"Yabancı unsurların çıkarları için istikbalimizi tehlikeye atmayız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizi etnik ve mezhebi temelde çatışma, rekabet ve kaosa sürüklemeye çalışan tertiplere karşı dikkatli olmalıyız. Yabancı unsurların çıkarları için istikbalimizi tehlikeye atmayız." dedi.
13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizi etnik ve mezhebi temelde çatışma, rekabet ve kaosa sürüklemeye çalışan tertiplere karşı da dikkatli olmalıyız. Yabancı unsurların çıkarları için istikbalimizi tehlikeye atmayız. Öncelikli vazifemiz, Suriye, Irak, Yemen, Libya gibi kardeş coğrafyalarda akan kanı durdurmak, fitne ateşini söndürmektir." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımcıları arasında yer aldığı 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesi başladı. Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in ev sahipliğinde yapılan zirvede, üye ülkelerin liderlerinin katılımıyla aile fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.
Serena Otel’de düzenlenen zirvede, aile fotoğrafı çekiminin ardından zirvenin genel oturumuna geçildi. Pakistan millî marşının okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan oturumda, açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın, kritik bir dönemde icra edilen zirvesinin üye ülkeler ve bölge için hayırlara vesile olması temennisini ifade ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye ev sahipliği yapan Pakistan Başbakanı Şerif’e teşekkür etti.
"Hava, kara ve demiryolu bağlantılarının kalitesini yükseltmeliyiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın yaklaşık 8 milyon kilometrekarelik bir alanda, 400 milyonu aşkın bir nüfusu bünyesinde barındırdığına, teşkilatın aynı zamanda üye ülkelerin ortak değerlerini, köklü tarihini ve kardeşliğini temsil ettiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirve toplantısı, teşkilatın genel resmine bakmamız, değerlendirmesini yapmamız, eksikliklerimizi görmemiz ve ona göre vizyonumuzu güçlendirmemiz için çok önemli bir fırsattır" dedi.
Mevcut rakamların, üye ülkelerin potansiyelinin yeterince harekete geçirilemediğini ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinin 2015'de dünya nüfusu içindeki payı yüzde 6,2 olmasına karşılık, dünya ticaretindeki payı sadece yüzde 2'dir. Öncelikle, bölge içi ticareti arttıracak adımları atmamız şarttır. Bu sebeple, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesi çok önemlidir. İlgili üye ülkeleri bu projenin faal hâle getirilmesi için gerekli şartları yerine getirmeye davet ediyorum. Aynı şekilde, ülkelerimiz arasında ticaretin ve temasların artması için hava, kara ve demiryolu bağlantılarının kalitesini de yükseltmeliyiz." şeklinde konuştu
"3'ncü havalimanının bölgemize büyük katkıları olacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ana temasının "Bölgesel refah için ulaşım, iletişim ve ticaret hatlarının birbirine bağlanması" olarak tayin edilmesinin, bu husustaki ihtiyacın bir tezahürü olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: "Transit Taşımacılık Çerçeve Anlaşması'nın etkin bir şekilde uygulanması, bölge çapında ulaşım koridorlarının oluşturulmasında katkı sağlayacaktır. Bu noktada son yıllarda Türkiye olarak birçok büyük projeyi hayata geçirdik. Asya’yı Avrupa'ya bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Marmaray ve Avrasya Tünellerini tamamlayarak hizmete açtık. Osmangazi Köprüsü ile Marmara Denizi’ni kuzey-güney doğrultusunda aştık. İnşası süren Edirne-Kars Hızlı Treni ile Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projelerine ve Çanakkale Boğazı üzerine yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsüne büyük önem veriyoruz. Bu yatırımlar, aslında tarihî İpek Yolu’nun modern versiyonunun birer parçasını oluşturuyor. Çin’in yeni İpek Yolu projesi olan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinin de bu açıdan çok önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın en büyük havalimanı olarak İstanbul’da inşa ettiğimiz 3. havalimanının da bölgemize büyük katkıları olacaktır. Tüm bu projeleri kendimizle birlikte, Teşkilat coğrafyasında yaşayan 400 milyonu aşkın kardeşimiz için de gerçekleştiriyoruz."
"Tarım, çevre, turizm alanlarında teşkilat platformları etkin kullanılmalı"
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın güçlendirilmesi için enerji konusuna önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuyu iş birliğinin önemli bir unsuru hâline getirecek her girişime Türkiye’nin destek sağlayacağını belirtti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım, çevre, turizm gibi alanlarda da teşkilat platformlarının daha etkin kullanılması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatın 2025 vizyonuna büyük önem verdiklerini ve bu vizyonun iş birliği çabalarını önümüzdeki 10 yıl boyunca etkin bir şekilde yönlendireceğine inandıklarını dile getirdi. Vizyon belgesinin uygulamasına dönük olarak vizyon uygulama fonunun tesisini de önemli gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, fonun Ecobank bünyesinde kurulmasının, etkin ve verimli bir şekilde işletilmesi bakımından uygun olacağını, proje ve ticaret finansmanı açısından Ecobank’ın güçlendirilip faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"Üye ülkeler bütçe sorumluluklarını yerine getirmeli"
Her yıl teşkilat bünyesinde pek çok toplantının yapıldığına; ancak somut projeler üretmekte ya da bunları hayata geçirmekte yeterince mesafe kat edilemediğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üye ülkeler olarak teşkilatı sahiplenme konusunda da bazı sorunlarımız bulunuyor. Şüphesiz sahiplenmenin en önemli tezahürü, bütçe sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Burada yaşadığımız sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum. Sekretaryanın uzmanlık ve beşeri kapasitesinin güçlendirilmesi için başlatılan reform sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasını diliyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güçlendirmek, ancak güvenlik ve istikrarımıza yönelik tehditlerin bertaraf edilmesiyle mümkündür." değerlendirmesinde bulundu.
"Dağlık Karabağ sorununu görmezden gelemeyiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle üzerinde durmak istediğim konu şudur: Her ne kadar bu toplantı bir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi olsa da, bugün asıl çerçevesini çizen siyasettir, siyasi yaklaşımdır. Öyleyse bu kardeşler topluluğu için özellikle adımlarımızı atarken siyaseti bir kenara koymak mümkün değil. Bu siyasi mücadelede birbirimizle olan dayanışmamız çok büyük önem arz etmektedir. Birçok ülkenin burada sıkıntıları var, Afganistan’ın sıkıntıları var, Azerbaycan’ın yıllardır çektiği sıkıntılar… Özellikle Dağlık Karabağ sorununu görmezden gelemeyiz. 20 yılı aşkın bir süredir devam eden bu görüşmeler bir neticeye ulaşamamıştır, Minsk Üçlüsü bu işi çözememiştir. Öyleyse biz kendi göbeğimizi beraber birlikte kesmek zorundayız. Burada gerek ECO, gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak dayanışma içerisinde bu adımları kararlılıkla atmak durumundayız. Ermenistan’ın işgalci tavrını hep birlikte her tür uluslararası toplantıda dillendirmek durumundayız. Gerek ECO, gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak bunun sürekli takipçisi olmak durumundayız. Ve ben inanıyorum ki, eğer bunu birlikte sürdürürsek netice almamız da daha kolay olacaktır. Aynı şey Afganistan için de geçerli; Afganistan’ı eğer kendi başına bırakacak olursak, Afganistan da terörün kucağından kurtulamayacaktır."
"Bölgemizi etnik ve mezhebi kaosa sürüklemeye çalışan tertiplere karşı dikkatli olmalıyız"
Terörizmin her türüne karşı dayanışma ve iş birliğinin artırılması gerektiğinin altını çizerek, bugün Türkiye’nin, DEAŞ, FETÖ, PKK, PYD'yle yoğun bir mücadele yürüttüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Masum insanları vahşice katleden, hiçbir ilke, ahlak ve değer tanımayan bu katil sürülerini bölgemizden söküp atmalıyız. Bu terör örgütlerinin insanlık dışı cinayetleri sebebiyle Müslümanların töhmet altında bırakılmasına asla müsaade edemeyiz. Bölgemizi etnik ve mezhebi temelde çatışma, rekabet ve kaosa sürüklemeye çalışan tertiplere karşı da dikkatli olmalıyız. Yabancı unsurların çıkarları için istikbalimizi tehlikeye atmayız. Öncelikli vazifemiz, Suriye, Irak, Yemen, Libya gibi kardeş coğrafyalarda akan kanı durdurmak, fitne ateşini söndürmektir." diye konuştu.
"KKTC ile dayanışma arttırılmalı"
Haksız bir izolasyona tabi tutulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de dayanışmanın artırılması gerektiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu bağlamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki geçici gözlemcilik statüsünü, sürekli hâle getirmemiz ve bazı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı faaliyetlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenmesini de teşvik etmemiz faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesi’nin organizasyonunda emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.