Yabancı akademisyenlerin sözleşmelerine son verildi
Mardin Artuklu Üniversitesi Bağımsız Üniversite Platformu, üniversitede görevli 14 yabancı uyruklu öğretim üyesinin görevine son verilmesini rektörlük önünde yaptığı basın açıklaması ile kınadı.
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde (MAÜ) görev yapan 14 yabancı uyruklu akademisyenin bir kısmının sözleşmelerinin uzatılamadığı bir kısmının da sözleşmelerinin feshedildiği belirtildi. Bağımsız Üniversite Platformu, işine son verilen 14 hocanın 6'sı batılı ülkelerden, 5'i Kürt ve birinin de Arap olduğu, bunlardan 8'inin ise kadın olduğunu açıkladı.
Yabancı akademisyenlere destek için MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu Üyeleri Rektörlük binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya üniversitede görev yapan akademisyenler, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve kimi sivil toplum örgütü temsilcileri katılırken yabancı uyruklu akademisyenlerin ise katılmaması dikkat çekti.
Burada grup adına açıklama yapan platform sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Bor, yabancı uyruklu 14 öğretim görevlisinin görevinden uzaklaştırıldığını ileri sürerek bunu keyfi bir uygulama olduğunu belirtti.
Bor, öğretim üyelerinin sözleşmeleri henüz bitmeden görev sürelerine son verilmesiyle ilgili olarak kendileriyle görüşülmediğini ifade ederek, öğretimin en az yüzde 30'u İngilizce olan Sanat Tarihi Bölümü'ndeki hocaların işten çıkarılması durumunda İngilizce Sanat Tarihi programının da son bulacağına dikkat çekti
Bağımsız Üniversite Platformu olarak uygulamayı kınadıklarını açıklayan Bor, “Bu kararın bir an evvel düzeltilmesini ve hocalarımızın görevlerine yeniden iadelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor ve meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu saygıdeğer kamuoyuna duyuruyoruz.” dedi.
İşlerine son verilen öğretim görevlilerinin üniversiteden ayrılmaları halinde bazı bölümlerin kapatılma riski ile karşı karşıya kalacağını savunan Bor, “özellikle İngilizce eğitim veren bölümlerde öğrencilerin İngilizce eğitim hakları ellerinden alınacağı için uluslararası hocaların bölümlerinden çıkarılmalarına itiraz etmektedirler. Örneğin öğretiminin en az yüzde 30’u İngilizce olan Sanat Tarihi Bölümünde hocaların işten çıkarılması durumunda İngilizce Sanat Tarihi programı son bulacaktır.” dedi.
Bor, Bağımsız Üniversite Platformu olarak uluslararası meslektaşlarına yönelik antidemokratik, keyfi ve buyurgan uygulamayı kınadıklarını ifade ederek, bu kararın bir an evvel düzeltilmesini ve hocaların görevlerine yeniden iadelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.