlerin alındığı kesimhanelerde kurbanlıklar Veteriner denetiminde geçilmeden kesilmiyor.
31 Temmuz Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarına getirilen kurbanlıklar veteriner denetiminde görücüye çıkarılıyor. Pazarda özellikle küçükbaş kurbanlıklar alıcı bulurken, ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyükbaş hayvanlara ise talebin az olduğu ifade edildi.
Sabah namazının ardından günün ilk ışığıyla Batman Canlı Hayvan Pazarı'na getirilen büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 8 ila 15 bin TL arasında değişirken, küçükbaş kurbanlıklar ise bin TL ila bin 500 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.
Yeni tip Coronavirus sebebiyle satışlarda bir durgunluğun yaşandığını aktaran hayvan satıcıları, çok rağbet olmasa da dini vecibelerini yerine getirmek için halkın hayvan almaya geldiğini belirttiler.
Pandemi sürecinden dolayı beklentilerinin altında bir satış olduğunu dile getiren satıcılar, satışlarının artmasını bekliyorlar.
"Allah'a şükrediyoruz"
Hayvanlarını pazara satışa getiren hayvan satıcılarından Osman Taş, “Küçükbaş hayvan fiyatlardan memnun değilim. Geldiğimden beri daha bir kurban satabildim. Onu da bin 300 liraya verdim. Sattığım fiyat beni kurtarmıyor ama yine de Allah’a şükrediyorum.” diye konuştu.
“Fiyatlarımız bin TL ila bin 500 TL arasında değişiyor”
Geçen senelere göre satışlarının düştüğünü belirten küçükbaş hayvan satıcısı Faysal Gelir, “Pandemiden dolayı hayvan satışlarımızda geçen senelere göre durgunluk var. Vatandaşın hayvan pazarına rağbeti azalmış durumda. Bu sene küçükbaş hayvan fiyatlarımız bin TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. Pandemiden dolayı birçok vatandaşın 3-4 aydır işlerin olmamasından dolayı maddi sıkıntılar oluştuğundan kurban satışlarını etkiledi. Kurban vermek Allah katında insanların en çok sevdiği malını Allah yolunda feda etmektir. Bundan dolayı vatandaşların kurban kesmesinin ne kadar önemli ve hayrının ne kadar çok olduğunu bilmeleri gerekir.” dedi.
“Şu anda satışlarımızda ciddi bir talep yok”
Bütün satıcıların dört gözle kurbanlıklarının satılmasını beklediğini ifade eden hayvan satıcısı İdris Aydın, “2020 Kurban Bayramı kurbanlık sezonumuz açıldı. Pazarımız kalabalık ve hayvanlarımız mevcut. Dört gözle bütün satıcılarımız kurbanlıklarının satılmasını bekliyor. Geçen senelere göre satışlarımız düşük. Pandemi sürecinden ötürü vatandaş kalabalık yerlere gelmek istemiyorlar. Vatandaş kurbanlıklarını direk üreticilerden, çiftliklerden alındığından hayvan pazarında talep azalması meydana getirdi. Bölgemizde genellikle büyükbaş yerine küçükbaş hayvan tercih ediliyor. Normal bayramlarda en yüksek satış yaptığımız günler bu günler olması gerekirdi. Su anda satışlarımızda ciddi bir talep yok. Vatandaşlar bu süreçten dolayı haklı olarak kalabalık ortama girmek istemiyorlar. Allah herkesin keseceği kurbanı kendi katında kabul etsin ve kazasız belasız bayramı geçiririz inşallah.” ifadelerini kullandı.
“Vatandaşların kurbanlıklarını yardım kuruluşlarına yönlendirdiklerini görüyoruz”
Hayvan pazarından kurban alan vatandaş Mehmet Nezir Erkan, “İstanbul’da yaşıyorum, her sene 4 veya 5 kişi toplanıp büyükbaş hayvan kesiyorduk. Bu sene ortak bulamayınca bir tane küçükbaş hayvan kesmeye karar verdim. Her sene Kurban Bayramında kurbanlık alıyorum, bu sene fiyatlar bana yüksek geldi. Kurbanlığa bin 500 lira fiyat söylendi, pazarlık yaparak bin 300 liraya anlaşık. Bu sene de kurban kanımızı dökmek için kurbanımızı aldık çok şükür.” şeklinde konuştu.
"Vatandaşlar pandemi sürecinden dolayı kurbanlıklarını yardım kuruluşlarına yönlendirdi"
Batman İvme Et Entegre Tesisi Sorumlu Veteriner Hekimi Bilal Ekti ise şunları söyledi: “Kesim yerimiz Kurban Bayramı için hazır durumda. Kurban Bayramında iki yardım kuruluşu bize müracaat etti. İki yardım kuruluşunun yapacakları kurban kesimi için hijyen ve temizlik için gerekli bütün hazırlıklarımızı yaptık. Pandemi hastalığından dolayı tesisimizde bir yoğunluk olacağını bekliyoruz. Çünkü vatandaşlar pandemi sürecinden dolayı kurbanlıklarını yardım kuruluşlarına yönlendirdiklerini görüyoruz. Batman’ın tek et entegre tesisiyiz. Dört soğuk hava deposu, beş soğuk hava aracı ve 30 kasabımızla Kurban Bayramında vatandaşa hizmet vermeye hazırız.”
“Hijyenik ortamda kesimin gerçekleşmesine özen göstermemiz gerekir”
Hastalıklı olan hayvanları pazara girişlerini engellediklerini söyleyen hayvan pazarı sorumlu veteriner hekimi Abdulkadir Ataç, “Hayvan pazarı sorumlu veteriner hekimi olarak bizde üzerimize düşen göreve dikkat ederek özellikle hayvan pazarına gelen hayvanların hastalıksız olmalarına dikkat ediyoruz. Hastalıklı olan hayvanları pazara ve mezbahaneye girişlerini engelliyoruz. Kurban çok önemli bir vecibedir. Dini açıdan bu vecibeyi yerine getirmek için özellikle hayvanların semiz, besili ve sağlıklı olması lazım. Pandemi dolayısıyla kurban keserken dikkat edeceğimiz hususlar vardır. Kesilecek hayvanların sağlıklı ve hastalıksız olmasına dikkat etmemiz lazım. Hijyenik ortamda kesimin gerçekleşmesine özen göstermemiz gerekir. Özellikle belediyenin ve mezbahanenin belirlediği yerlerde kurbanlarımızı kesmemiz gerekir. Dışarlarda sağı solu kirleterek hijyen kurallarına uyulmayan yerlerde kurbanlıklarımızı kesmememiz gerekir.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.